Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Szarpanie
lukasz921 - 26-07-2009, 23:00 Temat postu: [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Szarpanie witam,
Od dłuższego czasu przy ruszaniu z 1 obserwuje jakby szarpanie. Jeśli dodam dużo gazu to nie ma tego szarpania. I w zasadzie nie wiem czy to wina sprzęgla czy może poduszki silnika czy też skrzyni ? To szarpanie jest odczuwalne głównie przy większej liczbie pasażerów i bagażu. Dodatkowo jak jadę i puszcze gwałtownie gaz lub dodam gaz to jest szarpnięcie na całej karoserii i widać to też po drążku zmiany biegów ale podobno ten typ tak ma. Czy da się to jakoś zweryfikować samemu na kanale - co jest winowajcą ?
Pzdr
Lukasz921
cns80 - 27-07-2009, 08:47
Niech Ci mechanik sprawdzi poduchy i półosie, a jak nic nie znajdzie to czekaj. Jeśli to koło dwumasowe to zacznie się nasilać.
jewiurz - 27-07-2009, 09:31
cns80 napisał/a: | Jeśli to koło dwumasowe to zacznie się nasilać. |
W 1.6 koła dwumasowego niet
u mnie jest podobnie, chociaż nie nazwałbym tego szarpaniem a raczej wibracjami przy puszczaniu sprzegła... Upierdliwa rzecz ale po roku sie poprostu przyzwyczaiłem, nie nasila się, jest tak jak było 20 000 km wczesniej
cns80 - 27-07-2009, 09:43
jewiurz napisał/a: | W 1.6 koła dwumasowego niet | Skleroza. A nawet byłem przy jego zakupie
lukasz921 - 27-07-2009, 10:07
Witam,
Bylem u mechanika i poduszki ok. Mowil ze to bedzie pewnie sprzęgło bo tam jest jakis tlumik drgan. Co prawda jak bylem u niego to szarpanie nie wystepowalo U mnie tez sie to nie nasila ale teraz jadac z klima i w 5 osób bardzo wkurzalo. No nic dzieki za odpowiedzi generalnie pozostaje mi poczekac czy bedzie gorzej choc od okolo 20 tys km nic sie w tej kwesti nie pogroszylo.
Pozdrawiam
Lukasz921
halbog - 27-07-2009, 17:24
Mam podejrzenie, że ma to związek z załączaniem się klimatyzacji, bo wtedy wzrastają trochę obroty, co może powodować uczucie "szarpnięcia". Wyłącz klimę i sprawdź.
Pozdrawiam
Bogdan
osiem - 28-07-2009, 20:24
halbog napisał/a: | :idea: Mam podejrzenie, że ma to związek z załączaniem się klimatyzacji, bo wtedy wzrastają trochę obroty, co może powodować uczucie "szarpnięcia". Wyłącz klimę i sprawdź.
Pozdrawiam
Bogdan |
Kolega dobrze pisze. Klima=dodatkiwe obciążenie silnika. W poprzednim aucie(astra) mialem dokładnie to samo. Pomgła wymiana sprzęgła. Poleciały tłumiki drgań skrętnych), takie sprężynki na docisku. Następnym krokiem będzie wyskakiwanie jedynki przy ruszaniu. Przerobione na własnej skórze. A potem to już tylko wymiana, niestety.
Pozdr
panpromek - 28-07-2009, 20:32
U mnie ten sam efekt. Nie da się płynnie ruszyć. Najprawdopodobniej uszkodzenie tłumików drgań sprzęgła bądź też przypalenie tarczy sprzęgła. U mnie jest to drugie. Auto jeżdżone w mieście przez kobietę więc jest to wielce prawdopodobne. Przyzwyczaiłem się do tego ale jeżdżąc często służbowym focusem, czuć różnicę na korzyść tego ostatniego.
Anonymous - 29-07-2009, 22:05
Z szarpaniem przy odpuszczaniu i dodawaniu gazu podczas jazdy na biegu mam tak samo. Na początku bardzo irytowało, w serwisie mówili, że ten typ tak ma... pozostało się przyzwyczaić. A przy ruszaniu też ma taką skłonność, jeśli tylko doda się za mało gazu lub zbyt szybko puści sprzęgło robi małego "kangurka", ale to kwestia wprawy, teraz praktycznie się nie zdarza.
lapass - 05-08-2009, 15:41
Widzę, że Panowie przede mną wymienili już najbardziej prawdopodobne przyczyna szarpania w naszych Miśkach, ale potwierdzę/dodam coś do Waszych opinii.
Sam jeżdżę co prawda 1.3, ale mam ten sam objaw. Jestem prawie pewny, że to wina sprzęgła (styrane sprężynki na tarczy, zużyte okładziny i docisk, ogólnie mocno przechodzone).
Najgorzej, jak auto jest załadowane, klima włączona (to też zawsze trochę obciąża silnik) i trzeba ruszyć pod górkę. Potrafi zatrząść całą "budą".
Zauważyłem, że duże znaczenie ma tutaj technika ruszenia - powinno trwać jak najkrócej i na możliwie niskich obrotach. Powiecie: wiadomo, tak się rusza zawsze, ale umówmy się z 4 pasażerami i pod górę nie zawsze tak się uda. Pociesza mnie wpis autora tematu: lukasz921 napisał/a: | od okolo 20 tys km nic sie w tej kwesti nie pogroszylo.
| bo przejechałem moim Miśkiem dopiero jakieś 2000 km i bez takiej opinii nie liczyłbym na to, że przejadę dużo więcej.
Pozdrawiam i życzę jak najmniej wstrząsów w Waszych Mitsu.
BTW - Wam też sprzęgło tak wysoko "bierze"? Przy pierwszej jeździe myślałem, że nie wrzuciłem biegu. I czy ktoś zna jakąś bezinwazyjną metodę sprawdzenia, czy sprzęgło jest już mocno zużyte? Wiem, że łożysko oporowe hałasuje, jak wciśnie się pedał, ale tarcza i docisk - tych już nie wiem jak sprawdzić.
lukasz921 - 10-08-2009, 18:31
Witam, Bylem u 2 mechanikow i zdania sa podzielone sprzeglo albo poduszka. nagralem filmik jak zachowuje sie poduszka przy ruszaniu reka silnika. http://www.youtube.com/watch?v=CqwSEkG1iuM Czy taka poduszka jest juz padnieta ?i czy myslicie ze moze powodowac szarpania przy ruszaniu ?. Czesto ale nie zawsze.
Pozdrawiam
Lukasz921
bogdan54 - 10-08-2009, 23:35
Ta poduszka nie ma wpływu na szarpanie przy ruszaniu .Czy padnięta ? ,jeżeli użyłeś do szarpania jednej ręki to raczej padnięta ,ale i tak nie poprawi płynności ruszania .Przyczyny bym szukał w tarczy sprzęgłowej .
lukasz921 - 01-09-2009, 08:44 Temat postu: [MSS 1.6] Skrzynia - Sprzęgło Witam,
Powoli ze wzgledu na zdarzajace sie szarpania rozgladam sie za sprzeglem do Space Stara 1.6 i sprawa jest troche dziwna. W hurtowniach łacznie z Intercarsem nie ma sprzęgła do Space Stara natomiast do Carismy jest duży wybór już od 400 za Luka. U Japaneze bezproblemu jest Luk i Valeo do wyboru do Space Stara (400 z groszami)? Czy Japaneze ma dostep do czegos innego niż w hurtowniach czy po prostu wie że sprzęgło do Carismy jest takie same jak do Space Stara ? Czy tez moze kompletuje z róznych rodzajów ? Jednym słowem czy sprzęgło Carisma 1.6 = Sprzęgło 1.6 SpaceStar Na pewno ostateczne rozwiazanie to porownanie organoleptyczne .
[ Dodano: 09-09-2009, 11:25 ]
Witam,
A czy ktos z Was wymienial moze w MSS 1.6 sprzęgło ?
Pzdr Lukasz921
|
|
|