To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Galanta! - [E3x 88-92] Co warto wiedzieć kupując używanego z lat 88-92?

Matka_PL - 30-07-2009, 00:20
Temat postu: [E3x 88-92] Co warto wiedzieć kupując używanego z lat 88-92?
Witam!
Mam pytanie, a mianowicie szykuję się do kupna Mitsubishi Galant 89r na gaz. Co warto wiedzieć kupując taki samochód, o co spytać, gdzie zajrzeć itd.?
Szukałem na forum, ale nie znalazłem nic z tych rzeczy, a jeśli jest już taki temat, to przepraszam i proszę o podanie linku - jestem nowy na forum.
Z góry dziekuję. :)
Pozdrawiam

Matka_PL

Postremus - 30-07-2009, 06:40

Zobacz czy ma legalizacje butli z gazem, spójrz na amortyzatory, przejedz się na gazie i na benzynie zauważ czy wchodzi na obroty,
Anonymous - 30-07-2009, 09:31

Na początek na 100% zimnym silniku zapal go na benzynie jeżeli będzie miał kłopoty ze ssaniem to NIE KUPUJ!!! bynajmniej wielopunkta. Przypatrz się blacharce a zwłaszcza tylnym nadkolom. Nie żałuj paru złotych i jedź do stacji diagnostycznej na trzepaczki
a dowiesz się co się dzieje w podwoziu i nie tylko.

Owczar - 30-07-2009, 11:03

Kmer, chyba pomyliłeś link. :)

Niestety nie mamy FAQ do tej generacji galanta. Warto jednak zajrzeć do tego linku:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38803

Na samym końcu jest artykuł Pana Rafała Adamczaka. Jest uniwersalny i jeśli sprawdzisz wszystko co tam jest napisane to będziesz miał już dobry pogląd na stan auta. Pewnie koledzy napiszą coś o typowych usterkach.

Serek - 30-07-2009, 22:06

Przede wszystkim
1. obroty na biegu jałowym zimnego (ssanie, min.1400 obr/min i powoli spada) i ciepłego silnika (ok.800-900 obr/min) NA BENZYNIE
2. datę wymiany rozrządu i oleju
3. elektryczne odbiorniki prądu przy włączonym silniku (dmuchawa, światła, ...) - obroty powinny być stabilne
4. zagrzanie do uruchomienia wentylatora
5. przejedź się, sprawdź czy skrzynia zgrzyta lub nie wbija biegu, posłuchaj silnika i kół (łożyska)
6. poszukaj wycieków oleju, płynów, ...
7. sprawdź kolor nalotu na korku od chłodnicy

Maretzky85 - 31-07-2009, 09:43

Do sprawdzenia w sumie amorki, podczas jazdy zawieszenie, trzeba sprawdzić sprawność silnika jak już wyżej napisano i przede wszystkim czy podłoga nie przerdzewiała czy samochód posiada zdrowe progi i czy nie rdzewieje za bardzo ;)