To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Katalizator z CA0 do CJ0

juzek114 - 26-07-2009, 16:36
Temat postu: Katalizator z CA0 do CJ0
Witam wszystkich. Potrzebuje kupic uzywany katalizatopr bo u mnie poprzedni wlasciciel z niemiec wyciol i mam sama rure no i na przegladzie nie przeszedl testu spalin.
I mam do kupien za 100zł ale z poprzedniego modelu rok 1994.
Moje pytanie czy bedzie on pasowal do mojego CJO. A popjemnosc jest taka sama 1.3
SLyszalem ze nie mzona dac katalizatora z 1.6 do 1.3.

Prosze o szybka pomoc.

Janek Perz - 27-07-2009, 23:23

Tak jeśli pojemność jest taka sama to można go zastosować. Katalizatory są konstruowane właśnie w odniesieniu do ilości spalin jakie przez niego bedą przepływać, a te są wprost proporcjonalne do pojemności skokowej silnika i maksymalnej prędkości obrotowej. W praktyce przy wyborze liczy się pojemność. Jeszcze jedno, polecam Ci kupić nowego kata, są firmy które produkują dosyć tanio katalizatory, a z biegiem czasu niestety każdy katalizator traci swoje własności (warstwa aktywna zostaje wydmuchana) i wzrasta poziom substancji toksycznych. Dziś w Polsce stacje kontroli przymykają na to oko, ale po kontroli NIKu coraz więcej się mówi o reformie i już nie będzie pobłażania na przeglądach. Dodam że katalizator teoretycznie zachowuje swoje właściwości przez 100 tys km (tak mówi literatura)