To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] świece i przewody

phx3000 - 08-10-2009, 23:36
Temat postu: [Cari 1.6] świece i przewody

Witam.

Czekają mnie wymiany eksploatacyjne w CARI 1.6 16v z nową instalacją sekwencyjną LPG. Mam pytanie jako laik, za częściami jakich producentów się rozglądać?

1. Świece zapłonowe (mam LPG sekwencję - dobrać zalecane normalnie z katalogu NGK czy może coś innego polecacie? Słyszałem, że linię NGK V-Line omijać...)
2. Przewody zapłonowe (Jaki producent jest tu najlepszy?)

Z góry dziekuję za uwagi i porady...

Anonymous - 09-10-2009, 18:59

było sto milionów razy, ale powtórzę co mi tam :)

1. Denso, ewentualnie NGK

2. Oryginalne lub NGK, na gorszych markach będzie bida

grpio - 14-06-2010, 11:53
Temat postu: Świece i przewody NGK
Witam,
Czytam forum ale nie jestem w stanie doczytać się dokładnie.
Mam Carisme 2004 1,6 76kW, DA0 na gazie sekwencyjnym. Musze wymienić świece i przewody. Wszyscy polecają świece NGK lub Denso i przewody NGK lub Seiwy ale nie mogę znaleźć jaki dokładnie model powinienem kupić świec i przewodów. Będę wdzięczny za dokładną odpowiedź. A jeszcze jedna sprawa - żarowe czy iskrowe?
Pozdrawiam

plecho1 - 14-06-2010, 12:34

Iskrowe bo żarowe to idą do diesla. A z rodzajem to w każdym sklepie ci dobiorą według katalogów. podajesz tylko parametry silnika i jakiej firmy chcesz i dokładnie ci dobiorą. Nie bierz jakichś specjalnych do gazu najlepiej dedykowane do twojego auta.
Świece:
http://www.ngkntk.pl/inde...BISHI&m=Carisma
Przewody:
http://www.ngkntk.pl/inde...8DA_%29+%2F+1.6

grpio - 14-06-2010, 12:48

Dzięki,
Dla czego nie kupować do gazu?
Napisałem do firmy sprzedającej NGK i przesłał mi takie propozycje:
http://www.e-ngk.pl/vline...-6465-p-33.html
http://www.e-ngk.pl/advan...s=LPG+1&x=0&y=0
Przewody 2 sztuki, przy zastsowaniu podwójnych cewek:
http://www.e-ngk.pl/advan...rc-me96&x=0&y=0
Nie mam pojęcia o tych cewkach.
Co o tym sądzisz?
Pozzdrawiam

plecho1 - 14-06-2010, 12:55

Ja w poprzednich autach miałem lpg i zawsze używałem NGK dedykowanych i nigdy nie było żadnych problemów. Wymieniałem co 50tys nie jak jest zalecane co 30tys i nigdy sama świeca mi nie padła. Także mówię to z włanego doświadczenia. Zresztą mój gazownik też tak mówił.
Takie irydowe mają dłuższą żywotność. Ja u siebie też mam irydowe bo są dedykowane do GDI. Ale czy założysz takie czy zwykłe to i tak nie odczujesz żadnej różnicy w osiągach czy spalaniu jedynie dłużej te irydowe ci posłużą. A co do przewodów to ci nie powiem bo nie wiem jakie są u ciebie i najlepiej niech ktoś inny się wypowie.

grpio - 14-06-2010, 12:56

Dzięki,
Pokrywa się to z tym co przesłał mi facet z firmy sprzedającej NGK.
Ale nadal nie wiem czemu nie kupić świec do LPG.
Pozdro

siwek - 14-06-2010, 16:44

grpio napisał/a:
Ale nadal nie wiem czemu nie kupić świec do LPG.
Ja też nie wiem...
Śmiało możesz kupić świece do LPG, mają mniejszą szczelinę 0,9 więc dla gazu to lepiej. Co innego jakbyś miał LPi to w przypadku tych instalacji nie ma sensu kupować tych do gazu tylko zwykłe.

grpio - 14-06-2010, 16:49

Jest tylko jeden dylemat , zwykłe kosztują 9 zł a LPG 63 zł więc nie wiem czy się opłaca tak przepłacać. Jakie są różnice w eksploatacji? Auto mniej pali? są trwalsze? rzadziej się je wymienia?
Pozdro

siwek - 14-06-2010, 16:57

Że ile??? Hmm... Za NGK płaciłem bodajże po 12zł i z tego co pamiętam nie było różnicy w cenie. Różnicą była przerwa 1,1 i 0,9. Nie wiem co to za świece te za 63zł ale nie o takich myślałem (nie wiem czy się to opłaca)
grpio - 14-06-2010, 17:00

Ja znalazłem NGK w cenie 63 zł za sztukę do LPG. Jak możesz podesłać mi linka jakiegoś to bedę wdzięczny.
Pozdro

pawelsonx - 14-06-2010, 17:18

grpio napisał/a:
Ja znalazłem NGK w cenie 63 zł za sztukę do LPG. Jak możesz podesłać mi linka jakiegoś to bedę wdzięczny.
Pozdro

Producent wymyślił sobie ze zrobi świece do lpg bo potencjał naiwnych klientów jest duży dorzucił trochę platyny itp wywalił cenę nakleił znaczek lpg i sprzedaje

to samo dotyczy oleju czekam na filtr do oleju i płyn chłodniczy oraz specjalne opony i wycieraczki

czy 6 razy więcej z świece będzie 6 razy dłużnej wydajniejsza ??

kup zwykłą świecę i sklep ją młotkiem na mniejszą szczelinę (0,9) jak tak robiłem z 10 lat temu jak nie był innego wyjścia

siwek - 14-06-2010, 17:21

grpio napisał/a:
Pozdro
Poprostu idź do sklepu motoryzacyjnego i poproś o świece tylko z przerwą 0,9. A tych "specjalnych" nie ma sensu kupować.
grpio - 14-06-2010, 17:23

Też tak mi się wydaje. Siwek mówił o jakiś z przerwą 0,9 ale tych w cenie 12 zł nie mogę znaleźć. Jaki to model? Nie znam się i pytanie jest takie, dlaczego świece z przerwą 0,9 są lepsze do gazu? Jaka jest różnica w eksploatacji?
Pozdro

pawelsonx - 14-06-2010, 17:27

grpio napisał/a:
Też tak mi się wydaje. Siwek mówił o jakiś z przerwą 0,9 ale tych w cenie 12 zł nie mogę znaleźć. Jaki to model? Nie znam się i pytanie jest takie, dlaczego świece z przerwą 0,9 są lepsze do gazu? Jaka jest różnica w eksploatacji?
Pozdro

Gaz ma troche inne właściwości niż benzyna i potrzebuje mocniejszej iskry dlatego odstęp mniejszy

jak nie ma 0,9 to kup zwykłą szczelinomierz i sobie sklep na mniejszy wymiar np młotkiem