Carisma - Ogólne - [1.6] Lekki zgrzyt podczas wrzucania biegu.
kuken - 10-09-2009, 08:43 Temat postu: [1.6] Lekki zgrzyt podczas wrzucania biegu. Witam
Koledzy proszę o pomoc bo ostatnio niepokoi mnie jedna rzecz.
Podczas zmiany biegu- szczególnie z 1 na 2, czasem z 2 na 3 czuję na drążku delikatny zgrzyt. Nie jest to zgrzyt który da się usłyszeć, ale wyczuwam go pod ręką.
Podejrzewałem zapowietrzone sprzęgło ewentualnie zużyty płyn. Rzeczywiście płyn był w fatalnym stanie- cały czarny.
Po wymianie na nowy jednak nie pomogło. Sprzęgło chodzi dosyć miękko, bierze dosyć nisko. Przebieg auta- 200k. Tulejki wymienione w okolicach maja.
Chooper - 10-09-2009, 19:23
wszystkie tulejki? tj. zarówno te przy skrzyni jak i te przy wodziku ? Zajżeć pod spód i zobaczyć, czy znowu na drążku przy tulejkach nie ma luzów
Anonymous - 12-09-2009, 01:32
nie wiem czy w 1.6 jest sprzegło hydrauliczne ? jak tak, to mozesz sprawdzic wysprzeglik, jak cos z niego cieknie, to moze pasowac do objawów
kuken - 13-09-2009, 19:28
Sprawdzałem te tuleje- luzów nie wyczułem, pod wysprzęglikiem sucho- no chyba, że wcześniej wyciekło i zdążyło wyschnąć- tylko czy wtedy w ogóle by mi biegi wchodziły???
Podczas jazdy zauważyłem, że jeśli biegi przełączam szybko i zdecydowanie, nie robiąc podczas zmiany krótkiej przerwy to tych zgrzytów nie ma.
|
|
|