To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - drżenie kierownicy i wibracje

Grand - 04-10-2009, 22:37
Temat postu: drżenie kierownicy i wibracje
Witam
Nie wiem czy był już taki temat ale nie mogłem nic znaleźść.
A mianowicie w carismie 1.6 z 95r od pewnego czasu pojawiło się drganie na kierownicy od 70km/h do 100km/h szczególnie przy przyspieszaniu, jak wciskam sprzęgło albo wyrzucam na luz to objawy są mniejsze ale jednak nadal są, zaprowadziłem auto do mechanika, stwierdza (bez oględzin tylko na podstawie moich wyjaśnień,ciemno juz było i do tego niedziela) że to bedzie pewnie przegub wewnetrzny.

W internecie nie wiele jest napisane na ten temat, praktycznie nic. Nie można się nawet zorientować jaka jest cena tego przegubu wewnętrznego (gdzieś w jednym miejscu przeczytałem że ok 1000zł)
Innym moim podejrzeniem są sworznie wahacza lub tarcze hamulcowe, które mogły się przegrzać bo na przeglądzie mi mówili że się kończą klocki

Może ktoś zna rozwiązanie
Prosiłbym o jakieś sugestie

lombard - 04-10-2009, 23:07

Sprawdź czy przypadkiem nie spadl jakiś odważnik z felgi.To banalne ale czasem proste odpowiedzi są najlepsze. :)
Hugo - 05-10-2009, 01:30

Grand napisał/a:
to bedzie pewnie przegub wewnetrzny.
Bardzo prawdopodobne przy takich objawach.
KaWu - 06-10-2009, 12:10

Na początek wyważ dobrze koła. najlepiej na samochodzie. Wtedy problem może ustąpić - przechodzilem to kiedyś.
Grand - 07-10-2009, 18:12

no niestety przegub wewnętrzny jest przyczyną......cena też jest powalająca i dostępny tylko w ASO
Jeszcze przy okazji dowiedziałem się ze mam Carismę z tarczami zamiast bębnów z tyłu do których linki ręcznego też tylko orginalne z ASO można dostać

Nic tylko kochać ten samochód :(

Hugo - 07-10-2009, 20:42

Grand kup używany przegub z półosią.
Lestat - 14-10-2009, 12:42

Ostatecznie poszukaj jeszcze na ebay amerykanskim moze akurat uda ci sie znalezc. Pytanie czy sam przeglub czy jeszcze do tego krzyżak przegubu... a ktora strona?
Grand - 26-10-2009, 18:50

na pewno prawa strona co do drugiej to nie można za bardzo stwierdzić bez rozbierania ale mechanik stwierdził że powinien być dobry (zastrzegam że mechanik nie jest pierwszy lepszy skoro i GDI potrafi zdiagnozować i naprawić)