To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - wyrejestrowanie auta

pawliku - 08-09-2009, 20:56
Temat postu: wyrejestrowanie auta
witam!

jak to teraz jest z wyrejestrowaniem auta bo własnie jestem w trakcie zakupu auta którego nie chce używać do jazdy tylko do poduczenia się w dziedzinie mechaniki i jak to jest czy jak nie opłacam go i go nie przerejestruje go na siebie to mogą mi wlepic jakąs karę ??

mead - 08-09-2009, 21:51

przerejstrowac nie muszisz, teoretycznie powinienes to zrobic w ciagu 30 dni ale po tym czasie nikt Cie scigal nie bedzie. Z OC juz nie jest tak rozowo, samochod musi miec ciaglosc i w ciagu 30 dni musisz sie zdecydowac - albo kontynujesz polise poprzedniego wlasciciela albo wykupujesz nowa w innym TU. Z tego co sie orientuje nie ma obecnie mozliwosci legalnego posiadania wyrejstrowanego, nieoplaconego samochodu. Byly jakies plany ze na okres kiedy samochod "sie robi" mozna zawiesic oc ale chyba nie przeszlo
TESTER - 09-09-2009, 09:08

Kiedyś za starych czasów można było auto wyrejestrować na 1/2 lub cały rok. obecnie nie ma takiej opcji. możesz go jedynie nie rejestrować wogóle. Jest to jakieś tam naruszenie przepisów ale nikt tego nie sprawdza i jeśli nie będziesz autem jeździł i będzie ono schowane to nikt sie nie doczepi. Opłaty niestety robić musisz. Nawet auto nie jeżdżone stojące w garażu OC opłacone musi mieć i jak o rejestrację nikt się nie doczepi to o składkę na OC ścigać Cię będą i to ostro.
Misiek :) - 09-09-2009, 09:59

Jest opcja, że idziesz na jakiś złom i dostajesz kartke że auto złomowane....
z tym, że 1- jest to nielegalne 2-potem nie ma możliwości zarejestrowania ponownie

ja takich złomów nie znam, i tylko z rozmowy ze znajomymi wiem, że tak robią co po niektórzy jak na części mają auto

pawliku - 09-09-2009, 16:22

dzięki za wyjasnienie , zobacze co z tym fantem zrobię :)
Postremus - 09-09-2009, 17:01

Po prostu kup samochód który w umowie napiszesz PRZEZNACZONY NA CZĘŚCI :)
KaWu - 11-09-2009, 07:20

Postremus napisał/a:
Po prostu kup samochód który w umowie napiszesz PRZEZNACZONY NA CZĘŚCI :)

Nie ma czegoś takiego w PL prawie jak kupowanie auta zarejestrowanego na części.

Juiceman - 13-09-2009, 13:24

A jak wygląda sprawa gdy auto mamy ściągnięte z zagranicy ?
docencik87 - 13-09-2009, 13:27

To możesz sobie rozebrać na części i rejestrować nie musisz...nikt Cię nie będzie o nie ścigał...
pawlos - 14-09-2009, 23:13

zeby wyrejstrowac auto trzeba je komus " sprzedac "najlepiej Kazachowi,Rosjaninowi itp.

pozdrawiam