[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] WYMIANA KOŃCÓWKI DRĄŻKA KIEROWNICZEGO
bogdan0506 - 05-08-2009, 13:58 Temat postu: [E33A 2.0] WYMIANA KOŃCÓWKI DRĄŻKA KIEROWNICZEGO Witam fanów mitsubishi :> czeka mnie w sobote wymiana końcówki drążka kierowniczego z lewej strony. beda jakies utrudnienia? jak najlpiej i najszybciej to zrobić? z góry dzięki za opowiedź. pozdro
Serek - 05-08-2009, 14:33
zaopatrzyć się w WD-40 i ściągacz końcówek i robota sama pali się w rękach
http://allegro.pl/item695...lska_profi.html
lub taniej i z młotkiem
http://allegro.pl/item694...yato_tanio.html
Pomierz zanim wykręcisz starą końcówkę, po wkręceniu nowej nie rozjedzie się zbieżność.
waldi-1 - 05-08-2009, 19:11
młotkiem to nie no co ty. zmierz tez głebokosc gwintu zeby nie okazał sie zamały, zbierznosc to profilaktycznie nawet wskazane ustawic
waldi-1 - 06-08-2009, 09:03
skręcasz koła do oporu tak aby drązek sie wysunął w twoją strone, luzujesz nakrętke na drązku,jesli nie da sie to pomocna jest bardzo żabkatak ze jeden klucz na nakrętke na drązku a zabka na drązek, do gałki potrzebny sciągacz choć nieraz gałka schodzi lekko, luzujesz nakrętke na gałce tak aby była przy końcu, zakładasz sciągacz i dajesz, jak ci strzeli tak pśtyknie to znaczy ze gałka wyszła, odkręcasz tą nakrętke i juz dalej bedziesz wiedział co zrobic
deejay - 06-08-2009, 10:00
Do wymiany koncówki potrzebny bedzie ci klucz płaski 21, lub 22 zależy jaka firma koncówki wcześniej była montowana i najlepiej dobra nasadkę do odkręcenia samej końcówki , ściagacz potrzebny na 30 % wystarczy młotek żeby jednym zdecydowanym ruchem udezyć w bok zwrotnicy tj tam gdzie przykrecana jest koncówka , nie bój sie nic nie pęknie gwarantuje końcówka powinna sama odskoczyc , jak nie powtórzyć "zabieg" , przy odkrecaniu końcówki najlepiej policz sobie obroty ile ja wykreciłes , by pózniej było w miare ok Zbierznośc zalecana Powodzenia
i_Lolek - 14-05-2010, 23:31
na początek to sobie wymienię :
końcówki drążka kierowniczego
łączniki stabilizatora
i gumową tuleje stabilizatora
bo podobno pozostałe części wahacza sie nie opłaci wymieniać. najlepiej od razu cały nowy kompletny wahacz.
ale wahacz wymienie dopiero jak pierwsza wymiana nie da efektu.
przeglądałem poradnik w FAQ, i doszedłem do wniosku że to dużo roboty.
http://forum.mitsumaniaki...3wki+dr%B1%BFka
ma ktos moze jakiś pomysł co powiedzieć w IC żeby mi dali właściwe gumowe tulejki stabilizatora ?
bo końcówki i łączniki już mam.
Maretzky85 - 15-05-2010, 08:25
i_Lolek napisał/a: | powiedzieć w IC żeby |
Gumki stabilizatora poproszę O resztę Cię już wypyta.
BTW. Zmierz sobie stabilizator, bo są chyba 3 rozmiary - 19,21 i cośtam.
zbychu80 - 15-05-2010, 10:35
000000000000000
i_Lolek - 17-05-2010, 23:19
zbychu80 napisał/a: | Wahacze przednie się nie zużywają, chyba że skorodują. Normalnie wymieniasz tuleje gumowe i sworzeń. |
jak dzwoniłem do Japaneze, to mi powiedział że sie to nie opłaci. bo tuleje + sworzeń to koszt 120 zł. a cały wahacz kupię u niego za 150.
w IC, powiedzieli mi 250 za wahacz.
w Japanparts też 250, za "możliwy". a za chiński około 150-ciu.
no i tu miałbym dylemat gdybym miał to kupować. (miałbym bo na razie sie wstrzymam, bo jest ok).
co lepsze. chinski wahacz, czy wymieniac tuleje i sworzeń.
bo jakiej firmy, to mi nigdzie nie powiedzieli.
może ma ktoś jakies propozycje (co do firmy tulei i sworzni) ?
Maretzky85 napisał/a: | Gumki stabilizatora poproszę O resztę Cię już wypyta. |
w końcu znaleźli, ale zajęło im to 10 minut. dopasowali od jakiegoś Eclipse. nie wiem jakiego.
ale jak by ktoś chciał skorzystać to podaje numer katalogowy
IC-9DB985
jest tam jeszcze jeden numer to też podam dla pewności - MB573054 JP
w IC wszystko zależy, na kogo sie trafi. im sie nie chce szukać. ale powiedziałem że wiem ze mają. bo juz mnie chciał odsyłac do Japanparts.
p.s. średnica stabilizatora w moim miśku, to 19 mm.
|
|
|