To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Problemy po swapie z 1.3 na 1.6

l_i_p_a - 20-09-2009, 01:18
Temat postu: [CA4A 1.6] Problemy po swapie z 1.3 na 1.6
Witajcie mam kilka problemów z moim Coltem. Mam colta CA0 1.6 po swap’ie z 1.3. Problem polega na tym, że na rozgrzanym silniku przy około 1,5tys. - 2,5 tys. obrotów silnik przerywa na każdym biegu, po przekroczeniu 2,5 tys. obrotów wszystko jest normalnie.
Na zimnym silniku nie ma żadnych problemów. Po rozgrzaniu również na biegu jałowym po krótkim postoju zaczynają falować obroty i zdarza mu się zgasnąć.
Wymienione zostały :
Świece, sonda lambda, przepustnica wyczyszczona i ustawiona wg. Manula.
Komputer, wiązka i cały osprzęt od silnika(aparat zapłonowy, przepływomierz itp.) pochodzą od jednego dawcy. Nie wiem czy to może być wina aparatu zapłonowego czy może pompa paliwa. Ewentualnie czujnik Halla. W sumie to chyba tylko te rzeczy zostały. Zakładałem również drugą przepustnicę i jest to samo. Proszę o pomoc i jakiekolwiek rady. Pozdrawiam. Silnik w poprzednim aucie był najmocniejszą seryjną jednostką 1.6 by Czarnuch. Dlatego zdecydowałem się na swap z 1.3

rosomak1983 - 20-09-2009, 10:27

l_i_p_a, podmianka aparatu zapłonowego...
U mnie przerwywało własnie z powodu aparatu.

l_i_p_a - 25-09-2009, 15:15

Tak jak myślałem wymiana kopułki i palca pomogła. Niestety problem gaśnięcia pozostał. Po nagrzaniu po krótkim czasie postoju zaczynają falować obroty i silnik gaśnie.
pyjte - 26-09-2009, 17:09

l_i_p_a napisał/a:
Tak jak myślałem wymiana kopułki i palca pomogła. Niestety problem gaśnięcia pozostał. Po nagrzaniu po krótkim czasie postoju zaczynają falować obroty i silnik gaśnie
Podiobny problem jak pamietam miał Colter80 w Gti'ku i miał jakies zwarcie na kablu... co dokładnie nie pamietam napisz do niego na priv
klatwa7 - 08-01-2010, 10:35

WTRYSKI
l_i_p_a - 12-01-2010, 23:46

Nie sądze że to wtryski ponieważ by coś było nie halo podczas przyspieszania. Udało mi się podpiąć Colta pod EvoScan i teraz będę obserwował wszystkie wskazania z kompa i może dojdę o co chodzi.
rosomak1983 - 13-01-2010, 00:10

Moze komputer badz silniczek krokowy... Ale gasnie tylko na postoju????
l_i_p_a - 13-01-2010, 00:45

Krokowy wyczyszczony, wszystko ustawione z manualem w ręku :)
Komputer 100% sprawny// komp z wiazką i silnikiem wcześniej w jednym aucie siedziało.