To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Dlaczego kasują się dane z komputera ?

raven_1974 - 22-08-2009, 20:56
Temat postu: Dlaczego kasują się dane z komputera ?
Witam
siedzę nad instrukcją, grzebałem w menu i nic mądrego nie wymyśliłem - może wy pomożecie. Jak powszechnie wiadomo średnia prędkość, średnie spalanie, dystans A i B ulega skasowaniu po 4 godzinach, od wyłączenia silnika. Da się wejść w ustawienia komputera i zmienić automatyczne kasowanie w/w na ręczne. I teraz tak, zarówno dystans A i B się już automatycznie nie kasują, natomiast dalej kasuje się średnie spalanie i prędkość. Wkurza mnie to okropnie, bo chciałbym mieć średnie spalanie z miesiąca a nie 4 godzin :) . Gdy jest ustawiona ta funkcja na ekranie komputera świeci się literka M. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu niestety literka M znika a w ustawieniach komputera ponownie przestawione sa ustawienia średniej prędkości i spalania na autokasowanie. Nie chce mi się wierzyć iż żółte ludziki nie przewidziały trzymania danych dłużej, dodatkowo dając taką opcję do wyboru. Nie wiem, ustawienie serwisowe to jest? Może ktoś kto ma dostęp do MUT-a wie czy da się to zmienić?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

tomekrvf - 23-08-2009, 00:01

raven_1974 napisał/a:
bo chciałbym mieć średnie spalanie z miesiąca a nie 4 godzin

"Manualne" średnie spalanie nie kasuje się automatycznie tylko samoczynnie zmienia się na A. Jak przejdziesz na M to masz średnie zużycie od momentu kasowania M. Czyli jedyna niedogodność to konieczność wchodzenia w setup żeby spraedzić średnie zużycie z dłuższego odcinka.
raven_1974 napisał/a:
Może ktoś kto ma dostęp do MUT-a wie czy da się to zmienić?

Nie da się.

Liss - 07-02-2014, 18:45

Dokładnie to samo jest w Outku3. Bardzo mnie to wkurza...Czy w tym modelu jest mozliwosc ingerencji w ustawienia? Ktos wie?
Aleksander1965 - 07-02-2014, 21:45

Liss napisał/a:
Dokładnie to samo jest w Outku3. Bardzo mnie to wkurza...Czy w tym modelu jest mozliwosc ingerencji w ustawienia? Ktos wie?

Jeśli masz MMCS to jest to możliwe jest taka opcja w ustawieniach w innym przypadku service

barbiq - 01-02-2016, 12:22

W ETACS można wyłączyć automatyczne kasowanie spalania. Wtedy ustawiamy "M" i jeździsz dopóki sam nie skasujesz:)