Carisma - Ogólne - Spalanie w Carismie, na który silnik się zdecydować
adas007 - 18-08-2009, 17:45 Temat postu: Spalanie w Carismie, na który silnik się zdecydować Witajcie, jadę niebawem do Niemiec po Mitsubishi. Byłem zdecydowany na Colta jednak zauważyłem, że za ok 1000 euro mogę tam znaleźć wygodniejszy samochód jakim jest Carisma. Jak wygląda spalanie w Carismach? Czy jest istotna różnica między silnikami 1.6 a 1.8 ? Czy palą dużo więcej niż Colty?
ZEROSUPER - 18-08-2009, 20:39
1.6 i 1.8 SOHC palą tyle samo. TRasa ~7 miasto ~11
1.8 GDI pali koło litra mniej.
wichura1 - 19-08-2009, 15:15
Zależy też od stylu jazdy, moja 1,6 100KM na klimie automatycznej pali: w mieście 8,9-9,5, a na trasie 6,5-7,5.
jolly69 - 19-08-2009, 18:10
Zależy ile masz pieniędzy.. ale na utrzymanie auta. Jeżeli liczysz się z trochę droższym serwisem, jazdą na benzynie i masz w okolicy warsztat co się zna na Mitsubishi to może być GDI, jednak te silniki albo kupujesz w super stanie albo nie kupujesz, bo się wkopiesz w bagno.. Ja osobiście polecam 1,8 SOHC, jak kolega wyżej wspomniał pali zbliżone ilości do 1,6 a jednak ma coś ok 115 koni, co już daje radę, ja mam 1,6 100 km i niestety na klimie jest mułowaty a pali tak jak napisał wichura1, Poza tym silniki 1,6 i 1,8 SOHC są raczej nieśmiertelne.. i super do zagazowania, czego raczej nie da się zrobić w GDI.
Anonymous - 19-08-2009, 20:23
Kupując Carismę bardzo chciałem wersję po FL z silnikiem 1.8 GDI. Pewnie - więcej koni, większy moment. Co mnie zraziło? Otóż, właśnie silnik z bezpośrednim wtryskiem. Czyli po prostu większe koszty napraw... Wziąłem wersję 1.6 z silnikiem 99KM. I co? Jestem bardzo zadowolony. Dlaczego?:
- spalanie w mieście 7,3l/100km
- spalanie na trasie (jazda 80km/h) 5,2l/100km
- spalanie na trasie (jazda 110-140km/h) 6,5l/100km
- spalanie na trasie (jazda 160-190km/h) 7,6l/100km
Moim zdaniem są to ŚMIESZNE wartości.
Naprawy tanie - każdy mechanik pogrzebie.
Moim zdaniem bardziej ekonomiczny będzie 1.6 z silnikiem 99KM czy ten nowszy. Do tego, zawsze można założyć gaz... W GDI założysz, ale V generacji, a to koszt przybliżony do wartości całego samochodu (10,000-14,000 zł).
Dodam jeszcze, że w mojej Cari leję jedynie benzynę 98 lub 100 oktanową. Ciągle jeżdżę na oleju Castrol Edge 5W30.
edit:
jolly69 napisał/a: | ja mam 1,6 100 km i niestety na klimie jest mułowaty |
co fakt to fakt... klima w Carismie jest bardzo efektywna, ale za to kradnie z 10KM...
pawelsonx - 19-08-2009, 20:37
ja mam 1.9td z99 roku która ma 140k mil poprzedni właściciele nic nie robili przy niej oprócz olejów klocków itp. I dopiero teraz jakieś tam rzeczy ja wymieniam czyli amorki tył parę tulei i łączniki stabilizatorów ciekawostka jest że przede mną rozrząd był wymieniany przy około 60k mil i samochód na nim dojechał do 135k mil kiedy go wymieniłem. Co do spalania miałem problem bo spalał ponad 10 litrów w mieście ale zapchane miałem przewody od sterowania egr i wolnych obrotów . Teraz pali mi w mieście max 7,5 a ostatnio w trasie spalił mi 5,3 litra gdzie nie przekraczałem 120km/h( niestety w Irlandii jak przekroczy się znacznie prędkość grozi to utratom prawa jazdy).
ZEROSUPER - 19-08-2009, 20:41
enanthate napisał/a: | - spalanie w mieście 7,3l/100km
- spalanie na trasie (jazda 80km/h) 5,2l/100km
- spalanie na trasie (jazda 110-140km/h) 6,5l/100km
- spalanie na trasie (jazda 160-190km/h) 7,6l/100km |
Faktycznie malutkie te wartości, albo masz strasznie leciutką nogę
U mnie w GDI dla porównania wygląda to tak:
- spalanie w mieście 9l/100km (jeżdze normalnie, bez jakiegoś ecodrivingu czy szarżowania od świateł do świateł)
- spalanie na trasie (jazda 80km/h) 4,6l/100km (na równym wtrybie ECO)
- spalanie na trasie (jazda 110-140km/h) 5,8l/100km (na równym wtrybie ECO)
- spalanie na trasie (jazda 160-190km/h) 8l/100km (na równym wtrybie ECO)
- spalanie na trasie (jazda 190-220km/h) 16l/100km (na równym wtrybie ECO)
GDI ma lepszą i mniej awaryjną skrzynię biegów. Jak kupisz zadbany silnik, to nie martwisz się kosztami napraw, bo jedyne co robisz to wymiany oleju i filtrów.
Silniki 1.6 i 1.8SOHC oraz 1.8DOHC 140KM są technoligicznie prostsze od GDI, stąd łatwość i taniość z gazowaniem a do tego średnio rozgarnięty Pan Mieciu w garażu coś po nich pogrzebie. Z GDI jest jeden największy problem, jak coś zacznie się rypać w silniku, to trzeba szukać pomocy u astrologów i wróżbitów, bo mechanicy rozkładają ręce
adaśko - 19-08-2009, 21:53
zgadzam sie ze silniki Gdi sa jak najbardziej an plus ale jezeli smigaja i sie niezaczna psuc bo wtedy to nawet matka boska niepomoze a jednoski 1.6 i 1,8 115KM sa bezawaryjne bo obydwa takie silniki juz przetestowalem i róznica jest naprawde duza na rzecz silnika 1,8 jest juz czym jechac a spalanie jest identyczne mozna powiedizec szkoda ze pozniej niemontowano tych silników w cari:(jedynym tylko duzym minusem sa niestety te francuskie skrzynie biegów które często padaja:(
Anonymous - 19-08-2009, 21:55
Cytat: | Faktycznie malutkie te wartości, albo masz strasznie leciutką nogę |
Leciutkiej nogi nie mam. Matka zawsze mi powtarzała, a teraz żona, że jeżdżę jak idiota (najgorzej jest jak obie wiozę jednym autem...). W mieście pali mi 7,3l przy średniej jeździe. Ok. 8 litrów gdy już tylko szaleję ("Schumacher mode"), a ok. 6,4l gdy włącza mi się ECO driver.
Ważne jest też to, że mam samochód z pewnego źródła i mimo 10 lat przebieg jest stosunkowo mały (aktualnie 112,000km). Dbam także jak mogę o autko, co może także przekładać się na niewielkie spalanie.
ZEROSUPER - 19-08-2009, 22:29
enanthate tylko pogratulować takich wyników. Jeździłem 100 konnym 1.6 w Golfie IV, jeździłem też 1.6 106 konnym w Civiku i w mieście głaskając pedał było minimum 8,5l/100km. Oczywiście zależy jakie kto ma miasto, bo po Poznaniu czy Szczecinie w godzinach szczytu 11l/100km w moim GDI to nic nadzwyczajnego.
enanthate napisał/a: | Ważne jest też to, że mam samochód z pewnego źródła i mimo 10 lat przebieg jest stosunkowo mały (aktualnie 112,000km). Dbam także jak mogę o autko, co może także przekładać się na niewielkie spalanie. |
Musisz dodać się z swoją Cari do stronek z raportami spalania i poprawić średnią, bo wszędzie 1.6 w mieście pali średnio 9,5l.
Anonymous - 19-08-2009, 22:52
ZEROSUPER napisał/a: | enanthate tylko pogratulować takich wyników. Jeździłem 100 konnym 1.6 w Golfie IV, jeździłem też 1.6 106 konnym w Civiku i w mieście głaskając pedał było minimum 8,5l/100km. Oczywiście zależy jakie kto ma miasto, bo po Poznaniu czy Szczecinie w godzinach szczytu 11l/100km w moim GDI to nic nadzwyczajnego.
enanthate napisał/a: | Ważne jest też to, że mam samochód z pewnego źródła i mimo 10 lat przebieg jest stosunkowo mały (aktualnie 112,000km). Dbam także jak mogę o autko, co może także przekładać się na niewielkie spalanie. |
Musisz dodać się z swoją Cari do stronek z raportami spalania i poprawić średnią, bo wszędzie 1.6 w mieście pali średnio 9,5l. |
Wiesz, moim "miastem" jest Górnośląski Okręg Przemysłowy. Mieszkam w Bytomiu (aktualnie cały w przebudowach), Głównie swój czas za kółkiem spędzam w Bytomiu, Chorzowie i Katowicach, a tamtejsze korki także do najmniejszych nie należą. Większe korki praktycznie spotkałem jedynie w godzinach szczytu w Warszawie i Pradze (tej czeskiej )...
Jeszcze wracając do spalania - są to wyniki z okresu wiosna-lato-jesień. Zimą, gdy w Bytomiu było -13 stopni Cari w mieście spalała mi... 8,8-9,5l/100km. Z czego dobrych kilka kilometrów silnik wspomagał się ssaniem. Akurat zimą to Cari nie należy do ekonomicznych samochodów.
maciej76 - 20-08-2009, 00:44
1.8 GDI jeżdżąc w dużym przeważnie zakorkowanym mieście. Zejście ze spalaniem poniżej 9.0 ltr. Jest praktycznie niemożliwe. Nie wierzę w legendy, że w mieście pali 7 ltr
Dodam, że moja Cari była w bardzo dobrej kondycji z czystą przepustnicą i zadbanym silnikiem.
A co do wyboru silnika. Użytkowałem Gdi więc na duży plus dynamika auta. Natomiast minus za ceny części. Sprawdż sobie jakbyś sie zdecydował na ten silnik ceny części do wymiany rozrządu, świece lub filtr paliwa. O przepustnicy i pompie wysokiego ciśnienia nawet nie myśl, bo to już kosmos, pozostaje szukać używanych. Z czym jest często problem. Odczułem to na własnej skórze gdy mi padła przepustnica.
Robson86 - 22-08-2009, 00:22
maciej76 napisał/a: | Sprawdż sobie jakbyś sie zdecydował na ten silnik ceny części do wymiany rozrządu |
ceny sa normalne, czyli takie jak w przypadku 1,6 tyle ze dochodzi wymiana bodajrze pompy wody za 500 czy 600zl...
maciej76 napisał/a: | świece |
ale wymienia sie je co 90 000km czyli suma sumarum bardzo rzadko
maciej76 napisał/a: | lub filtr paliwa |
wymiana co 150 000km
maciej76 napisał/a: | Zejście ze spalaniem poniżej 9.0 ltr |
a u mnie odwrotnie musze sie ciezko starac zeby spalila wiecej niz 9 w miescie
Pozdroo
mlun - 22-08-2009, 09:34
Nie no ty napinacz prędzej tyle kosztuje:P Pompa wody to coś koło 150zł:P Chyba że rozmawiamy o oryginałach.
Robson86 - 22-08-2009, 10:00
mlun napisał/a: | Nie no ty napinacz prędzej tyle kosztuje:P Pompa wody to coś koło 150zł:P Chyba że rozmawiamy o oryginałach. |
juz w sumie nie pamietam dokladnie, na forum bywam ostatnio sporadycznie i pamiec niedomaga
W kazdym badz razie ten napinacz zawyza koszt rozrzadu
Pozdroo
|
|
|