To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB4 1.6] Brak świateł awaryjnych

stary alfer - 01-10-2009, 07:36
Temat postu: [CB4 1.6] Brak świateł awaryjnych
Czołem,

jakiś czas temu spalił mi się bezpiecznik odpowiedzialny za kierunkowskazy (trochę z mojej winy, bo zwarłem niechcący piny dochodzące do żarówki kierunkowskazu).
W każdym razie, bezpiecznik wymieniłem. Kierunki działały i działają nadal, ale w tym tygodniu zauważyłem, że nie mam świateł awaryjnych.

Z obserwacji wynika, że kiedy kierunkowskaz jest włączony, wciskam awaryjne i kierunek gaśnie.

W instrukcji obsługi lancera/colta zamieszczonej w dziale download nie ma wskazanego osobnego bezpiecznika dla świateł awaryjnych.

Poradźcie.

pawela - 01-10-2009, 10:18

stary alfer, od awaryjnych jest przekaźnik. Nie pamiętam tylko czy znajduje się on w okolicy skrzynki bezpieczników, czy za panelem centralnym, na wysokości schowka
stary alfer - 02-10-2009, 07:50

thx pawela, będę szukał...

Nie za bardzo wiem czego szukać, ale będę jak Tomy Lee Jones w Ściganym :)

wichura1 - 13-10-2009, 08:22

Najprościej by było , jakby ktoś ze sprawnymi awaryjnymi wcisnął przycisk i posłuchał skąd dobiega cykanie przekaźnika. Może być uszkodzony włącznik awaryjnych, np: sklejony styk (od zwarcia) i wtedy wyłącza migacze, ale nie włącza awaryjnych.
rosomak1983 - 13-10-2009, 23:07

Oki sprawdziłem. tj wg wskazówki wichura1, szukałem cykania i wyraznie jest ono wydawane przez czarny (wymiar ok 3cmx5cm) przekaznik obok skrzynki bezpieczników pod kieronica obok pedałów. Sa tam chyba dwa przekazniki po dotknieciu palcami wyraznie wibracje pochodziły z tego wiekszego czarnego.
londolut - 14-10-2009, 00:09

Przekaźnik od awaryjnych jest zaraz koło przekaźnika od nawiewu - nad bezpiecznikami w kabinie.