To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Dziwne ocieranie przy jeździe na jedynce :((

wojtas20 - 15-09-2009, 17:32
Temat postu: Dziwne ocieranie przy jeździe na jedynce :((
Witam.
Odkąd kupiłem moją Carismę zauważyłem że auto cierpi na dosyć dziwną przypadłość.
Jadąc na jedynce bez gazu na samym sprzęgle wydobywają się dosyć dziwne dźwięki, takie jakby
ocieranie.. Szukałem na forum jednak nie udało mi się znaleźć czegoś podobnego do mojego problemu także jak powtarzam coś co było to przepraszam.
Wkurza mnie ten dźwięk mam nadzieje że to nie wina sprzęgła, może to wina np klocka hamulcowego który ociera mi o tarczę albo coś w tym stylu?

Z góry dziękuję za pomoc.

Saqu - 15-09-2009, 18:18

Nie wiem czy to może być coś podobnego, ale.. w poprzendim aucie było coś takiego, że jak się jechało na jakimś biegu to tak dziwnie "harholiło". Wystarczyło, że sprzęgło zostało wciśnięte i ustało. Później się okazało, że 5 bieg był do roboty.
Może to nie mieć nic wspólnego ale może podpowie jakiś pomysł czy coś.. :)

wojtas20 - 16-09-2009, 13:41

No u mnie jest podobnie. Jadę na jedynce coś tak dziwnie "trzeszczy, ociera" wciskam sprzęgło i ustaje. Czy to znaczy że sprzęgło jest do roboty? Czy skrzynia?
Nikt nie wie i nie podpowie ? :roll: :cry:

bravo99 - 16-09-2009, 13:47

jak dla mnie to łożysko sprzęgła - ale może ktoś ma inny pomysł
rosoll - 16-09-2009, 18:27
Temat postu: Re: Dziwne ocieranie przy jeździe na jedynce :((
wojtas20 napisał/a:
Witam.
Odkąd kupiłem moją Carismę zauważyłem że auto cierpi na dosyć dziwną przypadłość.
Jadąc na jedynce bez gazu na samym sprzęgle wydobywają się dosyć dziwne dźwięki, takie jakby
ocieranie.. Szukałem na forum jednak nie udało mi się znaleźć czegoś podobnego do mojego problemu także jak powtarzam coś co było to przepraszam.
Wkurza mnie ten dźwięk mam nadzieje że to nie wina sprzęgła, może to wina np klocka hamulcowego który ociera mi o tarczę albo coś w tym stylu?

Z góry dziękuję za pomoc.

a powiedz mi czy na przykład na biegu jałowym (luzie) wydobywa się z okolic skrzyni specyficzny dźwięk lekkiego ocierania, a jak wciśniesz sprzęgło to ustaje ?

Morfi - 16-09-2009, 18:44

łozysko oporowe prawdopodobnie, ale sprawdz tez stan oleju w skrzyni może potrzeba dolać :) a najlepiej go wymień :)
wojtas20 - 20-09-2009, 08:49
Temat postu: Re: Dziwne ocieranie przy jeździe na jedynce :((
rosoll napisał/a:

a powiedz mi czy na przykład na biegu jałowym (luzie) wydobywa się z okolic skrzyni specyficzny dźwięk lekkiego ocierania, a jak wciśniesz sprzęgło to ustaje ?

Nie na biegu jałowym takie zjawisko nie występuje. Występuje tylko przy jeździe na niskich obrotach na pierwszym i drugim biegu bez wciśniętego sprzęgła. Po wciśnięciu sprzęgła dźwięk
tak jakby znikał.
Powiedzcie mi czy mogę na razie na tym jeździć czy to jest pilnie do zrobienia? Bo jeżeli to
skrzynia to koszty są bardzo wysokie a chwilowo z kasą dość krucho :D

Zajc3w - 20-09-2009, 12:48

Morfi napisał/a:
łozysko oporowe prawdopodobnie, ale sprawdz tez stan oleju w skrzyni może potrzeba dolać :) a najlepiej go wymień :)

Łożysko oporowe odzywa się przy wciśniętym sprzęgle, więc 100% nie to.

rosoll - 23-09-2009, 01:40

wojtas20 napisał/a:
Nie na biegu jałowym takie zjawisko nie występuje. Występuje tylko przy jeździe na niskich obrotach na pierwszym i drugim biegu bez wciśniętego sprzęgła. Po wciśnięciu sprzęgła dźwięk
tak jakby znikał.
Powiedzcie mi czy mogę na razie na tym jeździć czy to jest pilnie do zrobienia? Bo jeżeli to
skrzynia to koszty są bardzo wysokie a chwilowo z kasą dość krucho :D

u mnie mechanik powiedział że jest to łożysko ale w skrzyni dlatego pytałem czy masz podobne objawy. Być może to też jest problem i u ciebie bo ciężko to zdiagnozować na forum. Są 2 opcje: albo zaczynasz grzebać i wymieniasz skrzynie lub te łożysko albo jak on to powiedział (mechanik) cytuje: "pi***ol to, dolej oleju i wytrzyma jeszcze ze 100 000" :lol: