To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [PajeroII] Większe koła... Jak duże oszukanie w prędkości ?

rogal16-91 - 25-09-2009, 23:51
Temat postu: [PajeroII] Większe koła... Jak duże oszukanie w prędkości ?
Witam. Mam kilka pytań:
1. Jaki powinien być rozmiar opon w Pajero II 2.5 TDI GLX 93r. (krótki) ?
2. Mam opony MT KUMHO 31 cali ( wzór bieżnika jak w BF Mud-Tarrain ) a Mój Tata na swoim Pajero ma opony AT KUMHO 31 cali i ma niższe w cm od moich... dlaczego ? (opony jedne jak i drugie są nowe)
3. Jeżeli mam opony większe niż w standardzie załóżmy że w standardzie powinny być opony 30 cali a ja mam 31 cali czyli różnica jakieś 2.5 cm więc gdy licznik pokazuje 100 km/h ile jadę tak naprawdę ? pewnie szybciej ale o ile ? pewnie da się to jakoś wyliczyć matematycznie ale nie jestem dobry w te klocki. Pozdrawiam ... ;p

Anonymous - 27-09-2009, 08:34

http://aplukasz.fm.interia.pl/opony.exe

Prosty przelicznik rozmiarów opon. A oryginalny rozmiar obuwia do V24 GLX to będzie 235/75R15 105Q.

akbi - 27-09-2009, 08:47

do wyliczenia bledow musisz mies jeszcze dwa parametry - szerokosc opony oraz wysokosc profila opony ... to ze sama felga jest mniejsza wcale nie musi oznaczac "mniejszego kola" ... czesto jest zupelnie na odwrot.

Co do przeklaman licznika, to nalezy pamietac, ze rozmiarzalecany przez producenta nas ... oszukuje. Gdyz na zalecanym rozmiarze opon licznik pokazuje nam zawsze o ok 5-10 km wiecej, anizeli jedziemy w rzeczywistosci.

Anonymous - 13-12-2009, 21:43

akbi napisał/a:
Co do przeklaman licznika, to nalezy pamietac, ze rozmiarzalecany przez producenta nas ... oszukuje. Gdyz na zalecanym rozmiarze opon licznik pokazuje nam zawsze o ok 5-10 km wiecej, anizeli jedziemy w rzeczywistosci.

Pokazuje za dużo, bo w przeliczeniach nie jest uwzględnione ugięcie opony pod wpływem ciężaru auta.

Jeżdżę najczęściej na 33x10,5 R15 BFG MT KM; w tym przypadku pokazuje za mało. Do prędkościomierza muszę doliczyć 5% (sprawdzone z GPS), a do licznika kilometrów 15,5% (sprawdzone na autostradzie przez liczenie słupków kilometrowych)

xjacobs - 15-12-2009, 20:41

akbi napisał/a:
do wyliczenia bledow musisz mies jeszcze dwa parametry - szerokosc opony oraz wysokosc profila opony ... to ze sama felga jest mniejsza wcale nie musi oznaczac "mniejszego kola" ... czesto jest zupelnie na odwrot.

nie zawsze, jak pokazywały testy auto świata w jednym ze starszych numerów... najczesciej wręcz wskazania są zanizone - srednie zaniżenie zalezy od predkosci i wynosi 3kph dla 50 kph, nie pamietam jak dla innych :)
jabol66 - 13-02-2010, 11:26

rogal16-91 napisał/a:
1. Jaki powinien być rozmiar opon w Pajero II 2.5 TDI GLX 93r. (krótki) ?

235/75R15 i opcjonalnie 265/70R15 to jest to samo W obwodzie koła

rogal16-91 napisał/a:
2. Mam opony MT KUMHO 31 cali ( wzór bieżnika jak w BF Mud-Tarrain ) a Mój Tata na swoim Pajero ma opony AT KUMHO 31 cali i ma niższe w cm od moich... dlaczego ?

a czy felgi macie takie same jeżeli któraś z felg będzie węższa i dasz na nią ciśnienie większe to może ci się zrobić rozmiar 32 lub nawet 33 z tych 31" i jeszcze jedno opona MT a AT układa się inaczej (różni się nie tylko bierznikiem ale i konstruykcją i ilością opasań MT ma ich znacznie więcej i będzie zupełnie inaczej ukłądał się zarówno na feldze jak i samochodzie i jeszcze jedno opona MT a AT ma różna wysokość bierznika to już delikatnie ale zawsze pare milimetrów u góry i na dole i njest już coś.

rogal16-91 napisał/a:
3. Jeżeli mam opony większe niż w standardzie załóżmy że w standardzie powinny być opony 30 cali a ja mam 31 cali czyli różnica jakieś 2.5 cm więc gdy licznik pokazuje 100 km/h ile jadę tak naprawdę ? pewnie szybciej ale o ile ? pewnie da się to jakoś wyliczyć matematycznie ale nie jestem dobry w te klocki. Pozdrawiam ... ;p

patrząc czysto teoretycznie obwód koła 30" wynosi 2,366 m a 31" 2,472 m więc w stosunku do fabrycznego rozmiaru licznik na oponach 31" będzie zaniżał o 4,48% (czyli norma ponieważ producent zaleca/zezwala na zmianę rozmiaru jeżeli ten parametr nie różni się od fabrycznego więcej niz 5%. Ale jest mały chaczyk ponieważ rozmiar 265/70R15i 235/75R15 same od siebie różnią się delikatnie, ale od fabrycznego czyli 235/75R15 opona 30x10.50R15 rózni się już o 3% a opona 31" jest już większa o 6% czyli teoretycznie nie powinna być założona ponieważ producent już tego nie zaleca,
ale podkreślam że jest to czysta teoria i na
rzeczywiste oszukiwanie licznika ma wpływ dużo innych elementów (sam samochód jeden zawyża drugi zaniża) rozmiar felg, producent opon i ciśnienie eksploatacyjne i wiele innych

watcher79 - 13-02-2010, 17:41

http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html#opony
Na dole masz ilość obrotów na km, i różnicę w stosunku do oryginalnego koła...

satyricon - 28-03-2015, 09:16

Witam,troche pozno ale jak ktos bedzie szukal to dla niego bedzie gotowe.Mowiac prosciej predkosc sie nie zmieni przy zmianie roznych srednicy opony,tylko zmienia sie obroty silnika,co moze miec wplyw na spadek spalania jesli szerokosc opon nie bedzie wieksza,wiekszy opor toczenia czy jakos tak.Reasumujac jesli zalozy sie wyzsze opony to obroty silnika spadna,a przy nizszych oponach obroty wzrosna.Sprawdzone osobiscie przy zmianie opon 265/70/15 wysokosc opony ok 75cm,na zimowke 235/75/15 wysokosc ok73cm.Pozdrawiam.
Georg - 28-03-2015, 11:17

Piszesz, że prędkość się nie zmieni... ale w jakim sensie, bo przy różnych średnicach opon odczyt prędkościomierza, w stosunku do prędkości rzeczywistej, będzie różny - wyżej było to wałkowane.
Swoją drogą, teoretycznie wiarygodna będzie prędkość pokazana na urządzeniach korzystających z sygnału GPS :wink:

pawel80 - 02-04-2015, 10:12

Na 31x10.5 At od bfg mialem takie same wskaznia gps via licznik
satyricon - 15-04-2015, 12:51

Witam,musze pochylic czapke bo bylem w bledzie.Ale do rzeczy,roznice przy podanych moich rozmiarach bylynie wielkie,wiec myslalem ze napisze dobrze.Od tygodnia mam zalozone 235/85/16 i wskazania orotomierza i predkosci na liczniku sa takie jak w poprzednich rozmiarach,zalamalem sie.Ale wracajac z Czarnej Gornej w Bieszczadach,korygowalem predkosc wzgledem 2 innych pojazdow TLC 90,i Tyrana2.Co sie okazalo,u mnie pokazywal 100km/h przy ok 2900obr/min,a w TLC90 pokazywal 120km/h , w Tyranie bylo podobnie.Gps pokazywal ok 114km/h.Wyraznie czuc bylo ze troche ciezej Pajera rozpedzala sie.Na rajdzie obcierek o przednie nadkola nie czulem i jakos nie widzialem.Spalanie mniejsze w trasie.

[ Dodano: 15-04-2015, 12:55 ]
Co do gps to pewnie zalezy od jego jakosci,moj byl z telefonu.Wczesniej mierzylem z gps wzgledem hondy jazz3 i tez pokazywal nizej o 5km/h.Wysokosc opon w pajarce 80 cm.