Carisma - Techniczne - Chce kupic Carisme, prosze o porady.
wtyku - 03-09-2009, 11:36 Temat postu: Chce kupic Carisme, prosze o porady. Witam!
Chcialbym kupic Carisme rocznik 1999-2000 silnik GDI 1.8 16V hatchback.
Prosze o podowiedz na co warto zwrocic uwage?
Czy rozrzad jest na pasku czy lancuchu?
Co ile wymienia sie swiece/przwody/cewki?
Co ile trzeba wymienic filtr paliwa?
Jakie sa slabe punkty ktore przy ogladaniu auta bede mogl rozpozac??
Bardzo prosze o odpowiedz na pytania.
Pozdrawiam serdecznie!
Piotr
barthez2183 - 03-09-2009, 12:14
Rozrząd jest na pasku, myślę że spis treści pomoże Ci znaleźć odpowiedzi na większość pytań http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37996 .
ZEROSUPER - 03-09-2009, 12:39
Rozumiem ze chcesz kupić wersje poliftową. Z 99r są jeszcze wersje przedliftowe.
Generalnie przestudiuj tematy o GDI na forum, a jest ich sporo, tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Tak pokrótce:
Rozrząd jest na pasku, wymieniany co 90tyś km, koszt operacji to jakies 700zł, co 180tyś trzeba wymienić dodatkowo napinacz hydrauliczny co sporo podraża sprawę.
Świece NGK Platinum, też wydatek dosyć wysoki ale żadko wymieniamy, ja miałem pierwszy raz wymieniane przy 200tyś przebiegu.
Filtr paliwa jest generalnie niewymienny i wymieniamy go tylko gdy są kłopoty z silnikiem.
A przy oględzinach auta, to jak w kazdym innym, korozja dyskwalifikuje autko bo oznacza powypadkową przeszłośći niefachową naprawę. Elektronika lubi wriować, wszelkie włączniki i przełączniki. Silnik, czy nie wachluja obroty, czy nie słychac popychaczy.
Robson86 - 04-09-2009, 21:33
wtyku napisał/a: | Co ile wymienia sie swiece |
co 90 000km czyli co rozrzad
wtyku napisał/a: | Co ile trzeba wymienic filtr paliwa? |
co 150 000km
Pozdroo
gigant87 - 04-09-2009, 23:13
ZEROSUPER napisał/a: |
Filtr paliwa jest generalnie niewymienny i wymieniamy go tylko gdy są kłopoty z silnikiem.
|
Niewymienny? Chyba ten w baku, bo ten w komorze silnika jest na pewno wymienny
|
|
|