Pajero II - [2.8 TD] zagotowałem pajero, pekla chlodnica nie odpala
kopciu87 - 15-08-2009, 00:28 Temat postu: [2.8 TD] zagotowałem pajero, pekla chlodnica nie odpala Witam serdecznie. kupiłem ostatnio Pajero 2.8tdi 1996. jechałem autostradą i nagle zaczął tracić moc i zaczęło się dymić z pod maski. Poszła chłodnica od góry, pękł plastik. auto nie odpala po wystygnięciu i kręci dość szybko tak jakby łańcuch rozrządu był zerwany. Nie wiem dokładnie ale chyba jechałem na włączonym A/T Mode . czy to może mieć jakiś wpływ?? co to w ogóle jest to A/T Mode?? może ktoś mi doradzić?? Bardzo bym prosił o pomoc
[ Dodano: 15-08-2009, 01:03 ]
poszukuje też manual do pajero 2.8tdi 1996 jeżeli ktoś by miał to prasiłbym o wysłanie na maila kopciu@poczta.onet.pl
dziękuje i prosze o pomoc
Faraonix - 15-08-2009, 01:17
jest na forum angielska serwisowka do silnika i polska instrukcja taka ogolna, znajdziesz tez schematy instalacji elektrycznej
jawaldek - 16-08-2009, 09:11
kopciu87 napisał/a: | Nie wiem dokładnie ale chyba jechałem na włączonym A/T Mode . czy to może mieć jakiś wpływ?? co to w ogóle jest to A/T Mode?? może ktoś mi doradzić?? |
A/T blokuje bieg na którym jechałeś to tak ogólnie->> na desce wyświetlony było HOLD lub PWR.
kopciu87 - 16-08-2009, 14:44
nie pamietam czy było wyświetlone czy nie. teraz jak go próbuje odpalić to po chwili kręcenia zaczyna lecieć dym z rurki dochodzącej do chłodnicy, czy to jest objaw że głowica poszla i ma przedmuch do systemu chłodzenia?? prosze o rade
Faraonix - 16-08-2009, 19:01
jaka jest roznica pomiedzy HOLD i PWR i wlasciwie kiedy sie to stosuje ? Tez mam taki przycisk ale nigdy go nie uzywalem
jawaldek - 16-08-2009, 19:13
Faraonix napisał/a: | jaka jest roznica pomiedzy HOLD i PWR i wlasciwie kiedy sie to stosuje ? Tez mam taki przycisk ale nigdy go nie uzywalem |
Też mam taki przycisk i nie używałem go.Kiedyś zadałem to pytanie na forum i dowiedziałem się że HOLD to znaczy trzymać ->> chyba trzymać załączony bieg a PWR chyba używa się do jazdy pod górę->> szybciej ???? zmieniają się biegi Mało jest automatów i stąd mało jest odpowiedzi czysto praktycznych na temat A/T.
[ Dodano: 16-08-2009, 19:15 ]
kopciu87 napisał/a: | teraz jak go próbuje odpalić to po chwili kręcenia zaczyna lecieć dym z rurki dochodzącej do chłodnicy, czy to jest objaw że głowica poszla i ma przedmuch do systemu chłodzenia?? |
Ewentualnie uszczelka pod głowicą.Oleum jakiego jest koloru kawa z mlekiem czy normalny?
Tak czy inaczej masz do roboty głowicę i oby była to tylko uszczelka.
Faraonix - 16-08-2009, 20:21
czasem wciskalem te guziki ale jakos nie bardzo widze roznice. Gdzies cos czytalem ze ten Hold jest do jazdy zima, skrzynia rusza z 2 biegu zamiast 1 ale ile w tym prawdy to nie wiem. W irlandii sniegu bylo ze 2cm chyba ze 2 dni w ciagu ostatniego roku. Ludzie wychodzili z aparatami i zdjecia pstrykali jak sie zabielilo.
Z tych dodatkowych przyciskow jedynie uzywalem OD Off, auto lepiej przyspiesza az w koncu zrobilem elektronike ktora zalacza ten guzik przy pelnym bucie o ile auto jedzie wolniej niz 100km/h
zbyszekm2 - 16-08-2009, 20:37
kopciu87 napisał/a: | nie pamietam czy było wyświetlone czy nie. teraz jak go próbuje odpalić to po chwili kręcenia zaczyna lecieć dym z rurki dochodzącej do chłodnicy, czy to jest objaw że głowica poszla i ma przedmuch do systemu chłodzenia?? prosze o rade |
Prawdopodobnie pękła głowica i nie ma kompresji lub do cylindra dostaje się woda.
kopciu87 - 17-08-2009, 03:20
woda nie miesza się z olejem ale silnik nie ma kompresji. czy tłoki mogły się przy tym zatrzeć?? Moge zdemontować głowice i to sprawdzić ale nie chce tego ruszać dopuki nie dowiem się mniej więcej co to może być, gdyż nigdy jeszcze się nie spotkałem z tym żeby dym dostawał się do chłodnicy.
jawaldek - 17-08-2009, 07:55
kopciu87 napisał/a: | woda nie miesza się z olejem |
olej tylko traci swoje właściwości->> zatarcie silnika kopciu87 napisał/a: | gdyż nigdy jeszcze się nie spotkałem z tym żeby dym dostawał się do chłodnicy |
tak jak napisał zbyszekm2
Passenger - 20-08-2009, 14:06
Sądzę, że "dym z chłodnicy" to nie dym pochodzący z rozgrzania czy palenia jakiejś części, tylko para gotującego się płynu. Czyli może go być za mało (pękła chłodnica i wyciekł), może "nie płynąć" (pompa wodna?), może wiatrak nie chłodzić chłodnicy - (zasilanie, pasek, wisko..). Jest masa możliwych powodów tego "dymienia" i w efekcie przegrzania, co zwykle kończy się wywaleniem uszczelki pod głowicą, lub pęknięciami na głowicy...
kopciu87 - 31-08-2009, 19:42
witam serdecznie. ciąg dalszy moich problemów z pajero. zdemontowałem głowice, okazało się że wydmuchała się uszczelka i miał przedmuch do chłodnicy. wymieniłem uszczelkę i spróbowałem go odpalić a tu nic. świece grzeją, wtryski działają a on dalej nie pali. może ktoś ma jakiś pomysł??
szukałem również schematów na kość diagnostyczną żeby podłączyć diode i sprawdzić co to może być ale nic nie znalazłem na necie. POMOCY !!!
Faraonix - 31-08-2009, 23:27
na zlaczu diagnostycznym mozesz chyba sprawdzic tylko poduszki chyba ze masz wersje elektroniczna z japonii ale o tych jest bardzo malo informacji. Nawet w serwisach autoryzowanych w europie nic o nich nie wiedza bo nigdy ich nie bylo na tym rynku.
Mozesz sprobowac go wspomoc samostartem w sprayu' przy odpalaniu, choc jak jest wszystko ok to powinien odpalic normalnie
kopciu87 - 01-09-2009, 00:39
mój jest importowany z japonii, spróbuje go sprawdzić na kości diagnostycznej i mam nadzieje że to coś da. wydaje mi się że to może być jakiś sterownik albo bezpiecznik. kolega miał kiedyś taki problem w aucie, nie było to w prawdzie pajero ale działały mu świece i wtryski, rozrusznik kręcił ale nie palił i co się okazało to był bezpiecznik. sprawdziłem wizualnie wszystkie bezpieczniki i wyglądają ok. nienawidze maprawiać elektroniki w aucie
Faraonix - 01-09-2009, 00:46
japonczyk z elektronika ma charakterystyczny okragly filtr powietrza, inne 2.8 maja jajowane, pozatym elektronik ma 2 przepustnice powietrza sterowane podcisnieniem a w zwyklym jest gumowa rura powietrza za intercoolerem z kolanem ktore wchodzi wprost do dolotu.
Ja jak zalozylem zla pompe wtryskowa o wlasnie nie chcial odpalic choc wszystko wydawalo sie ok, pozniej sie okazalo ze pampa ma inne napiecia sterujace. Odpalilem wlasnie na samostart ale nie reagowal na gaz. Sprawdz wszystkie wtyczki czy podlaczyles i odlacz akumulator na pare minut zeby komp sie zresetowal
|
|
|