To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Problem ze skrzynią biegów

kajakiem - 03-08-2009, 14:01
Temat postu: [Cari 1.9TD] Problem ze skrzynią biegów
Zauważyłem ostatnio dość niepokojące objawy. Najpierw rozpędzając się na piątce, wyskoczył mi bieg. Ponownie go wrzuciłem i wszystko było OK. Jednak po kilkudziesięciu kilometrach zauważyłem, że tak mniej więcej przy 100-110km/h jak puszczę nogę z gazu, to z okolic lewarka (albo pewnie ze skrzyni) dochodzi dziwny dźwięk, takie metaliczne wiercenie. Zdarzyło się to też przy niższych prędkościach, jednak zawsze na piątym biegu. Ma ktoś może jakiś pomysł co to może być? Zanim pojadę do mechanika, chciałbym mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać.
Anonymous - 03-08-2009, 14:57

nie wrozy to nic dobrego dla skrzyni, temat przerabialem u siebie, poszukaj mojego tematu lub ogolnie o wyjacych skrzyniach na forum, a pewnie dowiesz sie wszystkiego.
Anonymous - 05-08-2009, 14:57

kolego na końcu skrzyni jest taka kopułka na trzech śrubach , spuść olej odkręć ją i na 100 % odkręciła się śruba która trzyma do kupy piątkę będziesz widział ją najbardziej wystający element, śruba się poluzowała i nie spadnie ponieważ przeszkadza jej ta kopułka i trze, przy dobrych wiatrach zrobisz bez demontażu skrzyni
Anonymous - 05-08-2009, 19:34

kajakiem, przerabiałem to w swoim volvo v 40 td ta sama skrzynia (CAVEMANN) ma rację nie daj się mechanikom wrobić w remont skrzyni, koszt takiej naprawy to grosze--
Anonymous - 05-08-2009, 22:51

puściło zabezpieczenie nakrętki na "piątce" dokręć i dobrze zabezpiecz .
POzdr.

kajakiem - 06-08-2009, 21:46

Panowie bardzo dziękuję za odpowiedzi! Pojechałem dziś do mechanika i od drzwi mówię mu, co jest do zrobienia. Nie bardzo chciał w to uwierzyć, mówiąc że mnóstwo już tych skrzyń robił i pierwsze słyszy o takiej usterce. Godzinę później dzwonił, że auto jest do odbioru :lol: