Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] pompa wysokiego ci¶nienia - pro¶ba o pomoc
wonkey1 - 23-09-2009, 21:47 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] pompa wysokiego ci¶nienia - pro¶ba o pomoc Witam wszystkich,
Ostatnio moja carisma padła w trakcie urlopu w Chorwacji. wolne obroty 3000 + tryb awaryjny. Wizyta w serwisie, zdiagnozowali problem z pomp± wysokiego ci¶nienia i problem z alternatorem. Wymieniono regulator napięcia. Po powrocie wizyta u mechanika...samochód stoi tam już 2 tygodnie ...i kilka zdiagnozowanych uszkodzeń:
regulator napięcia - padnięty
silnik krokowy - padnięty
sterownik komputera - padnięty (wymieniono sam sterownik)
Podobno akumlator robił w trakcie drgań zwarcie i doprowadził do uszkodzenia alternatora.
Największy problem mam jednak z ci¶nieniem paliwa. Waha się między 2,5 , a 6 atmosfer. Powinno być ok 5. Efekt: Jeżdż±c samochód sprawuje się idealnie, przyspiesza, wchodzi na obroty, mało pali. Jednak wolne obroty s± na poziomie 500 i zapala się kontrolka z komputera.
Wymieniono filtr paliwa (przy silniku), regulatr na pompie wysokiego ci¶nienia - bez efektu. Jutro mechanik spróbuje wymienić pompę niskiego ci¶nienia w baku oraz filtr.
Diagnoza nie jest optymistyczna - może to być uszkodzona pompa wysokiego cisnienia. Z racji ogromnych kosztów zakupu nowej będę musiał poszukać używki, ale zwracam się do forumowiczów z pro¶b±:
Czy jest kto¶ z woj. ¶l±skiego , który ma cari 1.8 gdi z przepustnic± na linkę, kto zgodziłby się na 2 godz podmienić pompę wysokiego ci¶nienia do mojego auta żeby sprawdzić czy to faktycznie jest to??
Byłbym wdzięczy za pomoc i sugestie- zrewanżuję się oczywi¶cie;);)
Nie chcę nadal brn±ć w koszty i kupować używanej pompy bez pewnej diagnozy... Auto jest super, ale statnie pasmo usterek zaczyna mnie dobijać..
Anonymous - 23-09-2009, 22:12
wonkey1 napisał/a: | Jutro mechanik spróbuje wymienić pompę niskiego ci¶nienia w baku oraz filtr. | jezeli to carisma przed liftem to tam nie ma pompy .... niech mnie ktos poprawi jesil sie myle
Kamilofone - 23-09-2009, 22:17
Z tego co mi wiadomo to w Carismach GDI s± dwie pompy
jedna w baku niskiego ci¶nienia która podaje paliwo do pompy
przy silniku wysokiego ci¶nienia zarówno przed jak i po lifcie.
P.S. wonkey1 napisałem do Ciebie w sprawie pomocy w Bielsku
wazu - 23-09-2009, 22:40
Primo po pierwsze, te objawy, które opisałe¶ nie wygl±daj± mi na padnięt± pompę wc. Sam przerabiałem ten temat i powiem Ci, że padnięta pompa daje o sobie znać nie na wolnych obrotach, a na wysokich przy obci±żeniu w czasie jazdy na wyższych biegach, wtedy zbyt niskie ci¶nienie powoduje duszenie się silnika, na postoju bez obci±żenia pompa nawet lekko uszkodzona powinna dawać dobre ci¶nienie. W mojej ci¶nienie na 4 i 5 biegu przy przyspieszaniu spadało do 1 atmosfery, dławił się silnik i zapalała się lampka kompa. Nie wiem jak sprawdzałe¶ ci¶nienie na pompie, ale musisz podł±czyć się do kompa i wyjechać na jazdę próbn±. Piszesz, że masz padnięty silniczek krokowy, ale nic nie piszesz co z tym zrobiłe¶. Te niskie obroty na postoju, to na mój gust wina krokowca, który może szwankować i nie otwiera kanału "lewego powietrza" przez bypass. Co do podmiany na próbę pompy wc, to dobry pomysł, ale mało realny, żeby kto¶ na takie co¶ poszedł. Wykręcenie pompy wc, to nie wymiana żarówki, sam wymieniałem, więc co¶ o tym wiem. W±tpię, żeby¶ znalazł chętnego na taki zabieg. Poszukaj jakiego¶ szrotu z "anglikami" i pogadaj z wła¶cicielem o pożyczeniu pompy na próbę, może się zgodzi jak poczuje, że możesz być potencjalnym kupcem. Ja tak zrobiłem i przeszczepiłem pompę od Volvo V40 GDI. Na koniec powiem Ci, nie załamuj się wszystko idzie naprawić. Powodzenia.
Anonymous - 23-09-2009, 23:14
Kamilofone napisał/a: | arówno przed jak i po lifcie. | własnie. jestes pewien ? bo cos mi sie wydaje ze przed liftem nie było ,ale moge sie mylic
Kamilofone - 24-09-2009, 00:22
Z mojej wiedzy ten silnik przeszedł niewielk± zmianę konstrukcyjn±,
mianowicie dołożono drug± sondę lambda oraz zmniejszono emisję spalin
co przełożyło się na minimalny spadek mocy
Natomiast GDI charakteryzuje się oprócz bezpo¶redniego wtrysku
wła¶nie wspomnian± dodatkow± pomp± wysokiego ci¶nienia plus
oczywi¶cie podstawowa pompa która znajduje się w baku.
|
|
|