Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] zaparowane szyby carisma 1.9
tlustychris - 09-10-2009, 14:19 Temat postu: [Cari 1.9TD] zaparowane szyby carisma 1.9 witam
otórz ostatnimi czasy pojawił mi sie problem z zaparowanymi szybami ... nawt klima ni chce tego wysuszyc... i co sie okazało ze na dywaniku znajduje sie substancja i jest to płyn chłodzacy... od razu pomysllem ze to nagrzewnica bo pod dywanikiem tez mokro( od strony pasazera)
i teraz moje pytanie co z tym zrobic? jest jakis srodek zeby to uszczelnic? czy trzeba rozbierac cały srodek i wyjac nagrzewnice?
prosze o pomoc bo zaparowane szyby strasznie denerwuja
dodam ze płynu w zbiorniczku wyrównawczym ubywa powaoli ale jednak ubywa
Owczar - 09-10-2009, 19:27
Są środki uszczelniające, ale ich nie polecam, zamulają cały układ, zmniejszają wydajność chłodzenia i robią więcej szkód niż pożytku. Niestety w takim przypadku najlepiej wyciągnąć nagrzewnicę i zobaczyć w czym problem, czy przewody puściły, czy nagrzewnica cieknie. Wtedy zdecydujesz co z tym zrobić. Jednak najczęściej kupuje się używaną nagrzewnicę, bo naprawa nie zawsze daje pewność a nakład pracy związany z wyjęciem niewspółmierny do kosztów.
maciej_edi - 10-10-2009, 07:51
tlustychris, ja niałem podobny problem z golfikiem niestety musiałem wybebeszać deske i wyciagać nagrzewnicę do golfa II kosztowała 40pln więc koszt niewielki ale dłubaniny było. Nie wiem jak jest to w Cari aha i nie radzę lać żadnych uszczelniaczy bo to pogorszy sytuację
kielurkk - 12-10-2009, 19:47
popieram kolegów i odradzam uszczelniacze. Kolega zalał coś takiego do Laguny i po zimie wymieniał chłodnicę i nagrzewnicę bo się silnik grzał. Wymontuj obejrzyj i napraw lub załóż inną jeśli to nagrzewnica bo może cieknąc na króćcach lub wężach
tlustychris - 30-08-2011, 16:39
watek stary ale nie mialem sie kiedy zabrac do tego stad moje pytanie:
jak wyjąć ta nagrzewnice? mam wersje z klimatronikiem. trzeba sciagac calą deskę? czy da rade jakoś to inaczej wymontowac? robił ktoś to kiedys???
idzie zima więc pomożcie
|
|
|