To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C62A 1.5] sonda lambda do 4G15 (1991r) / amorki

resiu - 08-09-2009, 14:10
Temat postu: [C62A 1.5] sonda lambda do 4G15 (1991r) / amorki
Witam.
Mam pytanie; czy sonda lambda firmy ngk/ntk oznaczona nr OZA624-E2
( http://www.e-ngk.pl/oza624e2-p-12.html ) ... jest dobrym zamiennikiem sondy (polecanej przez wszystkich) NGK/NTK OZA428-E3 do lancera takiego jak w temacie?

Różnica w cenie kolosalna: (140 / 340) zł

W sklepie wyjaśniono mi ze to ta sama lambda, lecz zamiast kabla dlugosci 63cm ma kilku centymetrowy wraz z dołączonym zestawem złączek, pozwalających na wykorzystanie starego przewodu.

Kupowac/nie kupowac?;]

A tak z innej beczki; czy 180zł to dużo za jedną sztukę amortyzatora kayaba (olejowego)?
Bo średnio przekonuje mnie amortyzator firmy 'service parts' po 103zł (aukcja all.; 732646909)

Pozdrawiam, Darek.

Hugo - 08-09-2009, 17:22

resiu napisał/a:
czy 180zł to dużo za jedną sztukę amortyzatora kayaba (olejowego)?
Średnio dobra. Chyba parę pln za drogo.
jelonek98 - 08-09-2009, 22:02

resiu napisał/a:
czy 180zł to dużo za jedną sztukę amortyzatora kayaba (olejowego)
a na przód czy na tył
resiu - 09-09-2009, 09:48

amorek na tył. (kod;441079) chyba jednak kupie ta olejowke, mimo ze wiekszy wybor jest wsrod gazowych. mechanik powiedzial mi ze gazowy moze strzelic po najechaniu na wieksza dziure, z drugiej strony czytajac to forum sporo osob kupuje wlasnie gazowe. mi zalezy na lepszym komforcie i zywotnosci amorka.
jelonek98 - 09-09-2009, 11:14

resiu napisał/a:
mechanik powiedzial mi ze gazowy moze strzelic po najechaniu na wieksza dziure
Prędzej koło urwiesz niż amorek strzeli.

Ja z tyłu mam gazówki i sprawują się super. A jeżeli o żywotność chodzi też mi się wydaje że gazówki dłużej posłużą. Oczywiście dobrze kupić amorki dobrej firmy bo przy tanich zamiennikach może być różnie.

rus_one - 11-09-2009, 07:48

jelonek98, nie chodzi o to że amor wybuchnie, tylko o to że uszczelnienia bardzo często nie wytrzymują naszych "dróg" Zależy jakimi drogami kolega się porusza i od stylu jazdy. Jeśli to trasy przeważnie i po równych w miarę drogach - gazówka, ale jeśli w większości miasto (lub wieś) z drogami jak ser szwajcarski to kupiłbym olejowe- na takich drogach na pewno lepiej sobie poradzą.
resiu - 18-09-2009, 12:41

wybor padl na olejowe, za pare dni wymiana;]
wojmi1 - 22-09-2009, 08:38

ws. amorów osobiście mój wybór do auta z tego rocznika to olejowe po pierwsze cena.
/a ja robie 70 tyś rocznie + doładowuje lancera do 1000 kg/ jeżeli u mnie wytrzymują przy moich wymaganniach ---- druga kwestia kayaba czy inne - kwestia ceny ja 1,5 roku mam monroo i nic im zarzucić nie mogę - były duzo tańsze od innych i to zdecydowało.

Krzyzak - 22-09-2009, 09:18

jak szukalem do Colta, to olejowe byly drozsze od gazowych
niestety na przod kupilem Magnum - przestrzegam przed ta padaczka (od razu po zalozniu skrzypia na nierownosciach...)

resiu - 24-10-2009, 11:33

Tak więc kayaby zamontowane na tył. Nie ma już efektu bujania jak na morzu. Jedna różnica - przy wchodzeniu w ostre zakrety tył się bardziej przechyla przez co wydaje się że już dużo szybciej w ten zakręt nie wjade ;] Komfort się podniósł nieznacznie. Dzięki za odpowiedzi.
Niestety miesiąc po wymianie tylnych strzeliło mocowanie (poduszka z łożyskiem w środku) amortyzatora przedniego. Przy podnoszeniu auta w celu zmiany opon na zimówki hukło jak z armaty i trzeba było zamawiać nowe mocowanie - orginał od hyundai'a (90zl!!)
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam!

Krzyzak - 25-10-2009, 10:13

w IC to mocowanie HGP ze znizka kosztuje nieco ponad 60 zl
Anonymous - 23-11-2009, 22:43

u mnie buja z tyłu(wyrobione spręzyny i amorki) ale jezdze majac swiadomosc tego. sonde mam odłączoną także tylko na gazie śmigam( 20 litrów na benzynie i 8-9 na Gazie na sto) i misiek śmiga. mam już chęć go zmienić ale jak moja luba zrobiła prawko to powiedziała że moge sobie kupić nowego miśka ale ona zostanie przy starym :)