Eclipse - Techniczne - [2G 95-99] Światło przeciwmgielne na przeglądzie
MyszkaEmisia - 08-10-2009, 23:04 Temat postu: [2G 95-99] Światło przeciwmgielne na przeglądzie Witam wszystkich
Mam następujący problem - byłam dziś na przeglądzie i autko go nie przeszło... Niestety... A dlaczego? Ponieważ panu się nie spodobało, że w dowodzie rejestracyjnym jest odnotowane, iż jest to samochód 5-cio osobowy (według niego mam to przeprawić na 4-ro osobowy) i nie ma światła przeciwmgielnego tylnego
Hm... I co ja mam teraz zrobić? Koło kierownicy mam przełącznik do światła przeciwmgielnego, ale po jego wciśnięciu żadne takowe światło się nie zapala... Miałam już różne myśli - by np jedno ze świateł cofania przerobić na przeciwmgielne, ale to przecież wiąże się z tym, by ciągnąć kable przez cały samochód aż do tylnego zderzaka...
Czy ktoś ma może jakiś pomysł? Bardzo proszę o rady...
PS.A co z tym samochodem 4-ro osobowym? Bo już sama nie wiem... Niejednokrotnie auta 5-cio osobowe wyglądają w środku jak 4-osobowe przecież... No nic - posłucham tego co Wy macie do powiedzenia
Adaho_krak - 09-10-2009, 10:14
MyszkaEmisia napisał/a: | A co z tym samochodem 4-ro osobowym? |
Eclipse jest autem 4 os. skąd u Ciebie w dowodzie wzieło się 5 os. pojęcia nie mam. Powinnaś jednak zmienić adnotację w dowodzie, napewno zaoszczędzi Ci to problemów na przyszłość. MyszkaEmisia napisał/a: | Koło kierownicy mam przełącznik do światła przeciwmgielnego, ale po jego wciśnięciu żadne takowe światło się nie zapala... |
Najlepiej podjedź do elektryka samochodowego, jeśłi jest wyłącznik to i instalacja powinna być. Koszt zrobienia przeciwmgielniego jest również niewielki i szkoda kombinować.
MyszkaEmisia - 09-10-2009, 20:44
Hm... Powiem tak - podobno ten przełącznik od światła przeciwmgielnego jest od przednich halogenów... Tak więc tak czy inaczej muszę ciągnąć kable to tylnego zderzaka by zrobić to przeciwmgielne...
Zastanawiam się tylko nad tym elektrykiem - pan zrobi mi to od ręki czy muszę na to trochę poczekać?
Rafal_Szczecin - 09-10-2009, 20:47
MyszkaEmisia napisał/a: | Zastanawiam się tylko nad tym elektrykiem - pan zrobi mi to od ręki czy muszę na to trochę poczekać? |
powiem tak, gdzie robilas przeglad, i kiedy chcialabys zalozyc przeciwmgielne ??
MyszkaEmisia - 09-10-2009, 20:56
Przegląd robiłam w Policach i szybko tego pożałowałam... Bo ten mężczyzna nie dość, że był mało przyjemny to jeszcze chciał mi pokazać ile jeszcze nie wiem... Ale nieważne... Nie będę tego pana obrażać - może taki jest styl jego bycia...
Chciałabym je założyć jak najszybciej - nawet jutro Brat podsunął mi pomysł bym poszła do sklepu z częściami samochodowymi, kupiła 3 metry kabla i założyła przeciwmgielne w okolicach zderzaka (nie wiem tylko gdzie ale co tam), a po przeglądzie je ściągnęła. Hehe. Ale nie wiem czy jest sens takiego kombinowania. Może dla świętego spokoju założyć to przeciwmgielne na stałe...
Rafal_Szczecin - 09-10-2009, 21:17
jutro niestety najprawdopodobniej nie dam rady ( chociaz nie wykluczone ) , natomiast nie ma problemu, abym w poniedzialek zapytal mojego elektryka (czlowiek ktory pracuje w tym samym warsztacie co ja ) ile wezmie za zalozenie przeciwmgielnego .
brat dal dobry pomysl, tylko jest jedno "ale"
do czego podlaczysz ten kabel
(przy kupnie kabla) nie masz wlacznika swiatla p.mgielnego
co roku bedziesz miala taki sam problem
MyszkaEmisia - 09-10-2009, 21:30
No wiesz - w aucie jest włącznik do światła przeciwmgielnego - po lewej stronie kierownicy Więc nie jest tak źle.
Potrzebny będzie tylko kabel i części od światła przeciwmgielnego... Zastanawiam się tylko gdzie je założyć? W miejsce lewego światła wstecznego? Tylko jak to będzie wyglądać? Trochę kiepsko chyba... A dało by się założyć światło przeciwmgielne tam gdzie jest klosz od wstecznego? Tylko tak, by np i tak paliły się dwa wsteczne. No a to magiczne przeciwmgielne było również tam - pytanie tylko czy będzie stamtąd wystarczająco widoczne... Sama już nie wiem... Pomocy!
Rafal_Szczecin - 09-10-2009, 22:04
zrobmy tak, jezeli mozesz, to przygotuj foto, tylnich lamp, do tego wlacznik wstecznych.
moze da sie to tak zrobic , tak jak mowisz, czyli w miejsce jednego wstecznego wrzucic przeciwmgielna
MyszkaEmisia - 09-10-2009, 22:52
Zamieszczam zdjęcie tylnych lamp...
http://www.fotosik.pl/pok...35600fff01.html
A o jakim włączniku wstecznych mówimy? Przecież takiego nie ma... No chyba, że chodzi o przeciwmgielne:)
Hm... A da się to zamontować np tak by światło przeciwmgielne było gdzieś pod zderzakiem? Wiesz, tak by można je było ściągać i zakładać tylko do przeglądów. Bo jak by nie patrzeć to jedno światło przeciwmgielne zepsuje cały pazur tego samochodu...
Bartek3g - 09-10-2009, 23:49
Rafal_Szczecin napisał/a: | moze da sie to tak zrobic , tak jak mowisz, czyli w miejsce jednego wstecznego wrzucic przeciwmgielna | najprosciej tak ;]
MyszkaEmisia,
zrob sobie to przeciwmgielne po to ze jak Cie chlopcy mundurowcy zlapia to zabiora dowodzik.
Jakbys byla z moich okolic to zalozyl bym Ci to za darmo w mysle, ze godzine max
tak pozatym to gratuluje super autka, GST to naprawde fajne autko. Mozesz wrzucic zdjecie calosci?
MyszkaEmisia - 10-10-2009, 09:54
Hm... Powiecie, że nie mogę się zdecydować, ale tak naprawdę to wolałabym je jednak zamontować gdzieś poza kloszami obecnych lamp - tak na doczepkę, że tak powiem Bo słyszałam, że można to zrobić... Nie powiem od kogo, ale z informacji które uzyskałam wiem, iż można zamontować lampę przeciwmgielną od jakiegoś fiata np tylko do samego przeglądu, a potem ją po prostu ściągnąć... By nie szpeciła nic...
A dowodziku to może nie zabiorą Bartku3g Bo zawsze można im wmówić, że musiało się jakiś czas temu przepalić Kobiety pod tym względem mają łatwiej... Hehe
Więc jest tu może ktoś, kto już w taki właśnie sposób montował przeciwmgielne???
Bartek3g - 10-10-2009, 13:43
Ja tak bede montowac bo mi brak miejsc w lampach ;p
HouseM - 10-10-2009, 21:26
Te a'la Fiat są szpetne (zobacz sama) http://www.gmak.pl/?strona=lampy_przeciwmglowe
Ja zacząłem modyfikacje u siebie niestety nie dokończyłem. Plan był taki:
1 - Odpiąć lewe wsteczne
2 - włożyć do środka czerwoną żarówkę diodową
3 - pociągnąć kable z pod skrzynki bezpieczników + przełącznik gdzieś w okolicy kolumny kierownicy
4 - ????
5 - profit !
Jak na razie udało mi się pociągnąć kable ale brak czasu spowodował że na tym poprzestałem.
W planach jest żarówka diodowa (czerwona) więc odbłyśnik i szkiełko lampy nie będą miały znaczenia.
Bartek3g - 11-10-2009, 17:06
HouseM, dlatego ja chce na zawiasiku, ze bedzie mozna go schowac pod tylnim zderzakiem
MyszkaEmisia - 11-10-2009, 23:19
No właśnie - ten zawiasik byłby najlepszym rozwiązaniem Bo mogłabym lampkę i wyciągać, i chować, a taki układ byłby najlepszy chyba
W tym roku jednak nie muszę się tym przejmować, bo szanowny pan mnie jednak przepuścił na przeglądzie bez tego przeciwmgielnego, ale w przyszłym roku może się nie udać... I trzeba będzie coś wymyślić...
No ale nic - mam cały rok na przemyślenia
PS. HouseM - faktycznie te lampy są szpetne. Masz może jakąś która wygląda lepiej?
|
|
|