Komputery, RTV, AGD, Komorki - Czy ktoś z Was coś może powiedzieć o Nokii 6650?
Marcin-Krak - 13-08-2009, 22:52 Temat postu: Czy ktoś z Was coś może powiedzieć o Nokii 6650? Jak w temacie
Net przestudiowałem
Na dzień dzisiejszy podjąłem decyzję, że GPS to będzie w telefonie. Z oferty ERY, to jedyny telefon w sensownej kasie
http://www1.era.pl/phones...0&id_phone=1422
gulgulq - 14-08-2009, 06:52
policz
tel na Allegro jest za ok. 750 zł
to daje na miesiąc 32 zł przy umowie na 24 miesiące
by kupić go za 1 zł w Erze minimalny abonament to 85 zł/m-c, 120 minut
czyli z tego abonamentu 32 zł idzie na telefon
policzmy 85 zł - 32 zł = 53 zł - tyle zostaje na minuty
teraz wez pod uwagę scenariusz:
kupujesz tel na allegro, idziesz do ery - bierzesz abonament za 45 zł bez telefonu, masz też 120 minut, umowa na ROK !!!!
i co miesiac zostaje ci 8 zł na dwa browarki
za rok sprzedajesz tel za 32x12 zł =384 zł i jesteś na czysto
zarabiasz hipotetycznie 8x12 = 96 zł
krzychu - 14-08-2009, 11:13
gulgulq napisał/a: | umowa na ROK !!!!
|
Nie wgłębiałem się w wyliczenia ale jak ja przedłużałem i chciałem bez telefonu to było na 18 miesięcy. A nie na 12 chyba że inaczej jest dla nowych.
Marcin-Krak - 14-08-2009, 11:19
gulgulq napisał/a: | policz |
Mam go mieć za 1zł w abonamencie za 50 zł - dodatkowo mam jeszcze inne usługi w tym
Poza tym obecnie nie mogę sobie pozwolić na jednorazowy wydatek rzędu 700 zł a w raty w jakimś sklepie wolę się nie bawić - nawet jeśli miałyby one być 0%
gulgulq - 14-08-2009, 11:52
kwestia wyboru...mi Orange ostatnio dało takie warunki że siąść i płakać (lub się smiać z tego jak Cie olewają)
dlatego biorę za 600 zł nokie 6120
i ide do Playa - za 25 zł mam 170 minut do wszystkich - umowa na rok
karolgt - 16-08-2009, 04:26
potwierdzam wyliczenia
chociaż jestem osobą ktora od telefonu wymaga czegos więcej niż tylko wysyłanie sms i dzwonienie, to jednak lepiej biorąc umowe nie brać nawe wogóle telefonu tylko brac najwięcej minut i pakietów, których bez telefonu mozna dostać sporo. a telefon albo sobie kupic, albo nawet wziąść na raty.
Np w moim przypadku chęc przyoszczedzenia na tym ze podpisalem umowe z telefonem ktory potem sprzedalem wyszła tak, ze przez 4 miesiące przekraczalem rachunki o tyle że jestem w plecy jakies 150 zl (po sprzedaniu telefonu kupionego za 1 zł na allegro za 350 zl )
albo wez ten telefon, sprzedaj na allegro, i kup za to coś lepszego, bo ograniczać sie do tego co jest w salonie era/plus/orange nie ma sensu.
SZYNA - 16-08-2009, 09:00
Miałem okazję pobawić się tym telefonem. Była to dosłownie chwila bo pokazywałem znajomym jak się obchodzić z GPS-em i jeśli chodzi o pierwsze wrażenie to było ono pozytywne. GPS działał dość sprawnie, szybko też łapał zasięg. Minusem jest mały wyświetlacz, będzie trzeba przemyśleć gdzie zamontować telefon, żeby jednocześnie nie przeszkadzał a też w miarę dobrze odczytywać informacje z wyświetlacza. Telefon jest też z systemem operacyjnym (jak zapewne wiesz Symbian) i dzięki temu masz praktycznie nieograniczone możliwości jeśli chodzi o rozszerzanie jego funkcjonalności - jak dla mnie Symbian to świetna sprawa, zależy jednak od gustu no i wymagań.
Na koniec najważniejsza sprawa, wyobraź sobie sytuację, że jedziesz po dużym mieście którego w ogóle nie znasz i przedzierasz się przez jakieś tam uliczki, nagle ktoś do Ciebie dzwoni i co wtedy GPS znika bo telefon przechodzi w tryb rozmowy. Tu wychodzi największy minus komórek z GPS-em dlatego lepiej mieć dwa osobne urządzenia - ale to tylko moja opinia, dla Ciebie może to nie mieć w ogóle znaczenia.
Podsumowując telefon warty uwagi, Nokia raczej nie daje ciała a zwłaszcza jeśli chodzi o modele z Symbianem. Chociaż wcześniejsze klapki tego producenta nie cieszyły się chyba jakimiś super opiniami więc nie wiem jak będzie z tą. Na mnie telefon zrobił pozytywne wrażenie zarówno od strony oprogramowania jak i budowy - konstrukcja wydaje się być solidna
No... koniec wykładu, mam nadzieję, że coś się przyda
Anonymous - 16-08-2009, 14:09
myślę, że nie masz racji przytrzymujesz wtedy klawisz menu, który wtedy uruchamia tryb przełączania sie między aplikacjami ... i tam powinno być .. tryb gotowości, i co tam jeszcze masz uruchomione np mapy
SZYNA - 16-08-2009, 14:12
Właśnie o to mi chodzi, zamiast kontynuować jazdę musisz coś naciśkać w telefonie
karolgt - 16-08-2009, 14:12
SZYNA napisał/a: |
Na koniec najważniejsza sprawa, wyobraź sobie sytuację, że jedziesz po dużym mieście którego w ogóle nie znasz i przedzierasz się przez jakieś tam uliczki, nagle ktoś do Ciebie dzwoni i co wtedy GPS
|
i właśnie zależy od tego ile ma pamięci ten telefon itd. Jeśli mało, to sie np AutoMapa wywali i będzie potem musiał ją włanczać od nowa, ustawiać trase itd. A jeśli jest ok, to się przełączy w tryb rozmowy, a w tle będzie sobie działać nawigacja i np ciszej mówić jak jechać. Więc pod tym względem radze przetestować.
Anonymous - 16-08-2009, 14:16
ale to są dwa wciśnięcia przycisku, to chyba nie aż taka tragedia ?
Zresztą na czas nawigacji możesz dać telefon w tryb offline i nikt nie zadzwoni i nie zdekoncentruje
No i nokiamaps czyli domyślna aplikacja, wymaga opłaty za nawigowanie, za darmo pokazuje tylko mapę. Więc będziesz musiał poczytać pare wątków w temacie dogrywania programów do symbiana, a konkretnie ich cyfrowego podpisywania
SZYNA - 16-08-2009, 14:20
Tragedii oczywiście nie ma ale rozproszyć się można
Płacenie za mapy też do plusów nie należy
|
|
|