To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wydech Carisma GDI

Anonymous - 30-09-2009, 15:18
Temat postu: Wydech Carisma GDI
Własnie odbyłem inspirującą rozmowę z mechanikiem u którego zostawiłem moją Carismę.

Mieli wymienić tłumik środkowy a końcowy "wyrzeźbić" czyli zdaje się lekko zespawać.
Koszty oszacowali na ok 300pln.

Teraz mówi że pocięli wszystko i stwierdzili że "wydech w GDI jest inny niż w normalnej Carismie".

Czy mogę prosić o informację na ten temat i o ewentualnej różnicy w skomplikowaności wydechu w GDI i w domyśle różnicy w kosztach takiej naprawy/wymiany?

Dodam że mam Carismę 1.8 GDi Comfort z 99r ale w nowej budzie.

Dzięki i pozdro.

pawelsonx - 30-09-2009, 15:50

zmień mechaników i tyle jak się zajmują tymi rzeczami to maja katalogi ale widocznie im się nie chciało ruszyć tylnej części ciała i stwierdzenie że gdi jest inne niż w normalnej carismie czyli gdi to jest nienormalny samochód

tu masz kilka przykładów tłumików więcej mi się nie chciało szukać

Anonymous - 30-09-2009, 16:08

Ok przeslę schemat mechanikom. Ale chodzi mi ogólnie, drożej, taniej, podobnie?
pawelsonx - 30-09-2009, 16:25

nie znam się na cenach w polsce wydaje mi się że powinno być podobne ceny
TESTER - 30-09-2009, 17:14

Właśnie kompletowałem wszystkie elementy wydechu przygotowując sie do wymiany i tak tłumik końcowy nie ma zamienników jest jedynie oryginalny BOSAL-a za 380zł. Mnie jednak na allegro udało sie kupić oryginalny nie używany za złotych 100, tłumik środkowy do GDI oczywiście zamiennik kupiłem za 80 zł. Łącznik elastycznyu za 50 zł. W sumie cały komplet z zawieszkami gumowymi, uszczelkami i śrubami kosztował mnie 330 zł. A tak na marginesie takiego mechanika który mówi, że w GDI jest inny wydech niż w normalnej Cari wyśmiał bym i nie dał złamanego grosza, bo to jego rolą jest znać się na tym a nie klienta. Idąc do mechanika zawierasz z nim umowę ustną co do rozmiaru i kosztów naprawy i tego obie strony muszą się trzymać.
Anonymous - 30-09-2009, 19:12

z tego co widzę oprócz bosala
to jeszcze do GDi z popularnych można dopasować produkty Walkera i Tesh
http://www.czescionline.com/czesci/tree/9540/10414

Morfi - 30-09-2009, 19:19

Za środkowy z pzresyłką dałem jakies 110 zł plus 50 za wymiane u moich mechaników.
Ten elastyczny kosztował mnie 60 zł z wmontowaniem. końcowy jest najdroższy jak widać ;(