To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Cynkowanie na zimno.

rafq - 10-09-2009, 04:50
Temat postu: Cynkowanie na zimno.
Zagadnienie dotyczy tematu tzw. "cynkowania na zimno" przykładowymi:
- pierwszy
- drugi
- strona tego drugiego

preparatami jako zabezpieczenie antykorozyjne lub podkład przeciwdziałający wyłażeniu rudzielca ;) (coś dla Rosomaka 8) - nowa era zabezpieczeń antykorozyjnych :D ) Troszkę czytałem o samym procesie wykonywanym w profesjonalnej firmie i przez przypadek znalazłem w/w aukcje.

Miał ktoś z podobnymi preparatami do czynienia lub słyszał ktoś coś o podobnych ?

W temacie pomijamy proces profi cynkowania "na gorąco", chyba że w celu porównania.

HouseM - 14-09-2009, 21:03

Mam ten pierwszy specyfik Valvoline w garażu. Powiem Ci jedno Na auto się to nie nadaje.
Moje doświadczenia z owym sprayem są dosyć negatywne. Testowałem na aucie ,którego co prawda już nie mam ale :
- Położone na idealnie czystą blachę (bez rdzy) - trzyma się
- Położony na oczyszczoną z luźnej rdzy blachę - łuszczy się , w ciągu kilku dni pojawiły się wykwity rdzy na wierzchu.

-nie nadaje się jako podkład pod cokolwiek. Ani podkład miniowy ani zwykły akrylowy się na tym nie trzymają. Efekt jakbyś malował po oleju.

-Nie wiąże się całkowicie z powierzchnią. Prysłem tym w akcie desperacji słupek od ogrodzenia (nowy, przeszlifowany, odtłuszczony) Było to jakieś 3 lata temu , do dzisiaj nie da się tego słupka dotknąć bo cały ten "cynk" zostaje na ręce. Dodatkowo słupek po tych 3 latach mimo wszystko zardzewiał.