To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - ułamany bagnet

niezbedny - 23-09-2009, 19:26
Temat postu: ułamany bagnet
Witam.
Mam Cari 1.9 DI-D z 2003 roku. Ostatnio ułamał mi się bagnet i wpadł do środka.
Czy jest konieczne natychmiastowe jego usunięcie z miski olejowej czy raczej nie grozi to uszkodzeniem silnika?
Jeśli chodzi o kupienie nowego bagnetu, to ciężko go znaleźć, a w serwisie mitsubishi jest dosc drogi. Dowiedziałem się, że w renault jest on znacznie tańszy, tylko nie wiem czy na 100% będzie pasował czy może są jakieś różnice między DI-D a dCi.

Pozdrawiam

Chooper - 23-09-2009, 23:08

poszukaj, bo całkiem niedawno ktoś miał tu identyczny problem...również w dieslu.
niezbedny - 24-09-2009, 13:18

rzeczywiście znalazłem podobny temat na forum. Były tam podane wymiary odpowiedniego bagnetu. Pojechałem do renault i niestety tamten bagnet wygląda trochę inaczej. korek oczywiście pasuje, ale minimum i maksimum są oznaczone inaczej. W serwisie mitsubishi chcą 180zł za plastikowy bagnet, więc nie wchodzi w rachubę. W renault mieli metalowy za 80, ale niestety chyba nie uda się go dopasować, a na szrotach nie mogę znaleźć ;/
macie jakieś pomysły?

JCH - 24-09-2009, 14:15

niezbedny napisał/a:
Pojechałem do renault i niestety tamten bagnet wygląda trochę inaczej. korek oczywiście pasuje, ale minimum i maksimum są oznaczone inaczej.... macie jakieś pomysły?
A nie możesz na tym bagnecie z Reno dorobić swoich oznaczeń MIN i MAX wg bagnetu z Mitsubishi? Przecież chodzi tylko o to abyś wiedział czy oleju nie ubywa... :roll:
niezbedny - 24-09-2009, 19:19

też właśnie na to wpadłem. już kupiłem w renault.
dzięki

Anonymous - 24-09-2009, 22:26

A można spytać jak udało Ci się złamać bagnet?