To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Jak to jest z tymi tablicami ?

rafcio_100 - 06-09-2009, 20:11
Temat postu: Jak to jest z tymi tablicami ?
Witam , jutro mam zamiar przerejestrować samochód, muszę pokazać im dowód osobisty, umowę kupna-sprzedaży samochodu, ubezpieczenie chyba, oddać dowód rejestracyjny chyba tyle co pamiętam. Pytanie : czy jak wykręcę tablice i im dam oni je zabierają i od razu dają mi nowe czy trzeba czekać ? Ja auto muszę mieć sprawne do jeżdżenia (do pracy).
ps: tablice mam z innego powiatu, więc będzie trzeba wymienić

Koyocik - 06-09-2009, 20:17

Tablice dostaniesz od razu, a dowód dostaniesz tzw. miękki - czyli ważny około miesiąca, potem wymieniony na normalny zostanie.
lipa40 - 06-09-2009, 20:18

rafcio_100 napisał/a:
czy jak wykręcę tablice i im dam oni je zabierają i od razu dają mi nowe czy trzeba czekać

Dostajesz nowe od razu i dowód rej. na miesiąc :)

rafcio_100 - 06-09-2009, 20:38

to oni już tam muszą mieć przygotowane tablice w takim przypadku.
Czyli mogę zajechać samochodem, wykręcić na parkingu tablice i potem zaś je wkręcić ?
A co muszę mieć jak zajdę do urzędu skarbowego opłacić samochód ? Wystarczy im dowód "miękki" ? Aha co najważniejsze jestem tylko współwłaścicielem więc czy te dwie sprawy mogę sam załatwić ? Czy będzie potrzebny do podpisów właściciel ??

lipa40 - 06-09-2009, 20:50

rafcio_100 napisał/a:
Czyli mogę zajechać samochodem, wykręcić na parkingu tablice i potem zaś je wkręcić ?

dokładnie :) , ostatnio sam byłem zdziwiony że dostałem od razu normalne tablice a nie czerwone :D

Na resztę pytań nie znam odpowiedzi :( , ale pewnie ktoś się jeszcze odedzwie :wink:

Koyocik - 06-09-2009, 20:53

rafcio_100 napisał/a:
A co muszę mieć jak zajdę do urzędu skarbowego opłacić samochód ? Wystarczy im dowód "miękki" ?

Wydaje mi się, że jest odwrotnie, najpierw idziesz do skarbowego, bo bez opłacenia PCC-3 nie dostaniesz rejestracji.

rafcio_100 - 06-09-2009, 21:02

aha czyli najpierw zajadę do urzędu skarbowego po PCC-3, może go współwłaściciel tam wypełnić od razu i opłacić czy raczej uzupełnia PCC-3 właściciel ?
edit: współwłaściciel uzupełnia PCC-3a

Marcin-Krak - 06-09-2009, 21:19

Najpierw do Urzędu skarbowego - bo bez tego nie załatwisz nic w Wydziale Komunikacji, gdzie będziesz potrzebował również upoważnienie do rejestracji od właściciela oraz jego dowód osobisty - można go również pokazać przy odbiorze stałego dowodu rejestracyjnego.
Co do tego, kto co wypełnia, to nie mam pewności ponieważ "głównym" współwłaścicielem auta jestem ja, więc wszystkie dokumenty wypełniałem na siebie ;)

lipa40 - 07-09-2009, 15:49

Cosik mi tu nie pasuje :-k , ostatnie dwa Miśki brałem z komisu i po żadnych urzędach skarbowych nie musiałem ganiać :? , faktura z komisu do wydz. komunikacji i tyle a podatek płaci chyba sprzedający (albo mnie się tylko tak wydaje :| )

[ Dodano: 07-09-2009, 15:56 ]
To mi wszystko wyjaśniło http://www.motoekspert.mo...nego_samochodu/

Adaho_krak - 07-09-2009, 16:17

lipa40 napisał/a:
Cosik mi tu nie pasuje , ostatnie dwa Miśki brałem z komisu i po żadnych urzędach skarbowych nie musiałem ganiać , faktura z komisu do wydz. komunikacji i tyle a podatek płaci chyba sprzedający (albo mnie się tylko tak wydaje )

Dlatego że kupowałeś od firmy (KOMIS) i firma płaci podatek dochodowy, nie płaciłeś drugiego podatku ponieważ nie można opodatkować jednej transakcji dwa razy. Jak kupujesz od osoby prywatnej płacisz podatek od wzbogacenia lub płaci go osoba od której kupujesz, na umowie jest (przynajmniej powinna być) klauzula, która stwierdza kto ma zapłacić ten podatek.

Morfi - 07-09-2009, 18:05

Na zapłacenie skarbówki masz 14 dni a na zarejestrowanie 30 dni.
W urzędzie komunikacji nie trzeba pokazywać swistka z skarbówki (przynajmniej tak było 1,5 roku temu i wczesniej.)
Tablice dostajesz od razu stare wykrecasz i z miejsca daja ci nowe. Nawet majac szczęście możesz sobie wybrać numer ( miałem do wyboru 8 tablic :) )
Podatek to 2% od ceny giełdowej.

JCH - 07-09-2009, 18:30

Adaho_krak napisał/a:
Jak kupujesz od osoby prywatnej płacisz podatek od wzbogacenia
Podatek od czynności cywilno-prawnej - stąd skrót PCC. Tak tylko gwoli sprostowania.
Adaho_krak - 07-09-2009, 18:55

JCH napisał/a:
Adaho_krak napisał/a:
Jak kupujesz od osoby prywatnej płacisz podatek od wzbogacenia
Podatek od czynności cywilno-prawnej - stąd skrót PCC. Tak tylko gwoli sprostowania.

Czyli dawny od wzbogacenia. Jak go zwał, tak go zwał. 2% trzeba oddać i to w/g ceny giełdowej, nie tej z umowy :cry:

Marcin-Krak - 07-09-2009, 23:44

Morfi napisał/a:
W urzędzie komunikacji nie trzeba pokazywać swistka z skarbówki (przynajmniej tak było 1,5 roku temu i wczesniej.)

Ja w przypadku samochodu sprowadzonego musiałem pokazać ;)

Hiszpan - 08-09-2009, 19:47

Albo czegoś nie doczytałem albo... nie ten dział na ten temat ;)