To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - impulsator

Anonymous - 19-08-2006, 17:06
Temat postu: impulsator
No właśnie gdzie znajduje się impulsator ( czujnik) ruchu kół - skąd ECU wie że pojazd się toczy ? -a wie bo podnosi obroty nawet przy minimalnym ruchu ! obniża pry zatrzymaniu się.
Pytanie prozaiczne ale nabyć chce takie coś ala komputer pokładowy i tam jest wymagany z tego impulsatora sygnał.
Czy kto kolwiek wie ktokolwiek widział?

Hubeeert - 19-08-2006, 18:52

tom65 napisał/a:
No właśnie gdzie znajduje się impulsator ( czujnik) ruchu kół - skąd ECU wie że pojazd się toczy ? -a wie bo podnosi obroty nawet przy minimalnym ruchu ! obniża pry zatrzymaniu się

W skrzyni biegów

josie - 20-08-2006, 12:37

Hubeeert napisał/a:
W skrzyni biegów

Niebardzo - tam z kabelków to tylko czujnik wstecznego.
W prędkościomierzu jest hallotron

Anonymous - 20-08-2006, 14:43

Czyli gdzie mam tego ustroistwa szukać ?
tak wstępnie oglądałem skrzynie i nic z kabelkami oprócz wstecznego nie widzę .( wady wzroku raczej nie mam) :?
Jeżeli hallotron - jak go rozpoznać ?

josie - 20-08-2006, 15:02

tom65 napisał/a:
Jeżeli hallotron - jak go rozpoznać ?

Musisz wyjąć zegary. Powinien być gdzieś przy gnieździe linki prędkościomierza. Więcej nie wiem. :wink: . Jak znajdziesz to potem możesz zobaczyć gdzie idą jego wyprowadzenia i wpiąć się gdzieś w wiązkę

Anonymous - 20-08-2006, 16:52

No dobra - a jak wyjąć licznik ?
jeszcze tego nie robiłem! - :oops: ( znalazłem na razie 2 śruby u góry licznika i co dalej)
Acha rozumiem ,że nawet przy minimalnym ruchu linka się kreci i wprawia w ruch magnes licznika a ten podaje impulsy na hallotron a ten daje do ECU.

josie - 20-08-2006, 18:52

tom65 napisał/a:
znalazłem na razie 2 śruby u góry licznika i co dalej

2 kolejne trzymają ramkę od dołu - trzeba zdjąć plastik po lewej stronie kierownicy (ten gdzie siedzi potencjometr regulacji oświetlenia deski) - wtedy ukaże się pierwsza. Z prawej strony trzeba o ile dobrze pamiętam odkręcić ten plastik duży co w dół schodzi. Jak zdejmiesz ramkę i odepniesz przewody to licznik ma chyba swoją 1 bądź 2 śruby, pociągasz do siebie i jest Twój.

tom65 napisał/a:
Acha rozumiem ,że nawet przy minimalnym ruchu linka się kreci i wprawia w ruch magnes licznika a ten podaje impulsy na hallotron a ten daje do ECU.

Ja też tak to rozumiem i tak jest na 99%.