To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 DID] 4wd lock - proszę o jednoznaczną informację

jmgmotocykle - 03-10-2009, 18:30
Temat postu: [II 2.2 DID] 4wd lock - proszę o jednoznaczną informację
witam - sprawa dotyczy outka 2.2 zawirusowanego na 198km - w czym problem - na pozycji 4wd auto przy ostrym ruszaniu na lekko śliskiej nawierzchni zrywa przyczepnośc na przednich kołach - nim dołączy tył to kontrola trakcji zredukuje moc i... lipa . idealnie jest na 4wd lock ale obawiam się o elementy napędu - czy ich nie uszkodzę - chociaz na forum wyczytałem że powyżej 75km/h automatycznie przełącza się poz. 4wd auto . proszę o jednoznaczną , fachową informację czy w codziennej jesienno/zimowej eksploatacji moge używac funkcji 4wdlock bez uszczerbku na mechanizmów auta???
mitsu00 - 03-10-2009, 22:50

Wydaje mi się że jeśli często ostro będziesz ruszał na 4WD-lock to można przegrzać podzespoly przeniesienia napędu. Miałem wcześniej BMW M3 E46 i producent nie zalecał częstych startów z funkcją Launch Control (tzw optymalny start ze skrzynią DKG) żeby uniknąć przegrzania podzespołów przeniesienia napędu.

Odnośnie ustawienia 4WD-Auto: a jakby wyłączyć w chwili startu system ASR to chyba elektronika nie zredukuje mocy na koła w uślizgu i tył zdąży dołączyć? Co o tym sądzisz?

Pozdr.