[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Co zrobić by CA0 łatwiej ruszało ?
Romano - 10-08-2009, 17:13 Temat postu: [CA4A 1.6] Co zrobić by CA0 łatwiej ruszało ? Witam wszystkich. Czy jest jakiś sposób by podczas ruszania nie spadały tak mocno obroty ? (do białej kreski na obrotomierzu). Czyściłem przepustnicę (troszke pomogło, ale tylko na kilka dni), przesmarowałem linkę gazu i podciągnąłem ją troche by nie było na niej luzu. Myślę co by tu jeszcze zrobić żeby łatwiej się ruszało tym samochodem mojej lubej, bo ja już się przyzwyczaiłem. Fiatami (w benzynie) rusza się bardzo łatwo, spokojnie można puścić samo sprzęgło i ruszyć bez wciskania gazu. W moim ca0 wymaga to troche wyczucia.. Czy da się coś z tym zrobić ? czy to poprostu taki silnik jest.. ? dodam, że 3 lata temu było wymieniane sprzęgło na nowe.
emzet - 10-08-2009, 21:31
Romano napisał/a: | czy to poprostu taki silnik jest.. ? |
Taki nie jest!
Ja bez problemu ruszę swoim, bez dodawania gazu. Coś masz nie tak z colciakiem.
Misiek :) - 10-08-2009, 22:11
u mnie podobnie trzeba delikatnie odejmować gazu aby nie zgasł, bardzo delikatnie
elt - 11-08-2009, 02:50
Dorzucam się do kolegów z tym problem. Bez gazu nie ruszę
Misiek :) - 11-08-2009, 13:18
dziś patrzyłem, że na ciepłym bez gazu rusza (ale trzeba powoli odejmować sprzęgła, bardzo powoli), a na zimnym lekko musnąć gaz, żeby bez muśnięcia trzeba super wyczucia sprzęgła i baardzo wolno odejmować
Jogurt - 11-08-2009, 19:31
Misiek napisał/a: | dziś patrzyłem, że na ciepłym bez gazu rusza (ale trzeba powoli odejmować sprzęgła, bardzo powoli) | u mnie jest tak samo
Anonymous - 11-08-2009, 20:00
A po co ruszac bez gazu?Co to w ogole za pomysl
elt - 11-08-2009, 20:33
Każde auto powinno ruszyć bez gazu;)
Muszę się poprawić, sprawdałem przed chwilą colciaka, rusza na zimnym i na ciepłym bez gazu, oczywiście lekkie wibracje. Myślę że to wina małego silnika, co innego już przy przynajmniej 1.6:)
Anonymous - 11-08-2009, 20:41
No dobra,mozna sobie sprawdzic jak wam sie bardzo nudzi i stwierdzic "czy moje auto rusza bez gazu".
Zadna instrukcja,czy ksiazka nie mowi ze auto powinno ruszyc bez gazu.To ze auto nie jest w stanie togo zrobic nie jest zadna usterką.
Nie wyobrazam sobie korzystania z takiej mozliwosci w praktyce,nie zamierzam meczyc silnika na tak niskich obrotach.
Moze jeszcze spróbujcie pojezdzic bez pompy paliwa,moze silnik da rade sobie zassac paliwo samodzielnie
Misiek :) - 11-08-2009, 22:17
adamovicius napisał/a: | A po co ruszac bez gazu?Co to w ogole za pomysl |
npw manewrach na parkingu o wiele łatwiej jest manewrować bez gazu, przynajmniej silnik nie wyje.
W cz5 moich rodziców z silnikiem 1,1 rusza bez gazu bez żadnych problemów, bez większych wibracji
karolgt - 11-08-2009, 23:29
Misiek napisał/a: | adamovicius napisał/a: | A po co ruszac bez gazu?Co to w ogole za pomysl |
npw manewrach na parkingu o wiele łatwiej jest manewrować bez gazu, przynajmniej silnik nie wyje.
W cz5 moich rodziców z silnikiem 1,1 rusza bez gazu bez żadnych problemów, bez większych wibracji |
silnik wyje przy 1000 obrotach? przecież przy takich obrotach można spokojnie idealnie manewrować na parkingu, a utrzymanie nawet obrótów 500-1000 myśle że po paru tygodniach wyczucia auta jest już możliwe.
nie można całe życie jeździć tak jak Micrą na naukach jazdy która po szarpnięciu gazem nawet nie zgasła tylko powoli jechała
Anonymous - 11-08-2009, 23:46
Misiek napisał/a: | npw manewrach na parkingu o wiele łatwiej jest manewrować bez gazu, przynajmniej silnik nie wyje |
Ja jakos jezdze z gazem i silnik mi nie wyje pozatym uwazam ze ruszanie z gazem jest bezpieczniejsze dla silnika i go tak nie obciaza.
Misiek :) - 12-08-2009, 00:13
ja moim CA0 też manewruje z gazem, za to jak siadam co cz5 to bez gazu manewruje, i mi ładnie wychodzi. Nie mówiłem o normalnej jeździe na codzień, czyli w ruchu miejskim i pozamiejskich
saphire - 12-08-2009, 07:38
Qrde nie wiem jak można ruszać mając mniej niż 3.5 tys na zegarze - ja mam automata a mimo to daje ognia mimo że wystarczy że puszczę hamulec i sam rusza ale w manualu bez gazu ??? BBBBBLLLLLEEEEEE..........
Romano - 12-08-2009, 10:29
Panowie nie pytałem czy można ruszyć bez gazu tylko czy da się coś zrobyć by ruszało się łatwiej...
|
|
|