Komputery, RTV, AGD, Komorki - Brak ladowania sie systemu
Cezar - 21-09-2009, 23:21 Temat postu: Brak ladowania sie systemu Tak jak w temacie - bez zadnego ostrzezenia itp
Pojawia sie tylko komunikat, ktory nic mi nie mowi (cos z USB?) i po 15sec komputer sam sie wylacza
Obstawiam ze to cos z plyta glowna. Zapewne bedzie do wymiany, dysk dziala.
Moge prosic o pomoc, bo czarna juz mi dac niz zyje - ta padaka to jej wlasnosc
Raffil - 22-09-2009, 00:01
Jak dla mnie to jakiś dysk czy pendrive podłączony do USB siada Ci i wywala właśnie błąd.. Spróbuj odłączyć to urządzenie i odpalić system.. No chyba że właśnie masz system na tym urządzeniu USB..
londolut - 22-09-2009, 00:06
Cezar, odpal kompa bez twardego i wszelkich napędów. Odłącz też 'śledzie' od płyty z dodatkowymi USB jak są. Jak dalej będzie to samo to płyta główna dead.
Cezar - 22-09-2009, 00:12
Raffil napisał/a: | Spróbuj odłączyć to urządzenie i odpalić system. |
londolut napisał/a: | Cezar, odpal kompa bez twardego i wszelkich napędów. Odłącz też 'śledzie' od płyty z dodatkowymi USB jak są |
Ok, jak bede u tesciow to tak zrobie i dam znac.
karolgt - 22-09-2009, 01:49
dysk umiera.
SMART (taki wbudowany system dysków twardych) monitoruje cały czas dysk i ostrzega o awariach. I właśnie napisał
3rd drive - status BAD.
a 3rd drive (jak widac kilka linijek wyżej) to Twój dysk twardy.
można odpiąć wszystko USB. CD-rom itd, zostawić sam dysk. ale wątpie że coś pomoże
p.s jak Ci sie go uda jakims cudem odpalic. to jak najszybciej zgraj co ważne na inny dysk/plyty cd. Bo niestety ale dysk może długo nie pociągnąć.
Cezar - 22-09-2009, 01:56
Dysk po podpieciu do mojego kompa dzialal normalnie. No ale faktycznie lepiej bedzie jak skopuje co wazniejsze rzeczy, bo czarna sie dopiero wnerwi
Format dysku moze pomoc?
krzychu - 22-09-2009, 08:48
Jak Ci działa dysk to odpal HDTune wtedy odczytasz dane ze SMART-a. Możliwe że dysk już faktycznie umiera i nie ma sensu go już reanimować...
Maretzky85 - 22-09-2009, 09:34
Cezar, przed ostatnia linijka wyjaśnia dlaczego komputer się wyłącza po 15 sekundach.
Mi to wygląda na przeciążenie linii USB zbyt dużym prądem.
karolgt - 22-09-2009, 09:47
Cezar napisał/a: | Format dysku moze pomoc? |
jeśli to faktycznie dysk pada to niestety format nie pomoże.
Anonymous - 22-09-2009, 10:36
Wejdz do biosu i ustaw kolejnosc bootowania z napedow na hdd . Masz moze klawiature na usb?!!
docencik87 - 22-09-2009, 13:09
No to Twój dysk zalicza pada.
Ten komunikat S.M.A.R.T. oznacza zazwyczaj, że skończyły się zapasowe sektory na dysku twardym. Tutaj już nic nie pomoże...można używać, ale to tak jakby na bombie zegarowej...
karolgt - 22-09-2009, 13:15
ale mu mieszacie w głowie. Zaden bios, zaden usb. S.M.A.R.T wyrażnie napisał jaki jest status dysku.
Jeśli dysk udaje się uruchomić w innym kopie to trzeba zgrać z niego co się da i co jest ważne i go zostawić bo kwestia niedługiego czasu i padnie całkiem.
jasne że można go potraktować jakims programem, tylko po co? z doświadczenia wiem ze S.M.A.R.T się NIE myli.
gulgulq - 22-09-2009, 14:21
niekoniecznie
czasem może to być problem z taśmą
albo z kontrolerem dysku na płycie
najlepiej to jednak zrzucić wszystkie ważne dane na inny dysk a sam dysk podpiąć do innego kompa i zobaczyć co się dzieje
Cezar - 22-09-2009, 14:38
gulgulq napisał/a: | dysk podpiąć do innego kompa i zobaczyć co się dzieje |
Tak jak juz pisalem, dysk podpinalem do swojego kompa i dzialal normalnie. Postaram sie podpiac do padaki inny dysk z systemem i wtedy zobacze co wyskoczy.
Koyocik - 22-09-2009, 14:39
Można spróbować metody ryzykownej:
1. Wejść do BIOS`u
2. Wyłączyć SMART
3. Odpalić maszynę
4. Zgrać wszystkie ważne dane
5. Format
6. Restart
7. Bios - włączyć SMART.
Ale to - na własne ryzyko.
|
|