Carisma - Ogólne - Co o tym myślicie ??
Rob600 - 17-09-2009, 11:33 Temat postu: Co o tym myślicie ?? Mam pytanko w związku z brakiem możliwości wymiany tylnych świateł w Cari na ładniejsze (a malowanie też mi się nie za bardzo podoba) wpadłem na pomysł zrobienia wkładów diodowych do oryginalnych lamp. Jako że umiem się obchodzić lutownicą a brak części SMD w projekcie to i lutowanie nie powinno przysporzyć żadnych problemów
musiał bym rozebrać taką lampę do środka wsadzić płytkę drukowaną z diodami w odpowiednim kolorze
nigdy nie robiłem czegoś takiego i nie wiem jak mi to wyjdzie, na razie szukam na allegro jakiejś pękniętej lampy tylnej do sedana (koszt zakupu pełnowartościowej sztuki to 150 / 200zł) więc wolałbym kupić coś tańszego powiedzmy max do 50 zł (tyle nie szkoda mi wyrzucić do kosza)
Myślę że efekt byłby fajny oczywiście trzeba by było dopracować szczegóły ale myślę że jest to wykonalne (oczywiście trzeba by było dobrać diody aby nie oślepiały ale jak już byłby wzornik to nie było by żadnego problemu)
Jeżeli to by się udało to koszt przeróbki mieścił by się w 50 zł za lampę no i trochę własnej pracy
Co w ogóle o tym sądzicie czy ktoś już coś takiego próbował ??
Anonymous - 17-09-2009, 13:30
Skoro pytasz o opinie, to dla mnie ochyda ! nie ma nic bardziej obrzydliwego, ( no moze poza tuningem swiateł w białe oprawki ) niz diody z tyłu lub z przodu
Chooper - 17-09-2009, 20:03
Rob600, pomysł warty głębszego zastanowienia, bo 1. mogłoby to ciekawie wyglądać i 2. nie przepalałaby się żarówka od tylnego światła
Jacek Wawa - 17-09-2009, 20:20
Będzie sporo pracy, efekt moźe być różny. Napewno nie będzie posiadać homologacji czyli lepiej poszukać może ktoś produkuje takie lampy. Jednak z tego co zauważyłem lampy led tylko psują wygląd samochodu.
Chooper - 17-09-2009, 20:25
Jacek Wawa napisał/a: | Jednak z tego co zauważyłem lampy led tylko psują wygląd samochodu. |
wyślij te sugestie stylistom Audi, BMW i innych
Rob600 - 17-09-2009, 20:32
Powiem szczerze że nie wiem jak to będzie wyglądało ??
Zastępczych lamp do mojej Cari nie widziałem
A zawsze można by się troszeczkę wyróżniać (o ile efekt będzie pożądany )
W moim starym eskorcie można było rozebrać lampę osobno klosz osobno wkład więc nie było by problemu spróbować ale w Cari lampy nie są tak łatwo rozbieralne
Co do Homologacji to policja się nie przyczepi jeżeli nie będą oślepiać a będą dobrze widoczne ! (przegląd może być problemem ale to zależy od zakładu w którym to robimy)
Jeżeli ktoś już to czyta to mam pytanko jak zrobić aby przednie kierunkowskazy świeciły cały czas (no wiecie jak w amerykańskich autach) oczywiście oprócz tego muszą spełniać swoje standardowe zadanie . Widziałem ostatnio taką starszą Hondę Civic i wyglądało to bardzo ładnie (jak na mój gust )
Pozdrawiam Robert
laskadan - 17-09-2009, 20:35
Tutaj mamy coś podobnego
LED
a tutaj lekki wypas
http://www.youtube.com/watch?v=K6sZg3iL5EY
Rob600 - 17-09-2009, 20:59
laskadan napisał/a: | Tutaj mamy coś podobnego
LED |
Myślałem o czymś podobnym ale nie w postaci pasków ale pełnej lampy
to już przesada a jak by mi coś świeciło przy licznikach to ..................... nie chce się wyrażać w towarzystwie co do efektu z tyłu tego Elipse to na zlocie fajny motyw na co dzień ...... no chyba że miałbym sterownik i klawiaturę pod ręką (było by "jak jedziesz BARANIE") hehehehe
Jacek Wawa - 17-09-2009, 21:03
Chooper napisał/a: | Jacek Wawa napisał/a: | Jednak z tego co zauważyłem lampy led tylko psują wygląd samochodu. |
wyślij te sugestie stylistom Audi, BMW i innych |
Oczywiście pisząc tak miałem na myśli wkładanie tych lamp do starszych samochodów, które miały zwykłe lampy.
Saqu - 17-09-2009, 22:06
E to zależy od gustu
moim zdaniem jak by te diody były zrobione z głową to efekt byłby całkiem miły dla oka
Jak byś już coś takiego wymyślił to pokaż efekt swojej pracy
te w oplu kierunkowskazy troche mało widoczne mogą być.
kozuch2 - 19-09-2009, 15:55
witam
mysle ze wstawienie ledów moze byc nawet ładne. Własnie negocjuje z gościem cene uzywki i pobawie sie ztym, moze wyjdzie coś fajnego, zobaczymy.Coś czuje ze problem bedzie tylko z rozebraniem lamp, nie mam pojecia czy są rozbieralne
mitring - 19-09-2009, 20:37
http://www.youtube.com/wa...feature=related
To chcesz pewnie uzyskac. Efekt fajny nieststy problem moze byc z badaniem technicznym choc kto wie na kogo trafisz
Powodzenia i daj znac jak cos wymyslisz
maly124 - 19-09-2009, 22:15
daj znać jak zrobisz bardzo ciekawy pomysł
mitring - 19-09-2009, 22:29
Fajny bajer ale raczej nie przejdzie postoje/stop jak by się świecił w kształcie loga miśka
Rob600 - 19-09-2009, 23:03
kozuch2 napisał/a: | witam
mysle ze wstawienie ledów moze byc nawet ładne. Własnie negocjuje z gościem cene uzywki i pobawie sie ztym, moze wyjdzie coś fajnego, zobaczymy.Coś czuje ze problem bedzie tylko z rozebraniem lamp, nie mam pojecia czy są rozbieralne |
Ja na razie mam problem ze znalezieniem lamp - lampy w dobrej cenie
co do możliwości rozebrania to łatwe to nie będzie z tego co patrzyłem na swoje ale na pewno jest to wykonalne
mitring napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=LPLFMnrt1hE&feature=related
To chcesz pewnie uzyskac. Efekt fajny nieststy problem moze byc z badaniem technicznym choc kto wie na kogo trafisz
Powodzenia i daj znac jak cos wymyslisz |
Dokładnie o coś takiego mi chodzi nie ma być tego widać z kilometra ale ma ładnie wyglądać jak zaświeci
Co do badania tech. to wszystko zależy od tego jak uda się rozebrać lampy, trzeba i tak wyciągnąć cały środek włącznie z lusterkami, więc jak by to ładnie poszło to i nawet przełożenie na czas przeglądu nie było by problemem
|
|
|