To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Problem z silnikiem i kodami błedow

rskakamba - 09-10-2009, 21:07
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Problem z silnikiem i kodami błedow
witam mam pytanie czy w galu z 93 r 2.0 v6 mozna zrobic samodiagnostyke a jak tak to czy moze mi ktos podac jak to zrobic i jakas tabele kodow.
drugie pytanie to takie czy jak uszkodzi sie czujnik połozenia wału lub wałka rozrzadu to nie bedzie iskry po złozeeniu całego silnika auto nie odpala ( nie ma iskry) ??

Frost - 10-10-2009, 16:40

rskakamba napisał/a:
jak uszkodzi sie czujnik
owszem, auto nie odpali
lipa40 - 10-10-2009, 17:04

rskakamba napisał/a:
czy moze mi ktos podac jak to zrobic i jakas tabele kodow.

http://translate.googleus...mk0VjxVeFxQGj2w

:)

JacekOlowiak - 11-10-2009, 17:42

jesli uszkodzony jest czujnik polozenia wlaka rozrzadu to komputer nie pozwala odpalic samochodu. Objawy to cykanie przy przekreceniu silnika, mrugajace diody, skaczaca wskazowka obrotomierza.
Koszt czujnika w serwisie Mitsubishi to (cena sprzed roku podana mi przez telefon) 3780zł. czujniki są 2 i nie wiesz który jest zepsuty i czy czasem nie obydwa. Elektryk samochodowy nie sprawdzi na 100% który działa bo to nie jest zwykła sprężynka jak w przypadku prostych czujników halla - jest to układ scalony :( .
Zazwyczaj niezwykle ciężko zdobyć w sklepach ten czujnik.

Tym optymistycznym akcentem kończę swoją wypowiedź :) Ale jeśli chcesz to podam ci namiary na gościa w Toruniu, który sprawdza i naprawia to w ciągu godziny i daje 2 lata gwarancji na swoją robotę - koszt jednego (tez rok temu) to 220 zł.
Ja wysłałem mu oba i napisalem ze jeden na pewno nie dziala a drugi nie wiem - sprawdzil, naprawil jeden, mógł mnie okłąmać.. ogólnie solidna firma.
Info na gg 1209366 bo na forum ostatnio rzadko zaglądam.
Pozdrawiam