[96-02]Colt CJ0 - CJ1A 1.3 Problem z silnikiem (nie staruje lub gaśnie)
morduchna - 26-07-2009, 20:03 Temat postu: CJ1A 1.3 Problem z silnikiem (nie staruje lub gaśnie) Witam
Przepraszam wszystkich jeśli się powtórzę z tematem.
Od mniej więcej roku Małżonka ma Miśka.
I było wszystko ok do czerwca włącznie. Na początku lipca wracaliśmy sobie z zakupów i na drodze samochodzik sobie stanął. Nie było ani specjalnie gorąco, kulaliśmy tak około 80-85 km/h. Zepchnęliśmy Miśka na bok, próbowałem odpalić, rozrusznik kręcił a on nic. Po jakiś 5 minutach zakręciłem jeszcze raz i chwycił jakby nigdy nic. dojechałem do stacji bo pomyślałem że to coś z paliwem (nie było jeszcze rezerwy). Zatankowałem i.... znów nie odpalił. Po chwili chodzi. Kupiłem nowe przewody i świece. Wymieniłem. Wyskoczyłem sobie na trasę żeby go wygrzać, jadę, obroty nagle spadły ale wróciły na swoje miejsce i dalej było ok. Lamka kontrolna silnika się nie zapaliła. Pojechałem na diagnostykę. Komp nic nie wykazał, nic się nie działo. Dzisiaj rano odpaliłem autko. Chodził sobie na wolnych i jak był już prawie rozgrzany zgasł. Odpaliłem z powrotem i było ok. Rozgrzał się, wstawiłem go do garażu i poszedłem na obiad. Po obiadku chciałem nim wyjechać a on nic. cisza, kręci ale nie odpala. Rozłączyłem akumulator na 2 minutki. Odpalił. Zaczął się rozgrzewać i nagle zgasł. Po chwili odpalił znowu, wyłączyłem go. A efekt wyłączenia jest taki ze Miśka wepchnąłem do garażu. Nie mam pomysłu co wymienić? Aparat, moduł zapłonu silnika? Gdzie znajdę czujnik położenia wału korbowego (4G13), może z nim coś nie tak? Może ktoś w Poznaniu lub okolicach ma moduł MD328466 (E2T65775) żebym mógł podmienić i zobaczyć czy to komp czy co innego.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Darek
[/b]
Maretzky85 - 26-07-2009, 22:44
Może cewka zapłonowa, albo jakieś problemy z elektryką doprowadzającą prąd do komputera ?
morduchna - 27-07-2009, 21:49
Dzisiaj jak wróciłem do domu odpalił bez szemrania. Rozgrzał się, pochodził. Raz wachnął obrotami ale nie zgasł. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu po przegazówce zgasł. Zakręciłem rozrusznikiem i cisza. Nie zapalił. Zdjąłem kabel ze świecy i włożyłem w niego zapasową, do masy i zakręciłem. Za pierwszym razem jak zakręciłem cisza, brak iskry. Za drugim razem odpalił. Wyłączyłem go, założyłem kabel na świecę i odpaliłem. I po mimo usilnych starań nie udało mi się doprowadzić żeby ponownie zgasł. Zobaczę co będzie jutro po południu. Pozdrawiam
PS. Czy macie w Poznaniu lub okolicach jakiś zaufany warsztat gdzie nie dostanę zawału?
Maretzky85 - 27-07-2009, 23:22
Może to kwestia kopułki i palca rozdzielacza ?
Anonymous - 28-07-2009, 08:32
Witam
Ja na początku sprawdziłbym filtr powietrza i filtr paliwa, dopiero później aparat zapłonowy
Pozdrawiam
jurekschroda - 28-07-2009, 09:30
Nieregularność objawów wskazuje raczej na elektrykę niż na filtry, tak mi się zdaje.
Jeśli chodzi natomiast o warsztat w Poznaniu, to bardzo dobre opinie krążą o koledze z nickiem
kosior1975 - sam jest mitsumaniakiem, znajdziesz go na pewno w dziale sigmy lub wielkopolskim.
Lub po prostu użyj szukajki.
A najprościej będzie zadzwonić - 662-961-151, Sebastian.
Arti_Ca0 - 28-07-2009, 18:18
spotkalem sie z podobna sytuacja, ale w toyocie u rodzicow, auto gaslo w najmniej oczekiwanych momentach np na swiatlach w miescie. winny okazal sie czujnik temperatury, ale do zdiagnozowania tego potrzebna byla wizyta w ASO, niestety na zadnym uniwersalnym kompie nie wyskakiwal zaden blad. moze warto sie "wyzylowac" i podjechac na kompa, tylko niestety to kosztuje (sama diagnostyka w przypadku toyoty to bylo +/- 250zl).
morduchna - 29-07-2009, 18:58
Wczoraj "odkręciłem" kopułkę aparatu. Jedna śruba zerwana. Na palcu nie było tragedii ale na stykach kopułki było po milimetrze grubości zwęglonego nalotu, po podważeniu ostrzem noża odpadał. A węglik na środku kopułki prawie nie chodził na tej sprężynce. Może to to było przyczyną, bo Misiek pomimo moich usilnych starań ani razu nie zgasł i bez problemu odpalał. Teraz szukam nowej kopułki i palca , odwiercam starą śrubę i jazda. Gdzie najlepiej w Poznaniu części do Miśków kupić?
Pozdrawiam
Darek
Janek Perz - 30-07-2009, 19:55
Ja kupuje w "Aktywie" na Ul. Kopanina 20 w Poznaniu. tel. 061 839 15 55
morduchna - 31-07-2009, 16:06
Dzięki za namiary, przydadzą sie na pewno. Ja chciałem kupić w dawnym Auto-Hurcie na Łacinie. Niestety nie dopowiedzieli przez telefon ze sie wynieśli i są na Źródlanej, Ale w godzinach 9-17 trudno coś załatwić jak sie pracuje 8-16 na drugiej stronie Poznania i w szczycie się raczej nie przebiję. Zrezygnowałem.
[ Dodano: 03-08-2009, 23:04 ]
Niestety wymiana kopułki i palca nic nie dała. Nie dosyć tego że jak odwiercałem śrubę to złamałem wiertło więc nie zostało mi nic innego jak wymontować aparat, to jeszcze po odpaleniu w czasie adaptacji zgasł i aut. Wepchnąłem Miśka do garażu. Dzisiaj podchodzę, odpalił za pierwszym cyknięciem więc za kierę i czym prędzej do elektryka póki chodzi.
Zobaczymy co zdiagnozują: aparat czy komp.
[ Dodano: 01-09-2009, 16:36 ]
Wysłałem aparat do Yakuzy do Torunia, stwierdzili ze padła cewka, już jest naprawiony i ma wrócić do mnie lada dzień. Napiszę później czy temat się wyprostował.
Pozdrawiam
[ Dodano: 05-09-2009, 14:41 ]
Zamontowałem aparat. Odpalił jak pszczółka. Niestety, pochodził półtorej minuty i zgasł. I w ogóle nie chce odpalić. Jak ostygnie podejdę do tematu jeszcze raz i spróbuje odpalić. Szuniewicz na Obornickiej postawił na aparat, Yakuza w Toruniu tez, cewkę wymienili. I dupa blada.
[ Dodano: 20-09-2009, 20:44 ]
I w sobotę skończył się problem. U Przemka w Luboniu zdiagnozowali że moduł, dzięki KOSIOR za namiary, Yakuza rozebrali jeszcze raz, okazało się że piąta nóżka od kostki mocy (tak jakoś nazwane) utleniła się, naprawione(wymienione) , zamontowane i pszczółeczka zabzykała do domka.
[ Dodano: 23-12-2011, 13:25 ]
I temat wrócił.
Znów ni stąd ni z owąd zaczyna gasnąć.
Gaśnie zarówno na wolnych jak i w czasie jazdy.
Ale zauważyłem jeden objaw.
Jak silnik zgaśnie jeszcze przez chwilę pracuje pompa paliwa, ale bucząc.
Normalnie jak silnik chodzi jej nie słychać.
Czy można się bezboleśnie dostać do zbiornika i zobaczyć czy coś się tam dzieje?
|
|
|