To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - TULEJE WAHACZA TYŁ

Cargo - 06-10-2009, 20:41
Temat postu: TULEJE WAHACZA TYŁ
Witam jestem zmuszony wymienić tuleje wahacza bo przy hamowaniu coś stuka. Sprawdzałem już bębny i to nie to .
Chce wymienić tuleje wahacza ale nie wiem jakie kupić... ?

Piwor - 06-10-2009, 22:57

Temat powielany kilka razy. Zdefiniuj: nie wiem jakie kupić? Chodzi Ci o firmę?
kamil2525 - 07-10-2009, 12:53

Witaj kolego powiedz o jakie tuleje chodzi, ja u siebie ostatnio mialem do wymiany tuleje na wahaczu prostopadlym gornym tylnym, pojechalem do sklepu i dowiedzialem sie ze tuleja kosztuje 30 zl plus 50 u machanika za wymiane bo trzeba ja wprasowac. Ale zrobilem inny myk pojechalem za szrot i kupilem z anglika piekny nie wybity prawie nowy orginalny caly wachacz , przyjechalem na podworko podlewarowalem auto zdjelem kolo i tam tylko 3 sruby do odkrecenia cena za wahacz 50 zl na szrocie wymiana 30 minut z przerwa na fajke. A moge ci zagwarantowac ze taki wahacz podziala z 3 razy dluzej od tej tulejki co kupisz w sklepie :)
Cargo - 07-10-2009, 13:41

kamil2525 napisał/a:
Witaj kolego powiedz o jakie tuleje chodzi, ja u siebie ostatnio mialem do wymiany tuleje na wahaczu prostopadlym gornym tylnym, pojechalem do sklepu i dowiedzialem sie ze tuleja kosztuje 30 zl plus 50 u machanika za wymiane bo trzeba ja wprasowac. Ale zrobilem inny myk pojechalem za szrot i kupilem z anglika piekny nie wybity prawie nowy orginalny caly wachacz , przyjechalem na podworko podlewarowalem auto zdjelem kolo i tam tylko 3 sruby do odkrecenia cena za wahacz 50 zl na szrocie wymiana 30 minut z przerwa na fajke. A moge ci zagwarantowac ze taki wahacz podziala z 3 razy dluzej od tej tulejki co kupisz w sklepie :)

Dokładnie chodzi mi o takie tuleje o których piszesz. Bo u mnie są straszne wybite na szrot pojechałem ale ktoś był szybszy odemknie i już tych tulei nie było :(

Musze czekać na nową dostawę na szrocie :wink:

Jak bym nie dostał na szrocie tej tulei to jakiej firmy mam kupić żeby po 15 tys zaraz nie wymieniać na nowe ...?

kubas - 07-10-2009, 15:28

Najlepiej oryginał
Piwor - 07-10-2009, 18:46

trzeba wiedzieć, co wkładają w oryginał. :)
Cargo - 10-10-2009, 09:03

Piwor napisał/a:
trzeba wiedzieć, co wkładają w oryginał. :)

Ale jakiej firmy najlepiej kupić .
Zastanawiam się na tymi http://moto.allegro.pl/it...space_star.html

Piwor - 10-10-2009, 21:02

Tu pojawia się problem. Nasz rynek nie jest zbyt obfity. Z tego, co ja szukałem, to na dzień dzisiejszy Yamato źle nie wygląda. Jak mi ktoś znajdzie Febiego, to będzie super. :P

Byłbym zapomniał, główną tuleję wahacza najlepiej kupić w oryginale w ASO Volvo/Mitsubishi. Volvo chyba tańsze.

Cargo - 11-10-2009, 17:29

Jutro wymieniam tuleje wahacza znajomy ma podnośnik i prasę wiec powiano szybko pójść.
I tu moje pytanie jeszcze nie podnosiłem mojej Cari i nie bardzo wiem gdzie rozmieścić łapy podnośnika żeby nie narobić szkody . Są jakiej wznowione miejsca gdzie można podłożyć łapy podnośnika :roll:

mlun - 11-10-2009, 17:48

Chyba w tych samych miejscach co zwykły podnośnik.Są takie miejsca na brzegach zaznaczone ząbkami i własnie między nimi powinno się podstawiać podnośniki. Także musisz w te miejsca celować.
Cargo - 12-10-2009, 22:01

mlun napisał/a:
Chyba w tych samych miejscach co zwykły podnośnik.Są takie miejsca na brzegach zaznaczone ząbkami i własnie między nimi powinno się podstawiać podnośniki. Także musisz w te miejsca celować.

Dzięki mlun zrobiłem jak mówiłeś już wymieniłem tuleje wahacza te główne. Ale mam wątpliwości czy dobrze zamocowałem tuleje do wahacza. . Zamontowałem krótszym końcem tulei do środka :roll: Czy to nie ma różnicy jak się zamontuje tuleje... ?

KaWu - 14-10-2009, 13:37

Tak czy siak musisz jechac na sprawdzenie zbieżności.
Bo jedną tuleją (tą z regulowanyą śrubą z podkładką) się reguluje pochylenie koła.
A tulejki dobre ma Japaneze. Koszt to cos kolo 20 ÷ 30 zl za szt.
Gorzej ze śrubą (bo czsami ciężko ją dostać). Chyba Volvo wykupuje :)