Tuning - takie cos
Anonymous - 17-08-2006, 02:10 Temat postu: takie cos czy mial ktorys z was kiedykolwiek kontakt z samochode turbo posiadajacym niefabryczny zawor upustowy zewnetrzny. takie cos co robi psyyyt przy zchodzeniu z borotow?? nie jestem w stanie tego fachowo opisac ale mysle ze bedziecie wiedziec o co chodzi.
Hubeeert - 17-08-2006, 08:53
BOV - Blow Off Valve
truespinmice - 18-08-2006, 13:47 Temat postu: Re: takie cos
Michał napisał/a: | czy mial ktorys z was kiedykolwiek kontakt z samochode turbo posiadajacym niefabryczny zawor upustowy zewnetrzny. takie cos co robi psyyyt przy zchodzeniu z borotow?? nie jestem w stanie tego fachowo opisac ale mysle ze bedziecie wiedziec o co chodzi. |
a o co konkretnie chodzi ?
Anonymous - 19-08-2006, 16:13
no chodzi o takie cos, ze czy wiecie co to daje i czy moze zaszkodzic cos silnikowi (parametry mocy i momentu)
i jakie sa wasze uwagi na ten temat ...
chce poznac wasza opinie
Anonymous - 27-09-2006, 00:07
moze to odgrzewanie kotleta ale widze ze nitk koledze nie pomogl w tym pytaniu to moze i innym sie przyda...
jest to takie fajne uzadenie ktore upuszcza nadmiar cisnienia do atmosfery przy zmianie biegow w autach turbodoladowanych benzynowych dzieki czemu rozpedzone powietrze ktore zostaloby w ukladzie dolotowym nie wyhamowuje lopatek turbosprezarki dzieki czemu po zmianie biegow auto szybciej reaguje na gaz
dobrze dobrany i dobrze zmamontowany BOV nie wplywa negatywnie w zaden sposob na auto,
jesli jest zle dobrany to moze nie wytrzymywac cisnienia w ukladzie i bedzie uchylal sie wczesniej (np BOV do 1,5bara a auto bedzie ladowac 2bary)
a jesli bedzie zle zamontowany to moze powodowac nierowna prace silnika na wolnych obrotach a nawet powodowac gasniecie silnika (np po zamianie biegu)
to tak w ogolnym skrocie...
Chooper - 27-09-2006, 06:29
http://www.allegro.pl/ite...r_0_10_bar.html
o tym mwisz ?
gdzieś na sr.pl był temacik (ponoc nawet nie jeden), że za tą kasę lepiej zaopatrzyć się w Areomotive
truespinmice - 27-09-2006, 10:09
mammoth napisał/a: | moze to odgrzewanie kotleta ale widze ze nitk koledze nie pomogl w tym pytaniu to moze i innym sie przyda... |
jakoś mi temat uciekł......ale ty wytłumaczyłeś jak trzeba
Chooper napisał/a: | http://www.allegro.pl/item129232058_tuning_silnika_super_nowosc_kompresor_0_10_bar.html
Obrazek
o tym mwisz ?
|
to jest regulator ciśnienia paliwa
|
|
|