To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Lancer Sportback - używany...

Marian_K - 07-08-2009, 10:35
Temat postu: Lancer Sportback - używany...
Witam,

Przymierzam się do zakupu Lancera Sportback i zastanawiam się czy nie kupić auta używanego...
Kupiony w Polskim salonie, rok produkcji 2008, mały przebieg, cena niższa niż nowego.... ale mam też wątpliwości...

Chcę jechać do serwisu/salonu w którym to auto było kupione aby je sprawdzono (auto jest jeszcze przed pierwszym przeglądem).
Możecie mi powiedzieć jak jest z gwarancją? Wiem że jest na 3 lata, ale czy serwis powinien dać mi jakiś dokument, że gwarancja nadal obowiązuje?
Właściciel montował jakieś dodatki typu przyciemnianie szyb, nakładki na progi, pedały itp i twierdzi, że robił to właśnie w tym serwisie.
Nie chciałbym aby w przyszłości okazało się, że nie mam gwarancji np. na szyby... bo inny serwis mi tego nie uzna...

Tak więc jak możecie mi doradzić/podpowiedzieć jak to jest z gwarancją byłbym wdzięczny...

Oczywiście jak możecie doradzić na co zwrócić uwagę przy oglądaniu tego auta to również będę zobowiązany.

Pozdrawiam!

Trik - 07-08-2009, 11:19

Może lepiej było by poszukać auta demo w salonach. Też będzie taniej.
Gwarancja jest przenoszona na nowego właściciela, trzeba tylko wysłać kartę pocztową będącą częścią książki gwarancyjnej.
Całą resztę trzeba sprawdzic w serwisie (najlepsze rozwiązanie). Ciekawe jeki jest powód zbycia auta?

jurekschroda - 07-08-2009, 11:30

A jakieś małe info dot. ceny i przebiegu ?

Wszystko, co było robione w serwisie Mitsu (przyciemnianie szyb itp.) nie powoduje utraty gwarancji.

pekaes - 07-08-2009, 13:28

Używany Lancer - jest to jakaś koncepcja. Nie tracisz "na wejściu" na wartości auta, a samochód jest jak nowy... Auto demonstracyjne - rówież z żoną sie przymierzaliśmy do takowego. Cena o kilka tysięcy niższa, choć z przebiegiem to różnie bywa. Samochód jak nowy...Prawie jak nowy. Nie chcę Ci odradzać i zniechęcać, ale zastanów się poważnie nad tą decyzją i z aptekarską dokładnością zbadaj samochód. My kiedyś dostaliśmy na tydzień demonstracyjne auto (co prawda innej marki) - auto miało ponad 40 tys. km przebiegu, ale nie oszczędzano go, oj nie... Na codzień używany był przez pracowników salonu (a ci się nie pieszczą z autem), przez klientów, przez żony pracowników salonu (w bagażniku ślady brokatu:) ). Nie daj Boże, jak auto dostało się w ręce dziennikarzy (czy to z ogólnopolskiej czy lokalnej prasy). Wtedy samochód przechodzi istny poligon. Może trafisz na porządny egzemplarz, ale my z żoną tak wykoncypowaliśmy, że jak już wydawać całą furę kasy, to chcemy auto nowe, spod igły, i nie szkoda nam wtedy tych paru tysięcy... No ale to tylko moja historia i doświadczenia. Obyś miał więcej szczęścia :) !
Pozdrawiam,
K.

Trik - 07-08-2009, 13:48

Mój Lancer jest demo z przebiegiem 2500 km po 4 miesiącach od pierwszej rejestracji:P i jestem zadowolony.
Marian_K - 07-08-2009, 16:19

Trik napisał/a:
Ciekawe jaki jest powód zbycia auta?
Prawdę to zna tylko sprzedający...
jurekschroda napisał/a:
A jakieś małe info dot. ceny i przebiegu ?
Cena ok 60 tys., wersja Intense, przebieg 4 tys.
pekaes napisał/a:
Nie chcę Ci odradzać i zniechęcać, ale zastanów się poważnie nad tą decyzją i z aptekarską dokładnością zbadaj samochód.
No właśnie mam dylemat... dołożyć trochę kasy i mieć nówkę Invite czy kupować używkę Intense.... ach. Jeśli chodzi o badanie z aptekarską dokładnością to.... w ten sposób mogę zbadać Rovera 75 bo go mam kilka lat i wiem dokładnie na co patrzeć, a o Lancerze to wiem tylko jak wygląda :)
Z drugiej strony skoro jest gwarancja to .... sam nie wiem... trudny wybór.
Pożyjemy - zobaczymy.

Pozdrawiam!

Anonymous - 07-08-2009, 16:27

Marian_K znam Dealerów Mitsubishi.
Jeżeli chcesz wiedzieć który dba o testówki pisz na PW to udzielę informacji.

pekaes - 07-08-2009, 16:32

A czy nie jest to czasami oferta z Warszawy :) ? Czerwony sedan, którym - jak powiedział mi sprzedający - jeździła kobieta? Pytam, bo przed zamówieniem auta szukaliśmy w necie "używki" i taki wpadł nam w oko. Wersja wyposażenia Intense, rocznik 2008, przebiegu nie pamiętam, ale był niewielki... Cena, o ile mnie pamięć nie myil, oscylowała w okolicach 61 tys. PLN, z drobnym marginesem negocjacyjnym... Może to więc to samo auto :) Tak czy owak, twardy orzech do zgryzienia przed Tobą...
jurekschroda - 07-08-2009, 16:34

Jak 60tys to cena jest rzeczywiście bardzo atrakcyjna - ponadto wątpliwe, czy znajdziesz auto podemonstracyjne w wersji Intense. Po pierwsze zrób jazdę próbną - Intense ma inne zawieszenie i inny profil opony niż Invite - jest bardziej twardy, co nie każdemu musi się podobać. Za to wyposażenie Intensa.... :P :P :P
Anonymous - 08-08-2009, 22:41

Osobiście nie brał bym używki za 60tys. zł moim zdaniem jest coś nie tak, bo niby kto kupuje auto drożej, aby po chwili sprzedać je 20-30% taniej???
Trik - 08-08-2009, 23:03

Mozliwe że komuś nie pasowało spalanie :D , a utrata wartości po 1 roku to ok 23-26%. Zatem drożej nie jest w stanie sprzedać, nie ma leszcza :) , no chyba że na upartego, bo mały przebieg. Przy takie ofercie, dobrze jest sprawdzić jak najwięcej.
Albo dołozyć te 5000pln i kupic nowego. Ryzyk fizyk.

Anonymous - 10-08-2009, 16:43

Marian_K, wysłałem Ci info na Priv.
marrok - 20-08-2009, 22:55

a ja radzę poszukać Lancera z 2008 roku, ostatnio byłem w salonie Mitsu i sprzedawca powiedział mi, że spodziewają się dostawy lancerów w wersji sedan i sportback z 2008 roku, ściągają z zachodu gdzie się nie sprzedały, chyba Francja...
Upust od ceny 9300 !!! Invita można mieć za trochę ponad 60 tys, jest nawet info na stronie Mitsubishi w zakładce promocje :biggrin:

Marian_K - 28-08-2009, 14:14

No i kupiłem Sportbacka Intense używanego :) . Z listopada 2008, przebieg 4 tys., przyciemniane szyby, nakładki na progi, końcówka wydechu, dywaniki gumowe, alusy 16-ki z oponami na zimę za cenę 62500 PLN.
Jak narazie jestem mega zadowolony, a obiektywna opinia pojawi się jak emocje opadną :)

Wszystkim dziękuję za opinię.

Pozdrawiam!

Luk - 28-08-2009, 15:41

Marian_K, a dlaczego alusy 16? W intense są chyba 18...?