To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Nr koloru nadwozia Galanta 96r.

simek10 - 30-09-2009, 08:15
Temat postu: Nr koloru nadwozia Galanta 96r.
Witam.
Potrzebny jest mi nr koloru lakieru miska, a niestety nie wiem gdzie go szukac :( . Pod maska na tabliczce znalazlem tylko masy auta i VIN. Po numerze VIN tez nie dojdzie chyba do tego. Chodzi o galanta ze stycznia 96r., wersja sedan, 2.0TD.
Pozdrawiam

Anonymous - 30-09-2009, 10:18

z tego co pamiętam powinna być tabliczka na masce lewy górny róg patrząc od przodu lub naklejka, w każdym razie w moim byłym E52A tak było tam masz nr lakieru oraz typ skrzyni
Owczar - 30-09-2009, 10:20

Ewentualnie podaj VIN na PW.
simek10 - 03-10-2009, 10:38

gradio napisał/a:
z tego co pamiętam powinna być tabliczka na masce lewy górny róg patrząc od przodu lub naklejka, w każdym razie w moim byłym E52A tak było tam masz nr lakieru oraz typ skrzyni

Dzieki za odpowiedz. Faktycznie u mnie tez jest ta tabliczka, tylko nie rzucila mi sie jeszcze w oczy bo za czesto nie zagladam pod maske. U mnie na tej tabliczce pisze tak:
Color, Int ODP G84
EXT G84A
02T Q08

Rozumiem ze to G84 to numer lakieru, ale zastanawiam sie czy to G84A to nie jest jakis odcien jego.
Pozdrawiam

jac33k - 09-10-2009, 10:46

U mnie kolor jest też na naklejce pod klapką wlewu paliwa.
Nie kieruj się jednak tym.
Odcień auta zmienia się wraz z upływem lat.
Zdemontuj klapkę wlewu paliwa i na jej podstawie dobierz lakier.

andi18 - 10-10-2009, 00:20

jac33k napisał/a:

Odcień auta zmienia się wraz z upływem lat.
Zdemontuj klapkę wlewu paliwa i na jej podstawie dobierz lakier.

Dokładnie. Po za tym, to samo oznaczenie u różnych producentów może mieć delikatnie różny odcień koloru. A co do demontażu klapki to prostszym sposobem jest poproszenie sprzedawcy o podanie kliku farbek na podstawie nr spod maski, a następnie gdy sprzedawca uprzejmy wyjscie przed sklep i porównanie pokrywek od sprayów przy samochodzie w świetle dziennym. Wtedy będzie na bank pasować! :)

jac33k - 12-10-2009, 16:04

andi18 napisał/a:
a następnie gdy sprzedawca uprzejmy wyjscie przed sklep i porównanie pokrywek od sprayów przy samochodzie w świetle dziennym. Wtedy będzie na bank pasować! :)

Nie spotkałem się jeszcze żeby samochód sprayem malować...
Raczej z klapką idzie się do mieszalnika żeby na spektrografie/palecie dobrać skład.

simek10 - 13-10-2009, 07:28

W Anglii ze znajomym wlasnie tak dobieralismy lakier do fiesty. Tam normalnie napelniaja pojemnik jak na spraya i sie maluje. U mnie poza tym to jest nie duze przetarcie na zderzaku wiec to bym tym pomalowal i pozniej jakas pasta koloryzujaca i po sprawie, wiec wracajac do tematu ktory to dokladnie bedzie ten kod koloru G84 czy G84A??? Wyslanie klapki od wlewu za granice nie wchodzi w rachube :lol: