To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - 1.8 GDI ,kody błędów dla automatu

scaniol - 06-08-2009, 01:00
Temat postu: 1.8 GDI ,kody błędów dla automatu
Czy ktoś z Was podpowie mi gdzie znależć opis kodów błędów dla skrzyni automatycznej
saphire - 06-08-2009, 07:46

Jeśli coś znajdziesz to tylko w Workshop Manualu w rozdziale o skrzyni automatycznej ale raczej nie spodziewaj się za wiele choć o ile pamiętam to coś tam było m.in. opis migania kontrolkami skrzyni co które oznacza.
scaniol - 06-08-2009, 17:48

Dzięki saphire , na Ciebie zawsze można liczyć ( większość forumowiczów pewnie biwakuje :D ) , ale mam pytanie czy ktoś z użytkowników automatu miał taką sytuację , a mianowicie przy przełączaniu biegu z 2 na 3 ( ok. 2500obr/min) spadają obrotu do poziomu ok 1800 , a za chwilkę podskakują do ok. 2200 i spadają na 1800 , a potem z 3 na 4 przełącza płynnie i jest wszystko ok . Ilu fachowców tyle odpowiedzi ( że występuje uślizg w skrzyni na tarczkach , coś ze sterowaniem nie halo , a jeden Pan mówi tak - aby sprawdzić dokładnie parametry czujników silnika + przepustnica , ponieważ taki objaw jest bardzo często spowodowany nieprawidłowościami związanymi z silnikiem a nie z pracą skrzyni biegów i tu bym się zgodził , ponieważ jak wymieniałem olej w skrzyni biegów to na magnesie korka była znikoma ilość super mini opiłków jak również olej nie miał zapachu spalenizny ani nie był nadzwyczaj brudny . Teraz pytanie czego się czepić ? Brak błędów , wszystkie oleje + filtry są nowe , świece nowe , przepustnica czysta i sprawdzone ustawienia TPS itd - wszystko ok , więc niby powinno chodzić a tu czasami taki niby uślizg .
Co sprawdzić , gdzie zajrzeć ?

saphire - 06-08-2009, 21:19

Zacznij od sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni zgodnie z procedurą z Workshop Manuala (nagrzana, przełączona po wszystkich biegach itp. itd.) bo za dużo to źle (pieni się) za mało też źle... Później zdemontuj i wyczyść przepustnicę.