To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Zdejmowanie podsufitki

umberlee - 22-09-2009, 13:53
Temat postu: Zdejmowanie podsufitki
Witam

Chciałbym się dowiedzieć jak można zdjąć podsufitkę i czy potem da się ją założyć bez pomocy tapicera ;)

Mam przeciek gdzieś przy uszczelce przedniej szyby i przy wiekszych opadach woda kapie mi centralnie w krocze. Chciałbym to jakoś uszczelnić bo boje się że mi zgnije materiał podsufitki.

Pozdrawiam :mrgreen:

jacek11 - 24-09-2009, 17:27

umberlee, Może wystarczy jechać do szybeksu,i oni będą wiedzieć co z tym zrobić :)

Pozdro. :)

jac33k - 09-10-2009, 10:40

Podsufitka ma łączenia kombinowane tj:
1. na krawędziach uszczelniacze + plastiki
2. Zatrzaski do profili konstrukcyjnych
3. Klej

Da się zdjąć bez uszkodzenia jeżeli będziesz to robił powoli i z głową.
Wypada zdemontować fotele, żeby uprościć sobie życie i ponowny montaż.

Kup najpierw zatrzaski w ASO, na pewno uszkodzi się parę przy zdejmowaniu.
Klej kupisz w zakładzie tapicerskim.

Pamiętaj żeby usunąć stary klej specjalnym środkiem, np. nobiles "zdrapka" do starych farb olejnych lub czymś o podobnych właściwościach, nie używaj szpachelek itp bo zniszczysz lakier.

umberlee - 13-10-2009, 15:44

dzięki wielkie ;) Zastosuję się do zaleceń :)

Pozdrawiam :mrgreen:

k@rol - 01-08-2011, 18:58

witam,
chciałem podpiąc sie pod temat, po deszczu podsufitka wydaje dośc uciążliwe dźwięki tzn szkrzypi szkrzeczy itp, może ktoś ma jakieś doświadczenia związane z likwidacją tej "usterki" wiem że Szpala jakąś rynienkę "naprawiał"...
Proszę o jakieś wskazówki bo nie chcę pogorszyc sytuacji.
Pozdro

szpala85 - 01-08-2011, 19:18

k@rol,

skrzypiących elementów pod sufitem jest kilka :
- jeżeli masz szyber to sterownik od niego , znajduje sie z tyłu nad głowami pasażerów ( dziwne dźwięki wydaje właśnie ta obudowa , ja ją po prostu zdjąłem )
- w szyberdachy ( musisz troszkę porozkręcać ) jak zdejmiesz szybkę to w głęb patrz i zobaczysz taka ala rynienke jest przykręcona na dwie śruby ( które się odkręciły od wibracji ) , ja podłożyłem pod rynienke na obu końcach po kawałku takiej taśmy dwustronnej ( takiej jaka sie daje do prowadnic roletkowych do okien PCV ) idealnie tłumi drgania , przykręcasz pożadnie
- sama lotka od syzberdachu ) takie ustrojstwo z przodu sie podnosi jak otwierasz dach , jak jest dach zamkniety to to wlasnie chalasuje bo obija sie o metalowe czesci ...... rozwiazanie to podlozenie tasmy dwustronnej na samym srodku tego czegos ... i po zamkniecu juz nie bedzie stukac

- metalowe zapinki od tych plastikow ..... ja do tej pory sie z tym nie uporalem :| po prostu nie wiem jak

- a i jeszcze swiatelko z przodu , dokrec srubki .... i sam silnik od szyberdachu podluz tam jakas mieeka gume , pianke .... bo sam sinik dostaje wibracji i tez chalasuje

k@rol - 01-08-2011, 19:27

u mnie trzeszczy najbardziej w okolicach głowy pasażera, zaraz obok słupka

może jutro coś zdziałam, dzięki za szybką odpowiedź