Carisma - Techniczne - Mechanizm wycieraczek przód
Anonymous - 02-08-2009, 00:32 Temat postu: Mechanizm wycieraczek przód Witam. Doczytałem na Forum, że to tulejki w tym mechanizmie padają... ktoś to próbował naprawiać? W sensie wymieniać same te tulejki?
[ Dodano: 04-08-2009, 01:07 ]
no i temat zdechł... Jest ktoś, kto rozłożył to na czynniki pierwsze i wie o co kaman?
Charlie - 29-11-2010, 21:08
To samo pytanie, czy ktoś próbował zregenerować tulejkę żeby nie miała tak dużego luzu czy pozostaje kupić cały mechanizm używany?
lesmen - 29-11-2010, 21:25
Dołączam się do pytania bo mam ten sam problem choć u mnie występuje jeszcze przeraźliwy pisk w czasie pracy wycieraczek. Tyle co się zorientowałem to chyba trzeba się do tego mechanizmu dostać od strony kabiny. Czy ktoś już to rozbierał?
robertdg - 29-11-2010, 21:30
Mechnizm wyciaga sie od strony komory silnia, trzeba zdemontowac wycieraczki, nasteonie plastykowe podszybie, po czym zdemontowac silniczek napedu ramion oraz odkrecic trzpienie osadzajace wycieraczki i wyciagnac mechanizm.
Charlie - 29-11-2010, 23:29
Rozebrałem mechanizm i wpadłem na pewien pomysł, ale nie wiem jak długo mój patent będzie działał. Mianowicie, w wyrobioną tuleję włożyłem "listek" czyli mały fragment (1cmx2cm lub coś koło tego) wyciętego plastiku z butelki mineralnej i luzu nie ma! Pewnie się wytrze po czasie.... ale zobaczymy. lepsze narazie to niż nic!
robertdg - 29-11-2010, 23:33
Charlie, ten listek wypadnie pod wplywem ruchu wycieraczek, radze poszukać w sklepach motoryzacyjnych zestawów naprawczych, które z pewnościa da sie po niewielkich przeróbkach zaaplikować do oryginałów, ale to wymaga poświecenia czasu, no chyba ze kasa ciązy, to można wybrać się prosto do serwisu.
Charlie - 30-11-2010, 00:27
Patent zrobiłem tymczasowo, mam nadzieję, że nie wypadnie gdyż od góry zostało to dociśniete podkładką, bardziej sie boje, ze po prostu sie wytrze. W sumie taki sam luz juz mam od paru lat i aż tak bardzo mi to nie przeszkadzało, aczkolwiek pomyślałem, ze w koncu to naprawię Nie bede tego ani wymieniał ani naprawiał
Hugo - 01-12-2010, 16:41
Jak ktoś zainteresowany zakupem elementów mechanizmu wycieraczek w ASO to cena cięgna od silniczka do pierwszego przegubu do Galanta z 1998 r. (długość cięgna ok. 30 cm) to 860 zł netto, czyli ok. 1000 zł brutto
sniegu - 07-02-2011, 18:59
Dla Mnie Charlie to jakiś MacGyver jedno z cięgień mi dosłownie wypadło i wycieraczka przestała Mi się ruszać (oczywiście od kierowcy ) no i po rozmontowaniu zobaczyłem że już raczej tego nie naprawię próbowałem różnie na drut itd. ale to nic nie dało jak zobaczyłem ten post i pomysł na jaki wpadł Charlie z tym plastikiem postanowiłem spróbować i o dziwo działa nic nie wypada lub coś w tym stylu zobaczymy jak długo ale wizja wydawania ponad 100 naszych drogich plnów nie napawa Mnie optymizmem więc wielkie podziękowania Dla Charliego za ten pomysł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SHARK1979 - 07-02-2011, 19:20
lesmen napisał/a: | u mnie występuje jeszcze przeraźliwy pisk w czasie pracy wycieraczek. |
Powiem Ci że miałem taki sam efekt od strony kierowcy i już troszkę się stresowałem że coś umiera ale pojechałem wczoraj na myjnie i skierowałem ostro strumień ciepłej wody z płynem na przegub wycieraczki i nie piszczy
Charlie - 07-02-2011, 19:24
Ciesze się że mój pomysł komuś się przydał Mam trochę więcej podobnych pomysłów zastosowanych w aucie to może przy okazji znowu się czymś podzielę. Generalnie wychodzę z założenia, że nie będę inwestował już nic do auta które jest warte może z 5k pln.
slawi2006 - 12-02-2011, 20:04
http://allegro.pl/mitsubi...1417703261.html - Można kupić to taniej i oryginalne
SHARK1979 - 13-02-2011, 12:44
slawi2006,
Patrzę na ten link i powiem wam że jednak ceny są dość wysokie za niektóre elementy w sumie 2 alu listwy + 2 mocowania a cena z dostawą ponad 300zł a tak na marginesie kiedyś zadzwoniłem do Mitsu Satall po lusterko do Cari nie w kolorze i usłyszałem 1200
Charlie - 13-02-2011, 17:12
do tego auta opłaca się części ze szrotów tylko
slawi2006 - 13-02-2011, 23:19
No tak dokładnie rozumiem to że jest drogie , ale patrząc na to z drugiej strony to ze szrotu może być jeszcze w gorszym stanie. A będąc gdzieś w trasie w nocy i w deszczu niech nam wysiadnie wycieraczka i to od strony kierowcy .. Ja bym nie był zadowolony . Sciągać plastik po szybą i sztukować to ... A jeżeli kupimy nowe to mamy tam jakąś gwarancję że to chwile pochodzi
|
|
|