To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - [CA0 92-96] Mała stłuczka

emzet - 14-09-2009, 01:45
Temat postu: [CA0 92-96] Mała stłuczka
Witam. Nie wiem czy to dobry dział, jeśli nie, to przenieście.
Otóż 13. 09. 2009 w godzinach wieczornych zostałem uderzony w tylni błotnik przez seata ibizę. Ja jechałem sobie prosto na dwu pasmówce koło 40km/h a kierowca ibizy zmieniając pas, nie zauważył mnie i zrobił bum. :( Mam wgnieciony tylni błotnik na wysokości tej plastikowej listwy, a że nadkole było akurat w tym miejscu trochę skorodowane to wyrwało kawałek blachy :? Oczywiście kierowca ibizy wziął winę na siebie i bez wzywania policji spisaliśmy "notatkę" z miejsca zdarzenia (dane sprawcy itd.). Ja nigdy nie miałem żadnej kolizji i z tego powodu nie bardzo wiem jak dalej postępować. Mam z tą notatką zgłosić się do mojego ubezpieczyciela (MTU), czy do ubezpieczyciela sprawcy(ALLIANZ)? W jaki sposób skontaktować się z firmą ubezpieczeniową? A i jeszcze jedno ja jestem z Ostrzeszowa (Wielkopolska) a całe zdarzenie miało miejsce we Wrocławiu. Czy mogę wszystko załatwić na miejscu we Wrocławiu? Bardzo proszę o jakieś wskazówki, tych co mają za sobą takie nie miłe przeżycia. Z góry dzięki.

londolut - 14-09-2009, 01:48

emzet, przeniosę to na Forum Ogólne - nie bardzo do działu technicznego się nadaje ;)
Przykro z powodu stłuczki - będzie ok.

cns80 - 14-09-2009, 08:20

emzet, na wstępie gratuluję. Szkoda auta ale jeśli chodzi o ubezpieczenie sprawcy to lepiej trafić nie mogłeś :) Z tą firma nie powinieneś mieć problemu. Z reguły wypłacają całkiem przyzwoitą kasę bez żadnych dodatkowych oględzin i w terminie. Sprawę oczywiście zgłaszasz do ubezpieczyciela sprawcy i o ile nic się nie zmieniło to możesz to zrobić w swoim miejscu zamieszkania. Życzę powodzenia i szybkiej oraz wysokiej wyceny szkody. Dla przykładu ja za swój błotnik w CA0 dostałem 3 lata temu 2 tyś zł, a wtedy jeszcze płacili netto. Ubezpieczyciel bez żadnych dyskusji przyznał mi robociznę na wycięcie szyby i na nową uszczelkę.
Misiek :) - 14-09-2009, 09:19

Są 2 opcje.
1) może się opłacić, idziesz i składasz do ubezpieczyciela sprawcy (na infolinii, w dowolnym punkcie obsługi klienta lub inni koledzy powiedzą dokładnie co) papierki, czekasz na odszkodowanie, i potem ewentualnie się odwołujesz... Wtedy sam naprawiasz na własną ręke
2) ja tak zrobiłem - idziesz do dowolnego punktu blacharsko-lakierniczego, dajesz im zlecenie, papierki (wszystko o pojeździe, włącznie z kartą pojazdu, oświadczenie z wypadku itp) i oni się martwią o odszkodowanie, potem naprawiają, a Ty tylko dostaniesz telefon kiedy naprawa, potem kiedy odbiór - mniej pracochłonne, jak się ugadasz z punktem naprawczym, mogą np od razu ranty zrobić i co się da z kasy z ubezpieczenia wezmą.
Od razu dodaje, że ranty pasują od corolli krągłej hatchbag z lat chyba 93-95, w każdym razie obłej starej hatchbag

[ Dodano: 14-09-2009, 09:20 ]
Corolla E10 92-97

harpagan - 14-09-2009, 09:42

Misiek :) napisał/a:
Corolla E10 92-97

Ranty tzn błotnik czy plastikowe nadkole? :)
Sa reperaturki do tej toyki ?

Misiek :) - 14-09-2009, 16:20

Tylny błotnik, nadkole, reparaturki
takie jak na aukcji:
http://moto.allegro.pl/it...orolla_e10.html

w tej chwili na allegro nie widze reparaturek ale wiem, że są...
tzn nowe, a nie używki są

emzet - 15-09-2009, 16:06

Dzięki za odpowiedzi. Allianz zdaje się być naprawdę solidną firmą. Załatwiają wszystko ekspresowo. Jutro przyjeżdża do mnie rzeczoznawcza i wyceni szkody.