Pajero Sport - [3.0 V6] Wysoka temperatura skrzyni biegów (automat)
valdi.kasia - 10-08-2009, 09:27 Temat postu: [3.0 V6] Wysoka temperatura skrzyni biegów (automat) Witam Forumowiczów. Jestem w posiadaniu sporta i dziwnie sie on zachowuje. Tunel w okolicy skrzyni biegów robi sie podczas jazdy bardzo goracy (czasami) ale kontrolka mi jeszcze nie zaswiecila. wczoraj jechalem okolo 130 km w jedna strone szyby musialem miec opuszczone bo tak bylo goraco. juz byl wieczór. a wracalem i bylo ok.
Gene - 11-08-2009, 14:42
Witaj,
moze zacznij od sprawdzenia tylnej nagrzewnicy. Sprawdz czy na panelu kontrolnym miedzy siedzeniami nie masz przesunietego na grzanie suwaka.
Jesli to nie bedzie to daj znac gdzie dokladnie czuc cieplo.
valdi.kasia - 16-08-2009, 23:47
Witam. Chwile mnie nie było bo niby "praca czyni wolnym". Co do suwaka to napewno go nie ruszałem bo nawet go nie znalazłem a grzeje się to na zmianę w czasie jazdy. Najbardziej czuć to przy prawej nodze bo opieram o konsole środkową. Grzeje aż od radia po podłokietnik. Objaw jest bez jakiejkolwiek mi znanej przyczyny. Jadę sobie 300 km i pierwsze 100 jest ok potem grzeje przez 50 km i znowu na chwile spokój. I tak na zmianę. nie zależnie od stylu jazdy , czy spokojnie czy mi się trochę spieszy.
Gene - 18-08-2009, 15:46
Valdi.Kasia sprawe skonsultowalem i wychodzi na to, ze jesli to nie wlaczona nagrzewnica to niestety pada skrzynia biegow. Byc moze to kwestia oleju a moze sterowania. Nie zapala Ci sie kontrolka? Myslalem, ze tez moze sie grzac od ukladu wydechowego, przytkany katalizator lub brak oslony termicznej ale to z Twojego opisu wychodzi, ze cos z automatem sie dzieje.
Trza podjechac do majstra od automatow niech zerknie.
valdi.kasia - 19-08-2009, 09:02
to to sterowaniechyba bedzie. jakis czas temu fura byla u mechersa i od kilku dni po wyjezdzie z warsztatu sie to zaczelo dziac. wiem ze skrzynia byla wtedy opuszczana. dzieki za pomoc
btomek - 12-09-2013, 20:06
[ Dodano: 08-01-2014, 15:57 ]
Pytałem o temat mechanika od skrzyń AT i stwierdził, iż jest to normalne w "amerykańcach", gdyż w większości nie posiadają chłodnicy skrzyni i zazwyczaj w trasie np. w ciepłe dni po prostu temperatura skrzyni wzrasta. Nie jest to szkodliwe dla automata, gdyż konstrukcja i smarowanie przewiduje pracę w podwyższonych temperaturach, no chyba, że ktoś pomyka w trasie non stop ponad 160 km/h
|
|
|