To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C58A] kable WN i aparat zaplonowy

Anonymous - 13-08-2009, 09:38
Temat postu: [C58A] kable WN i aparat zaplonowy
Zaczalem skladac silnik do kupy no i pojawil sie pierwszy problem :roll:

Nie mam pojecia jak zamontowac aparat zaplonowy, zeby wszystkie kable mialy zasieg. W tej chwili wszystko wyglada tak jak na zdjeciu i jest zle, bo na odwrot... a to bylo jedyne sensowne miejsce, gdzie moglem zamontowac aparat.

Niestety mam manuala tylko od 1.6 gti, a tam aparat jest jakos wcisniety "w" kolektor ssacy. W moim 1.8 nie da rady - poprostu sie nie miesci :evil:

Czy ktos z 4g67 moglby moze zrobic zdjecie gdzie ma aparat i jak biegna kable ?

PS: czy ktos moze wie co to jest za wtyczka na 1 zdjeciu z "???" ? Nie wiem, czy czegos mi tam nie brakuje czasem :roll:

[ Dodano: 14-08-2009, 23:18 ]
dobra, juz wiem, ze aparat zaplonowy w moim Misku jest z 4g93.

Ja mam 4g67 i nie wiem, czy wogole jest opcja zostawic ten aparat czy wymieniac na normalny - czyli od 4g67... Moze wlasnie ten aparat byc przyczyna, ze nie pali ?

Jezeli moglby zostac ten z 4g93 to zostanie kwestia za krtokich kabli WN i wtedy albo improwizka z mocowaniem aparatu albo... albo kable z 4g93 - ale czy te kable moge zamontowac do 4g67 ? :D

...a pozniej jeszcze kwestia swiec :roll: :roll:

docelowo chce wymienic i swiece i kable wiec bardziej by mi pasowalo zostac przy tym aparacie zaplonowym z 4g93 -kwestia tylko tego , czy da rade :?:

Mam nadzieje ,ze to co napisalem ma jakis sens :wink:

rafq - 31-08-2009, 22:31

Skoro kable nie sięgają to poskładaj tak jak powinno być, będziesz miał pewność 100% ori i unikniesz dzięki temu nieprzewidzianych problemów na przyszłość ;) Poza tym przy tak zacnym motorze nie bawiłbym się w żadne druciarstwo, tym bardziej iż jak sam mówisz "nie pali".

Co do wtyczki to sprawdź czy nie idzie ona pod lub w okolice kolektora dolotowego, a dokładniej czujnika spalania stukowego. Wtyczka powinna być między "rurami" kolektora dolotu, a sam czujnik powinien być wkręcony w blok pod kolektorem.