[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Niedziałający panel otwierania szyb
scb - 05-08-2009, 20:13 Temat postu: [EAxx] Niedziałający panel otwierania szyb Witam
Od pewnego czasu pjawił się u mnie problem z którym nie potrafię sobie poradzić:
Nie działa mi przycisk w panelu sterowania szybą z przodu od strony pasażera. Szybe tą można mimo to otworzyć za to poprzez panel kierowcy. No i nie wiem co jest :/ rozebrałem tapicerkę w drzwiach pasażera. Dobrałem sie od mechanizmu panela i wyglada wszystko OK. Kable niby nie przecięte. Suwak w panelu, ktory steruje szyba gora dól też wyglada OK. Moze Wy mi cos poradzicie?
Kmer - 05-08-2009, 20:30
scb, sadze ze padł przełącznik sterujący podnoszeniem szyby,najprościej będzie jak wyciągniesz przełącznik np.z tylnych drzwi i sprawdzisz czy na tamtym będzie działać,będziesz miał pewność na 100%.
barudis - 05-08-2009, 20:39
A odrazu przestal dzialac, czy tylko nie laczyl na poczatku? Moze popsykaj do przycisku WD-40 ? bydz moze, ze sniedz jakas w srodku... ja tak mialem w Lancerq i pomoglo
Misiooo - 05-08-2009, 20:41
Ja kiedyś miałem ten problem w eclipsie. Rozebrałem przycisk i się okazało, że styki były zabrudzone czymś w rodzaju sadzy. Miałem chyba luz na stykach i powstawała mała iskra a co za tym idzie robił się czarny nalot. Wyczyściłem styki i działało . Może i to pomoże.
scb - 05-08-2009, 21:17
Cytat: | styki były zabrudzone czymś w rodzaju sadzy |
Tez tak podejrzewalem. Ale stykalem nawet od spodu miejsca wlutowane i nie pomagało Jutro sprawdze z tylnych drzwi zgodnie z poradą Kmera i moze troche poczyszcze, ale podejrzewam ze to cos innego, bo OD RAZU przestalo dzialac. A gdyby to chodzilo o nalot to mysle ze z czasem by sie tak walilo.. ale dzieki wszystkim za sugestie
idas - 05-08-2009, 21:34
Mam podobny problem- w panelu sterowania kierowcy nie działa mi opuszczanie szyby pasażera (przód), do góry chodzi normalnie, z panelu pasażera wszystko ok. Rozebrałem cały panel kierowcy i nigdzie nie było zimnego lutu, ale zaraz pod przyciskami faktycznie jest jakaś czarna sadza. Nigdy bym jednak nie wpadł na to, że może być powodem...Dodam tylko, że przycisk przestał działać nagle (tak jak Tobie SCB), bez rozbierania boczku i dłubania przy tych przekaźnikach. Oczyszczę i zobaczymy czy pomoże
Kmer - 05-08-2009, 21:34
scb, mogły się złamać blaszki w środku i przestanie od razu albo się przesuną i przestanie stykać,możliwości jest wiele,zanim rozbierzesz nie działający sprawdź z tylnych drzwi,to sa moje domysły tylko,ale może pomogą.
scb - 05-08-2009, 21:52
Cytat: | mogły się złamać blaszki w środku |
właśnie blaszki są OK. dodatkowo próbowałem stykać innymi elementami metalowymi. Dziwne to jest dla mnie, bo przed rozebraniem bylem pewnien ze to właśnie to jest problemem. A tu oprócz tych przekaźników w postaci suwaka nie ma zupełnie nic, co mogło nawalić. Żadnych układów scalonych czy cuś. Dlatego zapytałem Was, bo zgłupiałem.
Jeszcze sprawdzę z tylnych drzwi bo akurat tez muszę rozebrać, bo mi prawie w tym samym czasie nawaliło otwieranie tylnych drzwi od strony wewnętrznej.. Dobrze ze nie mam innych problemów z tym autkiem tak nawiasem mówiąc i odpukać:)
Ursus - 05-08-2009, 22:45
Jeżeli chodzi o ten nalot to spotkałem się z tym problemem kilkakrotnie w samochodach innej marki, najczęściej w Reno. Nie było tutaj żadnych objawów zbliżającej się usterki typu raz działa raz nie, albo przestaje łączyć, po prostu za każdym razem padło nagle sterowanie a po wyczyszczeniu wszystko działało poprawnie. Nie ma więc reguły, że jeżeli nalot powoduje tą usterkę to nie powinno przestać to nagle działać...
scb - 09-08-2009, 02:42
Czyszczenie pomogło pozdrawiam wszystkich pomocnych!!
btw. wymienialem wczoraj filtr paliwa - mogli kurna dac troche wiecej miejsca na odkrecenie poza tym latwo i przyjemnie sie to robi
Lysy - 26-03-2010, 16:59
Witam serdecznie! podobny problem wystepuje u mnie. Od strony pasażera nie dziala przełacznik, mianowicie raz dziala a raz nie! oraz czasami odczuwam lekki swat. Z tego co wyczytalem to czeka mnie rozbiorka boczku i czyszczenie, chyba ze sugerujecie jakis inny pomysl. Pzdr!
scb - 26-03-2010, 17:08
Rozbierz, tylko w ten sposób będziesz miał pewność
|
|
|