To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] Na gazie nie wchodzi na obroty

charzun - 27-07-2009, 21:47
Temat postu: [E33A 2.0] Na gazie nie wchodzi na obroty
Witam!
Co może byc z moim Galancikiem (GLSI 2.0 automat) na benzynie chodzi jak nalezy a na gazie kreci sie do 5tys obrotow i dalej niechce... :(

Serek - 27-07-2009, 22:30

Reduktor źle dobrany lub problem z dopływem gazu - membrany?
Maretzky85 - 27-07-2009, 23:33

Przede wszystkim jaka instalacja ? Jak jedna z pierwszych to może reduktor nie wyrabia, albo jest za bardzo przykręcony dopływ gazu.
charzun - 28-07-2009, 06:22

Instalacja gazowa była zakladana rok temu jest na wtrysku wiecej niewiem.. pozdro!
Owczar - 28-07-2009, 08:34

Podejrzewam, że to zwykła instalacja. jedź na regulację bo ewidentnie masz za małą dawkę gazu, jeśli problem pojawił się ostatnio.

Warto wymienić przy okazji filtr gazu przy elektrozaworze i spuścić syf z reduktora.

charzun - 28-07-2009, 10:09

dodam jeszcze ze na gaz automatycznie mi sie przelacza po przekroczeniu 2tys obrotow..
a niemoglbym sam wyregulowac? jak sie dodaje dawke gazu?

Owczar - 28-07-2009, 10:26

charzun, nie wiem czy sam to dpobrze wyregulujesz. Nie jest to skomplikowane, ale może Ci potem palić dużo. Trzeba troszkę doświadczenia i wystarczy 15 sek na regulację.

Powinieneś mieć takie pokrętło do regulacji na przewodzie łączącym mikser z reduktorem. Mikser znajduje się w rurze między filtrem, a kolektorem ssącym. Oznacz sobie położenie i przekręć go np o 45 stopni, może mnie i sprawdź czy będzie poprawa.

Ale polecam jednak serwis LPG. Wymień filtr gazu, bo po roku takie rzeczy się wymienia. Jeśli chodzi o koszta, to mogę Ci napisać jak to zrobić, ewentualnie znajdziesz pewnie na forum, tylko potem trzeba sprawdzać szczelność itd.

Postremus - 28-07-2009, 15:23

charzun, regulacja gazu plus wymiata filtra jest to koszt około 50 zł. Najdroższy filtr kosztuje od 15 do 20 zł.

charzun, powiedz mi czy na biegu 1 -> 2 ->3 wchodzi Ci na obroty ładnie, a na biegu 4 - 5 tak jakby ktoś Ci wcisnął hamulec?

charzun - 28-07-2009, 20:24

na kazdym biiegu jest tak samo nawet na luzie.. ale krecilem troche tym regulatorem i juz jest lepiej ale jeszcze nie do konca.. chyba pojade na ta regulacje... :oops:
Postremus - 28-07-2009, 20:36

Jedź na regulację pamiętaj aby Cie nie skasował za dużo. Niech Ci powie co zrobił. Tak jak wspomniałem filtry gazu nie są drogie. Nie powinno wynieść więcej niż 50 zł. Gdzie zakładałeś gaz?
charzun - 28-07-2009, 21:48

Gaz zakladal poprzedni wlasciciel gdzies w Poznaniu rok temu, niestety niewiem dokladnie jaka to firma.. jutro podjade na regulacje i napisze co i jak i ile :wink:
siudii - 28-07-2009, 22:48

Przy instalacji II gen. w sterownikach czasami jest opcja ograniczenia obrotów. Może gaziarz to ustawił trochę za ambitnie i po prostu sterownik odcina gaz.
charzun - 29-07-2009, 19:42

Byłem dzisiaj na regulcji wymienili mi filtr i przeczyscili cos tam (nieiwem co to dokladnie) i ustawili i jest juz ok 8) Wynioslo mnie to 65zł chyba nienajgorzej :?: :oops:
Postremus - 29-07-2009, 21:25

charzun, dajmy, że wymienił filtr za 15 zł robocizna za wymianę dajmy, że jest to około 10 zł. Czyszczenie reszty i ustawienie około 40 zł . Czyli jest ok :) Moim zdaniem nie przepłaciłeś :) Powodzenia niech Ci misiek służy :) :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: