Carisma - Techniczne - Niskie obroty Cari 1.3
raf_rash - 02-09-2009, 00:23 Temat postu: Niskie obroty Cari 1.3 Z moją cari dzieje się cos niedobrego.
Na jałowym biegu tuż po odpuszczeniu pedału gazu obroty zatrzymują sie na poziomie 900obr, nastepnie po uplywie kilku sekund obniżają sie do 750 po czym dalej wachają sie pomiedzy 750/600 obr. Zaznaczam tu że to są obroty na biegu jałowym bez obciążania silnika alternatorem. W momencie włączenia ogrzewania tylnej szyby i dmuchawy obroty spadają do 450/300 obr i wachają się w tym przedziale, w towarzystwie silnie odczuwalnych drgań kierownicy i dzwigni zmiany biegow.
Niedawno temu obroty tuż po odpuszczeniu gazu "leciały na glebe" tj prawie gasł silnik a nastepnie wracały na przedział 650/500. Samochód był u mechanika który wymienił bądź tylko naprawił silnik krokowy a następnie powiedział że takie obroty to normalne. Po moim chłopskim tłumaczeniu że to jednak jest źle facet obroty podniósł wyżej (cały czas "wachlowały") lecz po 20km wszystko wróciło do stanu opisanego w pierwszym akapicie.
Czy macie może jakies pomysły zanim udam się do następnego mechanika.
Z góry dziękuje za jakiekolwiek opinie.
pawelsonx - 02-09-2009, 01:33
co do tego silnika to chyba jest on od lancera i najlepiej tam się zapytać poza wyspami carismy z takim silnikiem występowały w małych ilościach.
Zresztą chyba jesteś jedynym forumowiczem z carismą z tym silnikiem
Wydaje mi się ze użytkownicy lancera będą więcej wiedzieć na ten temat możesz zapytać też na colcie bo chyba również do niego montowali ten silnik.
Co do objawów to mogę tylko przypuszczać
zły stan świec lub kabli
filtr powietrza
łapie gdzieś lewe powietrze
A co do Irlandii uważaj na polskich mechaników w większości to amatorzy lub spece od vag-ów. Ciężko trafić na dobrego ja musiałem raz korzystać przy wymianie tule w tylnym zawieszeniu i ceny wahały się od 100 euro w górę plus zbieżność 50 euro i zbędne gadanie polskich mechaników że to długo że ciężko się wymienia bo to nietypowe zawieszenie że samochód na cały dzień muszę zostawić (serwis mitsu za wymianę chciał 120 nie ustawiał zbieżności) w końcu trafiłem irlandczyka który wymienił mi w niecałą godzinę za 60 euro i podał adres gdzie ustawili mi komputerowo zbieżność przód i tył za 40
raf_rash - 02-09-2009, 19:03
ok dzieki za rade zapytam u lancerów.
Silnik i samochód są w dobrym stanie filtr tez czysciutki nie wiem jak swiece.
Robił mi to mechanik na blanczardstown w dublinie "TOP CAR" podobno dobry, tak mówią ludzie.
loki7777 - 02-09-2009, 20:16
Moze trza cari nauczyc obrotow bo akumulator na 100% byl odlaczony. Tak ze cari nauczyla sie normalnych obrotow bez obciazenia a jak cos wlaczysz to obroty ida ostro w dol.
Odlacz akumulator i naucz ja - opis na forum.
raf_rash - 04-09-2009, 21:34
dzieki za naprowadzenie na temat...
|
|
|