To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] SONDA LAMBDA

karolbubba - 09-09-2009, 17:23
Temat postu: [CA1A 1.3] SONDA LAMBDA
Witam!!
Mam pytania dotyczące sondy lambda..
1.Ile ich jest w Colcie ?
2. Gdzie ona (one) są?
3. i jeżeli są dwie("na dole i na górze") to gdzie ta górna ma być podpięta,bo mi kabel z wtyczką wisi a nie widzę żadnego gniazdka na tą wtyczkę...

Proszę o pomoc bo to wpływa na spalanie przecie,a portfel na diecie...
:roll:

pozdrawiam

Muri - 09-09-2009, 19:06

Sonda lambda jest jedna, jest na dole, musisz wejść pod auto, leć od silnika a na pewno ją zauważysz ;)

Pozdro

karolbubba - 09-09-2009, 19:48

Rozumiem...
W takim razie co to za "sonda" (bo tak to wygląda) ,która wychodzi na górze silnika.

Widać ją poniżej głowicy...nie jest jakoś specjalnie schowana...rzuca sie w oczy zaraz po podniesieniu maski..

Kilku ludzi to coś widziało i mówią ze zdziwieniem ,że to sonda lambda...
no. i to mam właśnie odpięte i wtyczka sobie wisi..

l_i_p_a - 09-09-2009, 20:32

karolbubba napisał/a:

Widać ją poniżej głowicy...nie jest jakoś specjalnie schowana...rzuca sie w oczy zaraz po podniesieniu maski..

Najlepiej zrób zdjęcie i wstaw na forum. Bo ciężko jest stwierdzić z twojego opisu. jak to jest wkręcone w silnik to nie jest sonda lambda

Anonymous - 09-09-2009, 20:48

karolbubba napisał/a:
Rozumiem...
W takim razie co to za "sonda" (bo tak to wygląda) ,która wychodzi na górze silnika.

Z tego, co kojarzę, jest to po prostu zwykły kabel-przedłużka, by wymiana samej sondy była prostsza i nie trzeba było ciąć całych przewodów.
karolbubba - 09-09-2009, 22:46

Cytat:
Z tego, co kojarzę, jest to po prostu zwykły kabel-przedłużka, by wymiana samej sondy była prostsza i nie trzeba było ciąć całych przewodów.

Nie,nie,nie :)
Kabel który wystaje z tej "sondy"(od czoła silnika) ma jakieś 30-40cm i nie może być przedłużką sondy z dołu silnika...
z resztą... Zrobię jakieś zdjęcia i może sie coś wyjaśni :)

Hugo - 09-09-2009, 22:57

karolbubba napisał/a:
No to ją wepnij :D
karolbubba - 13-09-2009, 21:09

http://img156.imageshack....13092009002.jpg

Jakbyście byli tak dobrzy i obejrzeli te zdjęcia to będę niezmiernie wdzięczny :)

I powiedzcie mi ... co to jest i gdzie to podłączyć ..

z góry dziękuje!!!

Muri - 14-09-2009, 08:13

Z tego co wiem (ostatnio oglądałem Colta na złomie) to nic takiego tam nie ma.
Chyba masz nieoryginalny wydech, ale pewny nie jestem ;P
Niech się fachowcy wypowiedzą :D
Fakt faktem, ze to wygląda jak sonda lambda.

Pozdro

Maretzky85 - 15-09-2009, 21:55

karolbubba, To jest sonda lambda, jedyna w tym silniku, wydech masz oryginalny.
Wtyczka powinna leżeć przy metalowej rurce wodnej, która jest na zdjęciu pierwszym z lewej strony na dole. Gdzieś przy łączeniu skrzyni z blokiem.
Jeszcze jedna rzecz, której nie jestem pewien: wydaje mi się,że ta wtyczka powinna być jednopinowa, więc jakbyś znalazł taką gdzieś to może być ta, a to by oznaczało, że masz inną wtyczkę od sondy.

PS. A masz gaz ? Jak tak to której generacji ?

l_i_p_a - 15-09-2009, 22:57

Maretzky ale pamiętasz u mnie że sonda jest w wydechu dopiero a nie w kolektorze, ja miałem CA0 1.3 z 1994 roku i sonda była za łącznikiem elastycznym a nie od razu w kolektorze?może w początku produkcji robili w kolektorze?nie wiem.pzdr
londolut - 15-09-2009, 23:09

l_i_p_a napisał/a:
miałem CA0 1.3 z 1994 roku i sonda była za łącznikiem elastycznym
Przed ;)
l_i_p_a - 15-09-2009, 23:47

Zależy od której strony mówisz. Mi chodzi od strony kolektora wydechowego:) to jest za łącznikiem elastycznym. :)
londolut - 15-09-2009, 23:52

Fakt, mój błąd - między katem a łącznikiem.
l_i_p_a - 15-09-2009, 23:57

Każdy może się pomylić:P już nie mam 1.3 ale pamiętam bo rurę wyjmowałem od wydechu i sondę bo swap'owałem na 1.6