To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - carisma GDI, system eco

laki-14 - 06-09-2009, 21:30
Temat postu: carisma GDI, system eco
Witam wszystkich, kiedyś poruszałem już ten temat dotyczący o systemie eco, czyli przejście na ubogą mieszankę przy stałej prędkości w silnikach GDI, po naprawie mojej cari która sporo mnie kosztowała, problem został dalej SZARPANIE przy stałej prędkości, osoba która naprawiała moją cari a zajmuje się już ponad 10 lat silnikami GDI, powiedział że to jest mankament tych siników czyli szarpanie przy stałej prędkości, dopiero w silnikach po 99r, czyli po liftingu w których przepustnica nie ma linki tylko jest regulowana komputerowo nie ma tego mankamentu ze tak nazwie, więc proszę o pomoc posiadaczy GDI, czy wasze cari podczas tylko stałej prędkości odczuwacie szarpania? czekam na wasze odp. pozdrawiam zwłaszcza zlotowiczów z VII zlotu Beskidy 2009 :wink:
Robson86 - 06-09-2009, 21:54

laki-14 napisał/a:
więc proszę o pomoc posiadaczy GDI, czy wasze cari podczas tylko stałej prędkości odczuwacie szarpania?

Nie, nic nie szarpie niezaleznie czy jade rowno czy przyspieszam czy zwalniam.
Auto mam po lifcie.
Pozdroo

rzoberto - 06-09-2009, 21:58

U mnie trochę szarpało przy równej jeździe, ale (nie wiem czy to ma cos wspólnego) po wlaniu płynu do czyszczenia wtrysków ustało.
marcnow - 06-09-2009, 22:16

U mnie też takie szarpanie czasem występuje, przyzwyczaiłem się do tego i nic z tym nie robię, ponieważ wiele takich opinii słyszałem. Możesz rzeczywiście spróbować tak jak rzoberto jakiegoś preparatu do wtrysków. Ja coś takiego kiedyś zalałem i rzeczywiście było troszkę lepiej, ale nie ustało całkowicie. Ostatnio na próbę leję v-power racing i powiem szczerze, że lekka poprawa pracy silnika jest odczuwalna, mniej szarpie, obroty tak nie falują.
scaniol - 06-09-2009, 22:20

U mnie też delikatnie szarpie przy stałej prędkości
ZEROSUPER - 07-09-2009, 06:25

Ja nie mam żadnych problemów w trybie ECO, auto jedzie bez szarpania, płynnie. Model przed liftingiem.
Anonymous - 07-09-2009, 23:00

Myślę, że w dużej mierze wpływ na jak to nazwałeś "szarpanie" ma słabszej jakości paliwo. Miałem podobny objaw po zatankowaniu zwykłej 95-tki, z tym że nie było to szarpanie, lecz przy stałej prędkości samochód potrafił delikatnie zwalniać lub przyspieszać. GDI niestety, ale jest bardzo wrażliwym silnikiem jeżeli chodzi o jakość paliwa. Ja staram się mu zapodawać dobre paliwko i w większości przypadków jest to v-power. Autko jeździ na nim naprawdę przyzwoicie i nie ma tych dziwnych "dolegliwości" z płynną jazdą.
Anonymous - 09-09-2009, 07:02

witam!!!mam ten sam problem co w/w...po prostu przyzwyczaj sie Cari GDI chyba juz tak maja...POzdro 4 all
ZEROSUPER - 09-09-2009, 07:16

Wyczyszczona przepustnica i krokowy, nie zużyte świece i paliwo dobrej jakości i GDI nie szarpie :mrgreen:
laki-14 - 09-09-2009, 21:16

dzięki panowie, ja juz tak rok jezdze wiec tez sie przyzwyczaiłem tyle ze teraz wiem ze nie jestem wyjątkiem pozdrawiam :wink: