To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] Pojemność zbiornika paliwa.

SoffCar - 19-09-2009, 01:30
Temat postu: [3.2 DID] Pojemność zbiornika paliwa.
Witam,
Takie pytanie już było, ale chyba o innych Pajerkach (2-ki itp.) ale do rzeczy:

- Ile mieści bak paliwa w Pajero 3,2 DID?

Wydawało mi się, że 80l.
Trochę jeżdżę na rezerwie, ale staram się nie za długo, a lałem ostatnio po 82.. 83 litry ...
Też tak macie ?
Leję pod korek, czy powinienem zmienić stację ? :shock:

Pozdrawiam,
S.

Szyszkowa - 19-09-2009, 08:13

U mnie nigdy nie weszło powyżej 80 l...Na głębokiej rezerwie podchodzę pod 80l, ale nie zdarzyło mi się przekroczyć.
Gene - 19-09-2009, 16:49

3d 3.2 DID - 71 litrow
5d 3.2 DID - 90 litrow

Szyszkowa - 19-09-2009, 22:36

Gene napisał/a:
3d 3.2 DID - 71 litrow
5d 3.2 DID - 90 litrow

Kurcze, nawet nie wiedziałem, że aż tyle tam wchodzi...Teraz będę się bardziej trzymał za portfel przy tankowaniu :mrgreen:

SoffCar - 21-09-2009, 21:26

Gene napisał/a:
3d 3.2 DID - 71 litrow
5d 3.2 DID - 90 litrow

dzięki !! już się bałem, że mnie CPeNd kiwa
to luzz mam jeszcze sporą rezerwę
Pozdrawiam !
S.

XQuant - 18-10-2009, 20:36

Witam.
Mam 5d DID, zatem z tego wynika, że jest ten z 90 l , ale ile z tego stanowi rezerwa od momentu zapalenia się lampki?

Pozdrawiam.

Gene - 18-10-2009, 22:15

Powinno spokojnie starczyc na kilkadziesiat kilometrow. U mnie jest to ponad 10 litrow.
pki - 18-10-2009, 22:20

Witam.

5d 3.5L V6, najwieksze tankwanie to 88.7L Pb95, stacja Lotos. Wskaźnik był o grubość wskazówki poniżej "E".

Jak by nie było, stacje nas kiwają trochę, bo liczydła legalizują w górnej granicy czyli na plus. Podobnie robi energatyka, znaczna większość liczników jest zalegalizowana w górnej granicy, spokojnie 2% na plusie.

Życie. :shock:

XQuant - 18-10-2009, 22:43

Gene napisał/a:
Powinno spokojnie starczyc na kilkadziesiat kilometrow. U mnie jest to ponad 10 litrow.

Dzięki wielkie...
Czasem dociągam do lampki i trochę dalej, zwykle aby wyjeździć np BP Ultimate przed zalaniem Shell V-Power Diesel - nie żeby to miało jakiś wpływ na silnik.
Po prostu czasem testuję, która zupka lepsza dla Misia... :)

A muszę przyznać, że na oparach nie lubię jeździć, bo Misio pewnie ciężki do pchania...

Pozdrawiam.

SoffCar - 19-10-2009, 00:17

XQuant napisał/a:
Gene napisał/a:

Dzięki wielkie...
Czasem dociągam do lampki i trochę dalej, zwykle aby wyjeździć np BP Ultimate przed zalaniem Shell V-Power Diesel - nie żeby to miało jakiś wpływ na silnik.
Po prostu czasem testuję, która zupka lepsza dla Misia... :)

A muszę przyznać, że na oparach nie lubię jeździć, bo Misio pewnie ciężki do pchania...

Pozdrawiam.

Misio jak to Miso.. ciężkawy, ale podobno jego pompka nie znosi braku paliwka do tego stopnia, że kasuje się na zawsze. Nie wiem, jak u Ciebie w Londku, ale u nas to kilkanaście tysi taka pompka.
A i na dnie baku zbiera się pono taki szlam, że głowa boli.
No ale pewnie w Londku to i szlam macie jakiś lepsieszy.
W każdym razie lepiej nie głodzić Misia :)

XQuant - 19-10-2009, 20:11

Dzięki wielkie...
Po takiej informacji tym bardziej będę się starał aby Misia nie przesuszać...
Co mnie jednak zastanowiło po przeczytaniu instrukcji obsługi, to notatka w niej o dopuszczalnej mieszance benzyny w oleju napędowym do !!!30%!!!.
Tak pisali spece od Mitsubishi...
Czy to ok? Mój ojciec miał kiedyś Merca w dieslu i pamiętam, że na zimę dolewał z 5 litrów benzyny na zbiornik, ale 30%???

Co o tym sądzicie?

Gene - 20-10-2009, 07:54

Klimat na wyspach jest umiarkowany. Nie ma tam duzych i dlugotrwalych mrozow. Ja nie dolewam ale mam inny silnik i osprzet niz Ty. Sa tacy co dolewaja i tez jezdza bezproblemowo. Ostatniej zimy nastapil pogrom nowych L200 z 2.5 litrowym DID'em. Paliwo z polskich stacji odmawialo wspolpracy z filtrem.
XQuant - 22-10-2009, 23:18

Ale cze wiadomo dlaczego te Miśki tak padały, co było nie tak z zupką...?
Mój kumpel pojechał do Polski Vectrą '96 1.8 16v i mówił, że na niemieckiej benzynie wyprzedzał bez redukcji z 5-ki. Na polskiej nie mógł TIRa wyprzedzić nawet na 4-ce. Do trójki musiał schodzić...
Ja na święta lecę Misiem do Białegostoku i szczerze mówiąc nie chciałbym go struć polską zupką... :cry:
Chyba w Reichu przed Słubicami zaleję niemieckiej pod korek. Do warszawy powinno starczyć... :lol:
A zatem jak myślisz, dolewać trochę benzyny czy nie? Może trochę syfów wypali...?

Szyszkowa - 23-10-2009, 07:38

Bez przesady - nie demonizuj tak naszego paliwa. Tankuj na dużych sieciowych stacjach, a nie gdzieś w podwórkach i będzie OK.
Przecież u nas jeździ multum samochodów z CR, a jakoś nie słyszę, żeby ich właściciele jeździli tankować za granicę...

XQuant - 23-10-2009, 21:31

OK. To mnie uspokoiłeś....
A tak na marginesie to skąd dorwałeś fotkę mojego misia...? (tą pod nikiem) :shock:
Pozdrówki