To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - tempomat odmawia współpracy

fergul11 - 09-09-2009, 15:07
Temat postu: tempomat odmawia współpracy
przekopałem ta skarbnicę wiedzy i znalazłem jedynie opis obsługi tempomatu!!! :?
mój problem jest następujący -klawisz uruchamiający urządzenie naciskam i zapala sie kontrolka w lewym górnym rogu zegarów ,gdy tylko zwalniam nacisk palca na klawisz kontrolka gaśnie :|
niech mnie ktoś oświeci czemu tempomat nie chce sie aktywować "zaskoczyć"?
żona kupiła sobie to autko tydzień temu i zarzuca mnie pytaniami a co , a jak a dlaczego ?
dobrze ze dokopałem sie do takiego forum jak "to" :lol: i mam odpowiedzi .
z zegarkiem sobie poradziłem :finga: dzięki wam, moze i dam radę z tym tempomatem?
czy to jakiś moduł sterujący ,bezpiecznik ,a może sam przycisk jest odpowiedzialny za nie włączanie się tempomatu???
mieszkam w strefie € wiec zanim pojade do servisu to wole zapytać FACHOWCÓW rodzimych
Może ktoś z was spotkał sie z tym zjawiskiem ,usterką
proiłbym o jasne odpowiedzi gdyz nie jestem mechanikiem a z samochodami mam tyle wspólnego ze posiadam prawo jazdy :mrgreen:

jacek11 - 09-09-2009, 17:37

fergul11, tempomat działa powyżej 40 km\h.
Żeby go włączyć,trzeba nacisnąć przełącznik,a potem wajchą przy kierze w górę.
Wtedy zapali się kontrolka.Każde dotknięcie pedału sprzęgła,lub hamulca,kończy się wyłączeniem tempomatu.

Pozdro. :)

fergul11 - 09-09-2009, 18:43

witam jacek11
to wyczytałem wcześniej ze działa powyzej 40km/h
mój problem to to ze gdy naciskam klawisz cruise control to zapala sie kontrolka na zegarach tylko na czas trzymania tego klawisza i wajcha nie reaguje :(
A może ktoś po kolei jak krowie na granicy napisze jak sie włącza ów "cudo",
- czy w czasie ustawiania prędkości podrużnej trzyma sie pedał gazu?
-czy owa kontrolka w zegarach (lewy górny róg) świeci sie przez cały czas gdy zaprogramowana jest prędkość
-czy ona swieci sie tylko wówczas gdy włączony jest klawisz cruise control? :roll:

czekoladka_1981 - 09-09-2009, 20:27

jacek11 napisał/a:
wajchą przy kierze w górę.

i zapala druga zielona kontrolka w górnym lewym rogu powyżej tej pomarańczowej cruise.

jacek11 - 09-09-2009, 22:02

Musisz ta wajchę chwilę przytrzymać,zanim tempomat naciągnie linkę.
fergul11 - 10-09-2009, 18:20

:( niestety nie działa :(
owa wajcha nie "załapuje" specjalnie przejechałem sie po autostradzie , robiłem w/g waszych wskazówek i nic !
jak napisał jacek11 nie zapala sie zielona kontrolka :(
więc może jakieś sugestje odnośnie awarii którejś z części odpowiedzialnej za tempomat?
POMOCY!!!

Hugo - 10-09-2009, 19:48

fergul11 napisał/a:
więc może jakieś sugestje odnośnie awarii którejś z części odpowiedzialnej za tempomat?
Przyjrzałbym się w takim razie tej dźwigni w kierownicy (demontaż).
KaWu - 11-09-2009, 07:41

czekoladka_1981 napisał/a:
jacek11 napisał/a:
wajchą przy kierze w górę.

i zapala druga zielona kontrolka w górnym lewym rogu powyżej tej pomarańczowej cruise.

fergul11, napisał/a:
owa wajcha nie "załapuje" specjalnie przejechałem sie po autostradzie , robiłem w/g waszych wskazówek i nic !
jak napisał jacek11 nie zapala sie zielona kontrolka

Jak wlaczysz przycisk to przytrzymaj 5sek wajhe przy kierownicy-ale w dół. Wtedy powinien się załączyć tempomat i zapalić zielona kontrolka na zegarach.

fergul11 - 11-09-2009, 11:04

próbowałem dziś rano jak odwiozłem córe do szkoły ,ale czarno to widze powalczę jeszcze z tym tematem (tempomatem) i dzięki za podpowiedzi :lol: